Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moto z Włoch

Featured Replies

Napisano

Orientuje się ktoś jakie dokumenty są potrzebne aby zarejestrować moto z Włoch ?

Napisano

Gdybys musial robic przeglad, to podobno cos sie pozmienialo w pazdzierniku i na poczatek czeka Cie wizyta w wydziale komunikacji celem pobrania numerow probnych, z takimi na przeglad i ponownie do WK. Probne tablice okolo 60zl.

Kolega zabiera sie za rejestracje moto sciaganego z Holandii czy Belgii (nie pamietam dokladnie) i diagnosta odeslal go najpierw do WK po probne numery.

Napisano

> Gdybys musial robic przeglad, to podobno cos sie pozmienialo w pazdzierniku i na poczatek czeka Cie

> wizyta w wydziale komunikacji celem pobrania numerow probnych, z takimi na przeglad i

> ponownie do WK. Probne tablice okolo 60zl.

Dokladnie mnie rowniez odeslali do wk po tablice rejestracyjne czasowe koszt okolo 37zl dopiero na przeglad i do wk na normalna rejestracje, moto z angli.

Napisano

nic z tych rzeczy! jakie próbne tablice? rejestrowałem 4motocykle z włoch i w maju auto. nikt o próbne tablice nie prosił.

A wygląda to tak.

potrzebujesz oryginał dowodu rejestracyjnego (włoski)

umowa kupna sprzedaży.

to wszystko dajesz do tłumaczenia.

z papierami przetłumaczonymi dymasz do skarbówki i od razu na przegląd zerowy.

po przeglądzie dostajesz kwitek.

Później znowu idziesz do skarbówki celem odebrania kwitka i do WK. a z WK do ubezpieczalni gdzie ubezpieczasz moto. zakładasz tablice czekasz do wiosny i śmigasz :D

Napisano
  • Autor

> nic z tych rzeczy! jakie próbne tablice? rejestrowałem 4motocykle z włoch i w maju auto. nikt o

> próbne tablice nie prosił.

> A wygląda to tak.

> potrzebujesz oryginał dowodu rejestracyjnego (włoski)

> umowa kupna sprzedaży.

Dotychczas tylko moto z niemiec kilka razy rejestrowałem. Nie potrzeba wymeldowania z Włoch jakiegoś ?

Napisano

wszystkie kwity załatwiasz we włoskiej motoryzacji. z dowodem rejestracyjnym dostajesz kwitek że moto jest przeznaczone na export. zapomniałem tego dopisać smile.gif

Napisano

ostatni się pozmieniały przepisy i muszą być na sprzęcie numery rejestracyjne. jak ich nie posiadasz to do urzędu po próbne czerwone tablice bo bez tego nie zrobisz przeglądu w PL

Napisano

> ostatni się pozmieniały przepisy i muszą być na sprzęcie numery rejestracyjne. jak ich nie

> posiadasz to do urzędu po próbne czerwone tablice bo bez tego nie zrobisz przeglądu w PL

ale we włoszech zdajesz numery rej. pojazdu podczas wizyty w motoryzacji. tak jest z autami jak i motocyklami.

kiedy się zmieniły przepisy? w maju rejestrowałem auto z włoch bez talic i nikt mi nie kazał kupować czerwonych numerków !

Napisano

> ale we włoszech zdajesz numery rej. pojazdu podczas wizyty w motoryzacji. tak jest z autami jak i

> motocyklami.

> kiedy się zmieniły przepisy? w maju rejestrowałem auto z włoch bez talic i nikt mi nie kazał

> kupować czerwonych numerków !

Jakos na poczatku pazdziernika.

Napisano

> Jakos na poczatku pazdziernika.

aż się w poniedziałek zapytam kolegi co diagnostą jest.

Napisano

> aż się w poniedziałek zapytam kolegi co diagnostą jest.

Kolega byl u diagnosty kilka dni temu i ten go wyslal na poczatek do WK po probne numery.

Napisano

> Kolega byl u diagnosty kilka dni temu i ten go wyslal na poczatek do WK po probne numery.

a jaki chłop miał argument? przecież do zerowego przeglądu nie potrzebuje on tablic. tylko spisuje dane auta z tabliczki i wjeżdza nim na ścieżke. do czego są mu tablice potrzebne ?

Napisano

> a jaki chłop miał argument? przecież do zerowego przeglądu nie potrzebuje on tablic. tylko spisuje

> dane auta z tabliczki i wjeżdza nim na ścieżke. do czego są mu tablice potrzebne ?

Argumentowal tym, ze zmienily sie przepisy i aby zrobic przeglad pojazd musi miec tablice.

EDIT: rozporzadzenie

W skrocie: pojazd sprowadzany musi miec oryginalne tablice rejestracyjne zgodne z DR. Jesli ich brak to wycieczka do WK po probne i dopiero na przeglad, a po nim ponownie do WK juz po wlasciwe numery.

Napisano

cos po 8 października sie zmienily

Napisano

> cos po 8 października sie zmienily

Dokladnie 8 pazdziernika. Diagnosci po zmianach przepisow moga zatrzymywac dowody rejestracyjne.

Jesli sie nie myle, to od stycznia zmienia sie takze ceny badan.

Motorower - 80 zł (jest 50zl)

Motocykl - 100 zł (jest 63zl)

Czterokołowiec - 150 zł

Napisano

przepisy się zmieniły teraz w październiku

Napisano

> nic z tych rzeczy! jakie próbne tablice? rejestrowałem 4motocykle z włoch i w maju auto. nikt o

> próbne tablice nie prosił.

> A wygląda to tak.

> potrzebujesz oryginał dowodu rejestracyjnego (włoski)

> umowa kupna sprzedaży.

> to wszystko dajesz do tłumaczenia.

> z papierami przetłumaczonymi dymasz do skarbówki i od razu na przegląd zerowy.

> po przeglądzie dostajesz kwitek.

> Później znowu idziesz do skarbówki celem odebrania kwitka i do WK. a z WK do ubezpieczalni gdzie

> ubezpieczasz moto. zakładasz tablice czekasz do wiosny i śmigasz :D

ZONK kolego. Jeżeli auto lub moto nie posiada oryginalnych tablic z dokumentu to musisz wystąpić o nadanie tablic probnych i jest to tylko poto żeby otrzymać przegląd techniczny. Bez tego ani rusz zrobic przegląd. Także albo próbne albo oryginalne z dokumentów.

Pozdr.