Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siła prasy

Featured Replies

Napisano

Powiem szczerze że nie robiłem sobie specjanie nadziei, a tu taka niespodzianka. W zeszłym tygodniu dzwonili do mnie z ASO, a dzisiaj mozna o tym przeczytac w "motorze".

276358423-1.jpg

276358423-2.jpg

post-7556-14352468000322_thumb.jpg

Napisano

> Powiem szczerze że nie robiłem sobie specjanie nadziei, a tu taka

> niespodzianka. W zeszłym tygodniu dzwonili do mnie z ASO, a

> dzisiaj mozna o tym przeczytac w "motorze".

faktycznie niespodzianka

"deklarujemy czesciowe sfinansowanie operacji" sick.gif

niech sie ciesza, ze klient nie pozwal ich do sadu za niesprawne systemy bezpieczenstwa, ktore ma w aucie i ktore czasem....nie dzialaja mad.gif

powinni mu jeszcze doplacic za stresy w zimie zlosnik.gif

Napisano

Byłbym bardzo ostrożny w kwestii częściowego finansowania naprawy przez FAP, koszt centralki ABS to około 4000 zł. Ja ostatnio dostałem zwrot 400 zł z kwoty 1100 zł, które musiałem zaplacić za spalone 3 cewki tuż po gwarancji. FAP partycypował 60% materiały, 10% robocizna, oczywiście liczone wg ich uznania.

Napisano
  • Autor

Mam nadzieje że serwis dostanie od FAP centralkę a ja pokryję koszty montażu. Taka w każdym razie jest wstępna propozycja ASO. Poczekamy zobaczymy.

Napisano

> Poczekamy zobaczymy.

waytogo.giftrzymam za ciebie kciuki bo moze i mnie sie takie znajomosci przydadza waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> trzymam za ciebie kciuki bo moze i mnie sie takie znajomosci

> przydadza

No i wychodzi na to że zapłacę tylko za montaż icon_eek.gif, jestem umówiony na czwartek w ASO. Myslę że przed południem będę po zabiegu.

Napisano

> Mam nadzieje że serwis dostanie od FAP centralkę a ja pokryję koszty

> montażu. Taka w każdym razie jest wstępna propozycja ASO.

> Poczekamy zobaczymy.

ohohohohoooo

jeeśli fap zasponsoruje centralke w stu procentach to winszuje...

wymiana trwa kilka minut... koszt takiej usługi w aso kosztuje 50 złotych hehe.gif

Napisano
  • Autor

> ohohohohoooo

> jeeśli fap zasponsoruje centralke w stu procentach to winszuje...

> wymiana trwa kilka minut... koszt takiej usługi w aso kosztuje 50

Mnie powiedziano że wymiana to wydatek około 130,00 PLN

Napisano

> Mam nadzieje że serwis dostanie od FAP centralkę a ja pokryję koszty

> montażu. Taka w każdym razie jest wstępna propozycja ASO.

> Poczekamy zobaczymy.

Trzeba było pyszczyć rant.gif, walić pięściami bokser.gif i tupać nogami jak ja. Tym właśnie zachowaniem wywalczyłem nową centralę ABS w ramach gwarancji. Teraz jest O.K.

Napisano

> Mnie powiedziano że wymiana to wydatek około 130,00 PLN

To jest rach. sumaryczny, bo dochodzi podpięcie pod exzaminer, a to też kosztuje.

Wymiana centralki zajmuje komuś kto to juz robił więcej niż 2 razy około 20 min. (realnie). Trzeba wyjąć akum. i jego obudowę-kosz oraz poodpinać kable, odkręcić starą centralkę i przykręcić nową. Nic sie przy tym nie reguluje. Na koniec wgrywają najnowsze oprogramowanie exzaminerem (+ 15 min.) i to koniec problemów. W tamtym roku miałem te komunikaty przy 0 oC, a obecnie nawet przy minus 30 ich nie było, a akumulator ma 3 lata.

