Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ustawianie zapłonu w WSK

Featured Replies

Napisano

Mam mały problem z ustawieniem zapłonu w wuesce...może robię coś nie tak. Banalne pytanie: czy do ustawiania przerwy na przerywaczu służy tylko i wyłącznie wkręt oznaczony strzałką na fotce? zlosnik.gif

286457698-zaplon.jpg

post-25997-14352517993948_thumb.jpg

Napisano

> Mam mały problem z ustawieniem zapłonu w wuesce...może robię coś nie tak. Banalne pytanie: czy do

> ustawiania przerwy na przerywaczu służy tylko i wyłącznie wkręt oznaczony strzałką na fotce?

Tak, ale najpierw musisz ustawic tlok w odpowiedniej pozycji i miec zalozone magneto, o ile dobrze pamietam wink.gif

Napisano

> Mam mały problem z ustawieniem zapłonu w wuesce...może robię coś nie tak. Banalne pytanie: czy do

> ustawiania przerwy na przerywaczu służy tylko i wyłącznie wkręt oznaczony strzałką na fotce?

OPIS

jak wyżej kolega napisał - koło magnesowe musi być założone, tłok 3 mm przed GMP. I jedna uwaga - jeżeli to współczesny przerywacz, to ustawienie zapłonu może być problematyczne - tworzywo to gównolit, który czasem po jednym obrocie krzywki się odkształca, albo wręcz rozpuszcza pod wpływem temperatury oslabiony.gif

Ale próbuj ok.gif

No i pokaż foty Wieśki grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź, Panowie. Czytałem ten opis (jak również kilka innych) i "na papierze" wygląda to na stosunkowo prostą czynność. Ale w praktyce...Kiedy już ustawię prawidłową szerokość szczeliny i zaczynam dokręcać wkręt młoteczek i kowadełko zaczynają rozjeżdżać się i to w różnych płaszczyznach... tongue.gif

Aha, przerywacz rzeczywiście jest współczesny. ok.gif

Szybsza niż pozostałe bo czerwona. grinser006.gif

286457926-wsk.jpg

post-25997-14352517994771_thumb.jpg

Napisano

> jeżeli to współczesny przerywacz, to ustawienie zapłonu może być problematyczne - tworzywo to

> gównolit, który czasem po jednym obrocie krzywki się odkształca, albo wręcz rozpuszcza pod

> wpływem temperatury

gdzie zatem kupic porzadne czesci?

jakis czas temu zakupilem cala plytke zaplonowa do jawy, ale jej wykonanie jest wlasnie mniej wiecej takie jak opisales, czlowiek chce dobrze, kupuje nowe, a tu zonk...

Napisano

> Aha, przerywacz rzeczywiście jest współczesny.

No właśnie o tym pisałem - plastik jest elastyczny i miękki...też miałem problem z ustawieniem przerwy na takim badziewiu - założyłem stary z epoki, wyczyściłem styki i sprzęt śmiga - pali od pierwszego, jeździ bez zadyszki wink.gif

> Szybsza niż pozostałe bo czerwona.

git zlosnik.gifok.gif

Napisano

> gdzie zatem kupic porzadne czesci?

> jakis czas temu zakupilem cala plytke zaplonowa do jawy, ale jej wykonanie jest wlasnie mniej

> wiecej takie jak opisales, czlowiek chce dobrze, kupuje nowe, a tu zonk...

wielokrotnie o tym pisałem - współczesne części to kasa w błoto - kilka razy sprawdziłem i wystrzegam się jak mogę.

Trzeba uskuteczniać polowanie na części z prlu - nieraz okazywało się, że wyczyszczenie jakieś części dawało lepszy rezultat niż zamontowanie współczesnej (chińskiej!!) produkcji...

Napisano

nierowno Ci przerywacz bierze. delikatnie popraw ten trzpien na którym jest osadzony mloteczek.

Napisano

Przerywacz mimo że pewnie nowy , nadaje się do wymiany (wypalony ).

Napisano

> Szybsza niż pozostałe bo czerwona.

To jakaś bordowa... Czerwona to wygląda tak jak ta, należąca do mojego najmłodszego brata zlosnik.gif

286459053-WSK_by_kasztaniak.jpg

post-37709-14352517995779_thumb.jpg

• 8 lat później...
Napisano
W dniu 18.11.2012 o 15:34, agorny napisał:

Mam mały problem z ustawieniem zapłonu w wuesce...może robię coś nie tak. Banalne pytanie: czy do ustawiania przerwy na przerywaczu służy tylko i wyłącznie wkręt oznaczony strzałką na fotce? http://forum3.autokacik.pl/public/style_emoticons/default/zlosnik.gif

286457698-zaplon.jpg

%7BfileStore.core_Attachment%7D/monthly_11_2012/post-25997-14352517993948_thumb.jpg

Mam ten sam problem ;] ustawiłem wszystko jak bozia przykazała i silnik pracuje jeszcze gorzej ;]