Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana panewek

Featured Replies

Napisano

Panowie szybki temat....

Wymiana panewek wału bez szlifu wału...ma to sens?

tak na próbę potrzebuję sprawdzić czy przyczyną usterki są uszkodzone panewki....

2 godzinki roboty z wypiciem flaszeczki i temat okazałby się jasny, czy szukać dalej usterki (świecąca kontrolka oleju na gorącym silniku) czy auto do żyda i zakup innego....

nie pisać mi tu o mierzeniu wału bo wiem że się powinno....

Kiedyś na pałę w innym fiaciku dla hecy przy zmianie oleju zmieniłem panewki korbowodu i auto śmigało bez zmian....

czy tym razem się uda?

lampka się nie świeci do czasu kiedy nie załączy się wentylator, po tym czasie na wolnych obrotach lampka wali po oczach, przebieg 230000km,

odrzucam problem z czujnikiem bo we wrześniu był zakładany nówka,

odrzucam problem z pompą oleju bo przecież lżej ma pompować na gorącym oleju....

chyba że olać temat i zalac mu jakiś olej 15W50, lub 20W50

Napisano

> odrzucam problem z czujnikiem bo we wrześniu był zakładany nówka,

Co do czujników to mam mieszane uczucia, w ciągniku u teścia kontrolka świeciła na wolnych, zmienił czujnik na nówkę i to samo, już mieliśmy miche zrzucać żeby do pompy zajrzeć ale załatwiłem manometr. Odpaliliśmy ciągnik, na wolnych 2 bar na wyższych 4 icon_eek.gif

Okazało się że nowy czujnik był uszkodzony, przed rozdłubaniem silnika radzę aby zmierzyć ciśnienie manometrem

Napisano
  • Autor

no to obowiązkowe smile.gif

w tygodniu będzie mierzone ciśnienie, jeśli się okaże słabe to przy jednej robocie wymiana pompy oleju oraz panewek...tyle czy to dobry pomysł z tymi panewkami?

Napisano

Do wymiany panewek i tak musisz wał wytargać więc ocenisz jego stan oraz dodatkowo można zmierzyć czopy główne i korbowe

Napisano

> Do wymiany panewek i tak musisz wał wytargać więc ocenisz jego stan oraz dodatkowo można zmierzyć

> czopy główne i korbowe

nie trzeba wyciągać wału :D

Ani do panewek korbowodowych , ani do panewek głównych.

Chyba że masz pokrywy panewek głównych jako jeden element wspólny z dolną częścią bloku.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Do wymiany panewek i tak musisz wał wytargać więc ocenisz jego stan oraz dodatkowo można zmierzyć

> czopy główne i korbow

Po co wyciagac skoro panewki glowne wysune...a o mierzeniu nawet nie mysle

Napisano
  • Autor

No to sie chwale...panewki na korbach wymienione i problemy z cisnieniem znikły, koszt magiczne 37 zł...