Tak nawiasem mówiąc, to w okresie gwarancji zgłosiłeś awarię, a ASO jej nie usunęło w tym okresie.

Moim skromnym zdaniem w każdym sądzie wygrasz tą sprawę i dlatego uważam, że powinni zrobić to za darmo.

Inne rozwiązanie to: znajdź inne ASO, które zrobi tą wymianę taniej. Możesz przeciesz wybierać gdzie chcesz to zrobić, tym bardziej, że jedno z nich juz Cię zawiodło.

Napisano

Kolega ma takie wiesci yikes.gif. Eksperci mówia, że to trwa kilka minut i kosztuje 50 zł. Prosze nie wprowadzac w błąd zlosnik.gif

Napisano

pamiętacie może jaka była ta strona gdzie sie zglaszało problemy do fap'u ?

Napisano

> pamiętacie może jaka była ta strona gdzie sie zglaszało problemy do

> fap'u ?

na stronie Fiata masz odsylacze do zielonej linii, telefon i kontakt mailowy

Napisano

> Trzeba było pyszczyć , walić pięściami i tupać nogami jak ja. Tym

> właśnie zachowaniem wywalczyłem nową centralę ABS w ramach

> gwarancji.

Ale siła prasy jest równie - jeśli nie bardziej - przekonująca. zlosnik.gif Zwłaszcza jeśli będzie to prasa hydrauliczna. palacz.gif

Napisano

jakoś tego nie widze na tej stronie fiata... było kiedyś na forum link do czegoś gdzie się wpisywało dane auta jakieś tam inne i potem zapraszali odrazu do salonu na naprawe pamiętacie może?

Napisano

> jakoś tego nie widze na tej stronie fiata... było kiedyś na forum

> link do czegoś gdzie się wpisywało dane auta jakieś tam inne i

> potem zapraszali odrazu do salonu na naprawe pamiętacie może?

KLIK - o to chodzi?

Ale szybciej i pewniej będzie zadzownić na 0801 19 19 19 (czy 033 813 56 07 jeśli dzwonisz z komórki) ok.gif

Napisano

> jakoś tego nie widze na tej stronie fiata... było kiedyś na forum

> link do czegoś gdzie się wpisywało dane auta jakieś tam inne i

> potem zapraszali odrazu do salonu na naprawe pamiętacie może?

nadal sa linki cool.gif tyle, ze trzeba sie zarejestrowac

link

Napisano

> Kolega ma takie wiesci . Eksperci mówia, że to trwa kilka minut i

> kosztuje 50 zł. Prosze nie wprowadzac w błąd

smile.gif Mogę sie mylić, bo mialem na myśli przygotowanego do pracy mechanika, a nie takiego co łazi i szuka kluczy, albo robi 3 auta jednocześnie zlosnik.gif

No tak to jest z ekspertami smile.gif , że nawet jak nie maja racji to i tak obrócą kota ogonem smile.gif

Miro pewnie zda relację ok.gif

Napisano

> nadal sa linki tyle, ze trzeba sie zarejestrowac

To w ramach podejścia dupą, przepraszam fiutem, (no co jest nie może mi to słowo przejść przez klawiaturę) frontem do klienta?

Jak się nie zalogujesz to nic nie wskórasz sciana.gif, a jak się zalogujesz to: MY CI JUŻ POKAŻEMY gdzie Fiaty zimują! uzbroj_zlo.gifchaja.gif

Napisano

> To w ramach podejścia dupą, przepraszam fiutem, (no co jest nie może

> mi to słowo przejść przez klawiaturę) frontem do klienta?

