Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowy problem z przerejestrowaniem pojazdu

Featured Replies

Napisano

Pewna dziewczyna miała skuter, sprzedała go bratu, z umowa k-s poszła do WK. Później wzięła ślub, zmieniła nazwisko i adres zameldowania.

Teraz (po roku od sprzedaży) chciała by odkupić skuter od brata ale on nie przerejestrował go na siebie czyli jest DR z nazwiskiem panieńskim i starym adresem dziewczyny.

Jak teraz najłatwiej załatwić tą sprawę? Iść do WK i poprosić o przerejestrowania z powodu zmiany nazwiska i miejsca zameldowania? Czy WK sprawdzi, że pojazd został wyrejestrowany (w wydziale komunikacji ze starego miejsca zameldowania) z powodu sprzedaży?

Napisano

Jak chłopak ma umowę k-s oraz dowód rejestracyjny siostry, to normalnie sprzedaje siostrze skuter, tak, jakby odsprzedawał go dalej. Niepotrzebnie ta umowa była w ogóle zgłaszana - wtedy wystarczyłaby wymiana dokumentów ze względu na zmianę nazwiska. No, ale stało się i trzeba spisać drugą umowę. Ja bym nie kombinował; innego wyjścia nie widzę.

Napisano
  • Autor

> Jak chłopak ma umowę k-s oraz dowód rejestracyjny siostry, to normalnie sprzedaje siostrze skuter,

> tak, jakby odsprzedawał go dalej. Niepotrzebnie ta umowa była w ogóle zgłaszana - wtedy

> wystarczyłaby wymiana dokumentów ze względu na zmianę nazwiska. No, ale stało się i trzeba

> spisać drugą umowę. Ja bym nie kombinował; innego wyjścia nie widzę.

Czyli teraz do Wk trzeba iść z dwiema umowami KS?

Napisano

> Czyli teraz do Wk trzeba iść z dwiema umowami KS?

Tak, dwie umowy k-s z wartoscia ponizej 1000zl (nie robi sie pcc i nie placi podatku) w reke i do WK. Tam normalne przerejestrowanie. Nic nadzwyczajnego - rejetrowalem pojazd z piecioma umowami wstecz.

Napisano
  • Autor

> Tak, dwie umowy k-s z wartoscia ponizej 1000zl (nie robi sie pcc i nie placi podatku) w reke i do

> WK. Tam normalne przerejestrowanie. Nic nadzwyczajnego - rejetrowalem pojazd z piecioma

> umowami wstecz.

Z tego co mi wiadomo pcc i tak trzeba złożyć tyle, że podatku nie będzie do opłacenia?

Napisano

> Z tego co mi wiadomo pcc i tak trzeba złożyć tyle, że podatku nie będzie do opłacenia?

Druk PCC skladasz z przypadku koenicznosci zaplacenia odatku od zakupu samochodu. Zakupy o wartosci ponizej 1000zl zwolnione sa z podatku, wiec druku nie skladasz. Tak powiedziala jakas_tam_inspoktor jak bylem w US, wiec sie tego trzymam.

Napisano

> Druk PCC skladasz z przypadku koenicznosci zaplacenia odatku od zakupu samochodu. Zakupy o wartosci

> ponizej 1000zl zwolnione sa z podatku, wiec druku nie skladasz. Tak powiedziala

> jakas_tam_inspoktor jak bylem w US, wiec sie tego trzymam.

U mnie w US przybijają wtedy na umowie pieczątkę, że zwolnione z podatku smile.gif