> Jak się nie zalogujesz to nic nie wskórasz , a jak się zalogujesz to:

> MY CI JUŻ POKAŻEMY gdzie Fiaty zimują!

ostatnio dzwonilem z pretensjami, ze po wymianie lozysk amorkow w czasie gwarancji i uplywie 8 miesiecy znowu cos stamtad slychac przy kreceniu kierownica. Pani sie zdziwila i powiedziala, ze tak nie powinno byc zlosnik.gif Oczywiscie zgodzilem sie z nia. Za pare dni dzwoni do mnie kierownik ASO i zaprasza na wymiane lozysk w ramach gestu handlowego

Ja tam nie widze powodow, zeby narzekac na obsluge klienta, zarowno w ASO, jak i w centrali cool.gif

Lozyska wymienione, geometria zrobiona, kawa wypita brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Lozyska wymienione, geometria zrobiona, kawa wypita ............

czas stracony zlosnik.gif

Lepiej co by nic nie stukało crazy.gif

Napisano

> czas stracony

> Lepiej co by nic nie stukało

masz racje, ale do znajomych warto jezdzic

smiesznie wychodzi bo najwiecej forumowiczow spotykam w ASO, a nie na zlotach, cos jak z tym kawalem o Alfie Romeo hehe.gif

Napisano

> Pani sie zdziwila i powiedziala, ze

> tak nie powinno byc Oczywiscie zgodzilem sie z nia. Za pare

> dni dzwoni do mnie kierownik ASO i zaprasza na wymiane lozysk w

> ramach gestu handlowego

> Ja tam nie widze powodow, zeby narzekac na obsluge klienta, zarowno w

> ASO, jak i w centrali

Moja ostatnia "nieprzyjemność z FAP'em" miała miejsce półtora roku temu i od tego czasu nie mam ochoty na kontakty z tą firmą i koncernem. Nawt jakby się tam poprawiło do tego stopnia że przyjmują klienta kierowniczki serwisu w strojach Topless. sick.gif

Zresztą znasz moje przygody z ASiO i FAP'em z forum, o traktowaniu przes niekompetentny serwis auta jako swoistej pomocy dydaktycznej do nauki napraw (ostatni kwiatek to niemożność zlokalizowania gdzie tkwi przyczyna spadku mocy silnika i zwalanie wszystkiego na przepływomierz, znasz zapwene przypadki gdy ASiO wymienia pokolei elementy aż za którymś razem trafi na uszkodzony, dobrze jak to jest za pierwszym razem gorzej gdy np: po dziesiątym, u mnie podejrzane są trzy elementy o wadliwą pracę [sam je podejrzewam]1. zawór sterujący kierownicą sprężarki cirka 400 zetów, 2. czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym cirka 400 zetów i 3. wymieniony już przepływomierz cirka 600 zetów co jak sie zsumuje daje za same części ~ 1500 złotych a gdzie robocizna + egzaminer, nie stać mnie na takie wydatki, zresztą serwis powinien bez problemu znaleźć co się zepsuło, po co jest ten egazaminer i przeszkolony w obsłudze pracownik) zleawnia właściciela po spieprzonych naprawach gwarancyjnych a następnie ich nie uwzględnianiu przy reklamacjach, zagubionych wpisach serwisowych etc,etc.

Napisano
  • Autor

> ohohohohoooo

> jeeśli fap zasponsoruje centralke w stu procentach to winszuje...

Winszuj foch.gif

Centralka wymieniona, poniosłem koszty wymiany w wysokości 118,00 PLN. Teraz tylko zostaje czekanie na fajlury grinser006.gif

Napisano

U mnie około tydzień temu też coś takiego się pojawiło tzn przy uruchamianiu pojawił się komunikat ABS failure, EBD failure i to po ok 8 godzinach postoju Stilo na świeżym powietrzu przy mrozie nie przekraczającym 15-17 °C, choć dzień wcześniej było -24 i było wszystko w porządku. W serwisie powiedzieli mi, że to w wyniku spadku napięcia z powodu niskiej temperatury i nie ma powodu do obaw. Później nie miałem już takich komunikatów. Czy wg was powinienem jeszcze raz zajrzeć do ASO w tym temacie.

Napisano
  • Autor

Powinieneś im z gardła wyrwać nową centralkę ABS angryfire.gif.

Barany wciskają kity i zostawiają klienta na lodzie.

Jak widzisz byłem tego najlepszym przykładem, bo od poczatku karmili mnie tekstami o spadku napięcia i wymienili akumulator który nic nie zmienił.

Nie odpuszczaj ok.gif

Napisano

> W serwisie powiedzieli mi, że to w

> wyniku spadku napięcia z powodu niskiej temperatury i nie ma

> powodu do obaw. Później nie miałem już takich komunikatów. Czy

> wg was powinienem jeszcze raz zajrzeć do ASO w tym temacie.

Powody do obaw sa. Nie wiem czy posiadasz stara, czy nowa wersje centralki ABS, ale w nowej bledy sie nie pojawiaja

Fiat ma na to akcje serwisowa i w ramach gwarancji te centralki wymienia

Podstawa sa sprawdzenia examinerem i lista bledow.

Po pojawieniu sie failura sprawdz, czy dziala ABS

Napisano

> Powody do obaw sa. Nie wiem czy posiadasz stara, czy nowa wersje

> centralki ABS, ale w nowej bledy sie nie pojawiaja

Przy drastycznym spadku napięcia się pojawiają ok.gif.

Ja mam już centralkę pozmianową i problemów z dziwnymi failurami w zimie nie mam, ale jak mi padł fabryczny akumulator (a było wtedy +15 na dworze zlosnik.gif), to auto odpaliło, ale były błędy ESP i potem ABS z EBD.

Napisano

> Powody do obaw sa. Nie wiem czy posiadasz stara, czy nowa wersje

> centralki ABS, ale w nowej bledy sie nie pojawiaja

> Fiat ma na to akcje serwisowa i w ramach gwarancji te centralki

> wymienia

> Podstawa sa sprawdzenia examinerem i lista bledow.

> Po pojawieniu sie failura sprawdz, czy dziala ABS

Dzięki, ABS działa, przynajmniej nie zauważyłem żeby nie działał ale za 1,5 godziny kończę pracę to sprawdzę. Stilo kupiłem w grudniu 2004 a nie wiem od kiedy montowali nowe centralki

Napisano

> Powinieneś im z gardła wyrwać nową centralkę ABS .

> Barany wciskają kity i zostawiają klienta na lodzie.

> Jak widzisz byłem tego najlepszym przykładem, bo od poczatku karmili

> mnie tekstami o spadku napięcia i wymienili akumulator który nic

> nie zmienił.

> Nie odpuszczaj

U mnie objawiło się to tylko raz ale później nie było już poważniejszych mrozów a w nocy auto stoi w hali garażowej

Napisano

> Przy drastycznym spadku napięcia się pojawiają .

> Ja mam już centralkę pozmianową i problemów z dziwnymi failurami w

> zimie nie mam, ale jak mi padł fabryczny akumulator (a było

> wtedy +15 na dworze ), to auto odpaliło, ale były błędy ESP i

> potem ABS z EBD.

jezeli aku pada tak, ze silnika nie daje sie juz uruchomic, to cuda dzieja sie w instalacji, napiecie spada ponizej 10,5 V

nie tylko bledy ABS moga sie pojawic, przewaznie sporo wiecej ich wystepuje...

nie wiem z kiedy masz centralke, ale bylo pozmianowych kilka wersji, dopiero ostatnia faktycznie nie generowala bledow

ciezko sie w tym polapac.....

Napisano

> Teraz tylko zostaje czekanie na fajlury

Nie doczekasz się smile.gif

Długo trwało ? wgrali oprogramowanie?

Napisano

> jezeli aku pada tak, ze silnika nie daje sie juz uruchomic, to cuda dzieja sie w instalacji, napiecie spada ponizej 10,5 V nie tylko bledy ABS moga sie pojawic, przewaznie sporo wiecej ich wystepuje...

Eeee, straszysz kolegów niepotrzebnie. 270751858-jezyk.gif Miałem taki spadek napięcia tydzień temu. grinser006.gif Mróz około -20 st.C, otworzyłem auto, wsiadłem, kluczyk do stacyjki, przekręciłem i... zakrecony.gif Ruszył pół obrotu rozrusznikiem po czym wszystko zgasło pad.gif - światełka, wyświetlacz zegarka, lampka oświetlenia wnętrza - totalna głusza. wink.gif Puściłem kluczyk i patrzę co się dzieje. Lampka się zapaliła idea.gif a zegarek się wyzerował na godzinę duchów alien.gif. No to znowu przekręciłem zapłon zakrecony.gif i uuuUUuuuuUUUuuuuu WRRRRRRRRRRRRRRR... food.gif I nic nie było, ani failura, ani napisów dziwnych - po prostu uruchomił się najnormalniej w świecie. Było CHECK OK, potem BIIIM, żebym uważał na oblodzenie i to wszystko. zlosnik.gif Przestawiłem na zegarku datę z 01/01/2000 na właściwą i godzinę z 00:01 też na właściwą i wio. drive.gif

A może ja mam jakiś uszkodzony egzemplarz, że failurów nie wyświetla? hmm.gif

Napisano

> A może ja mam jakiś uszkodzony egzemplarz, że failurów nie wyświetla?

w kwestii rozladowanego aku w Stilaku mam spore doswiadczenie zlosnik.gif i czasem uda sie bez failurow, czasem jest choinka. Kwestia jak bardzo rozladowany aku i ile razy probujesz wlaczyc samochod tongue.gif

tym niemniej nigdy nie zdarzylo sie tak, zeby bledy zostaly w pamieci ok.gif Byly chwilowe anomalie, ktore zaraz znikaly

Wiec nie jest zle, nawet jezeli komputer nie wie jak intepretowac cuda w instalacji hehe.gif

Napisano

> Przy drastycznym spadku napięcia się pojawiają .

> Ja mam już centralkę pozmianową i problemów z dziwnymi failurami w

> zimie nie mam, ale jak mi padł fabryczny akumulator (a było

> wtedy +15 na dworze ), to auto odpaliło, ale były błędy ESP i

> potem ABS z EBD.

Jak dobrze rozumiem kupiłeś samochód w marcu 2005. Zmiana centralek następowała właśnie w tym czasie. Była ta pierwsza wersja generująca wszelkiego typu failury którą miała większa część forumowiczów crazy.gifPotem weszła druga wersja nazywana szumnie pozmianową która też generowała pewne błędy. Jak mi się wydaje tę właśnie ty posiadasz w swoim aucie ponieważ zważywszy na proces produkcji wstawiana była gdzieś na przełoniestycznia i lutego, no końcówka lutego. zlosnik.gif A ta niby najlepsza wersja wyszła nieco później gdzieś pod koniec lutego na początku marca 2005r. Tę mam np. ja w samochodzie i ona jak narazie nie generuje żadnego failura. Z tąd nasze rozbieżności w diagnozie failórów w czasie poprzednich dyskusji na łamach tego forum. smile.gifDlatego przy wyładowanym akumulatorze pojawić się np. u ciebie mogą failury przy uruchamianiu a u mnie np. takich failórów nie było.Akumulator się całkowicie rozładował aż elektrolit zamarzł w środku i po założeniu nowego totalna pustka co do failurów. wink.gif Dlatego twoje teorje co do kontrolek we wcześniejszych modelach fiata miały uzasadnienie. Najgorsze jest w tym to, że użytkownicy mn. tacy jak np. ty są przekonani że mają ten właściwy model centralki tzw. pozmianowy i nie podejżewają go o niespodzianki. jak wcześniej napisałem pozmianowych modeli tej części były 2 edycje. Niestety różnią się one tylko wydrukiem z ekzaminera i niczym więcej na pierwszy żut oka. Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Jak dobrze rozumiem kupiłeś samochód w marcu 2005. Zmiana centralek

> następowała właśnie w tym czasie. Była ta pierwsza wersja

> generująca wszelkiego typu failury którą miała większa część

> forumowiczów Potem weszła druga wersja nazywana szumnie

> pozmianową która też generowała pewne błędy. Jak mi się wydaje

> tę właśnie ty posiadasz w swoim aucie ponieważ zważywszy na

> proces produkcji wstawiana była gdzieś na przełoniestycznia i

> lutego, no końcówka lutego.

Mój samochód jest z połowy lutego 2005 (tzn. wtedy został wyprodukowany, z salonu wyjechał 11 marca) - nie wiem, jaką wersję centralki mam, ale nawet mnie to nie interesuje biglaugh.gif Akurat z błędami ESP/ASR/EBD/ABS nie ma u mnie najmniejszego problemu ok.gif. Wszystkie układy działają, błędów czy innych dziwnych komunikatów nie ma - więc nie mogę mieć jakichkolwiek zastrzeżeń i nawet gdybym bardzo chciał, to do tego obszaru funkcjonowania mojego samochodu nie mogę się przyczepić zlosnik.gif

To, że przy przy rozruchu samochodu z użyciem akumulatora o mniej więcej połowie pojemności nominalnej (bo taki był stan faktyczny sick.gif) pojawiły się jakieś błędy, trudno traktować jako usterkę. hmm.gif

Napisano

Gdybyś kiedyś potrzebował tej wiedzy jaką edycję centralki posiadasz u siebie w aucie to można to sprawdzić wysyłając wydruk z ekzaminera do Bielska. Ponoć tylko w ten sposób można się tego dowiedzieć. Zresztą życzę ci żebyś nie musiał tego robić. smile.gif Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Nie doczekasz się

Mam taką nadzieje wink.gif

> Długo trwało ? wgrali oprogramowanie?

Zajęło im to 2,5 godziny. Jeśli chodzi o oprogramowanie to nie znam szczegółów, ale do examinera był podłaczony , tak że coś tam majstrowali. zlosnik.gif

Napisano

> Gdybyś kiedyś potrzebował tej wiedzy jaką edycję centralki posiadasz

> u siebie w aucie to można to sprawdzić wysyłając wydruk z

> ekzaminera do Bielska. Ponoć tylko w ten sposób można się tego

> dowiedzieć. Zresztą życzę ci żebyś nie musiał tego robić.

Dokładnie ! U mnie zamontowali nową centralkę, zrobili wydruk, wysłali do Bielska i po paru dniach okazało się, że muszą ją zdemontować i zamontować kolejną, gdyż zamontowana okazała sie być "starą" - kolejny wydruk i powtórka z rozrywki smile.gif . Zamontowali mi moją pierwszą czyli na powrót starą. W międzyczasie - chyba Bielsko zarządziło - zarządzono zwrot wszystkich centralek z wszelakich servisów, magazynów, itp. do centrali. Powód brak możliwości odróżnienia jednej od drugiej (nowego typu od starego) czyli chcieli zrobić porządek z nimi lub je poprzerabiać, a może jedno i drugie. Bynajmniej czekałem na następną 3 tygodnie. Montaż - wydruk i trafiony smile.gif Było OK waytogo.gif .

Miało to miejsce w m-ch: styczeń do początek kwietnia 2005 r.

Napisano

Przeszedłem tę samą drogę co ty z centralkami z tąd moja wiedza w tym temacie. oslabiony.gif W serwisie przy kolejnych podejźciach mechanicy mieli ochotę zapaść się pod ziemię. confused.gif ponieważ wyglądało to tak, jakby nie wiedzieli co montują. Zresztą podobnie wygląda sprawa z innymi zamawianymi częściami. Ponoć jest wyznaczona firma która zajmuje się dostarczaniem części do wszystkich ASO i jest tam taki bałagan sick.gif że można czasem czekać miesiącami na zamawianą daną część. najgorsze jest to, że serwis musi i tak za nią zapłacić a potem czekać na ewętualny zwrot pieniędzy za nieprawidłową część której nie zamawiał. zlosnik.gif Tak było w przypadku wymiany panela wskaźników. Przychodziły panele do dynamica a był potrzebny panel do dynamica + opcje zamawiane w moim aucie. Pozdrawiam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.