Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corsa C świece żarowe.

Featured Replies

Napisano

1.3 cdti - jak ta franca sygnalizuje uszkodzoną świecę żarową? Bo zgłupiałem - podobno miganiem "sprężynki" od grzania świec? Tymczasem u mnie było to sławetne "autko z kluczykiem". Więc jak to jest.

BTW - świece wytrzymały 124kkm, wyszły bez problemu. Gdybym wiedział, że to swieca i tak łatwo pójdzie sam bym wymienił, a tak diagnostyka i robocizna ekstra 90zł...

Napisano

Miganiem kontrolki świec żarowych sygnalizowane jest krytyczne zapełnienie filtra DPF.

Napisano
  • Autor

> Miganiem kontrolki świec żarowych sygnalizowane jest krytyczne zapełnienie filtra DPF.

DPF u mnie nie występuje smile.gif Czyli w tym przypadku kontrolka sygnalizuje li tylko grzanie świec?

Napisano

> DPF u mnie nie występuje Czyli w tym przypadku kontrolka sygnalizuje li tylko grzanie świec?

Awaria świec sygnalizowana jest autkiem z kluczykiem i często w tym przypadku wyświetla się błąd modułu grzania.

Kontrolka świec sygnalizuje tylko grzanie, ale i tak w ograniczonym czasie.

Napisano
  • Autor

> Awaria świec sygnalizowana jest autkiem z kluczykiem i często w tym przypadku wyświetla się błąd

> modułu grzania.

> Kontrolka świec sygnalizuje tylko grzanie, ale i tak w ograniczonym czasie.

I tak właśnie było - no, prawie. Jakiś przedłużony czas grzania wywaliło.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Awaria świec sygnalizowana jest autkiem z kluczykiem i często w tym przypadku wyświetla się błąd

> modułu grzania.

> Kontrolka świec sygnalizuje tylko grzanie, ale i tak w ograniczonym czasie.

A po czym poznac ktora swieca padla? Bo tez mi sie wyswietla samochod z kluczykiem, ale blad jest takk dziwny, ze neawet go nie przytocze choc wskazue na problem z dogrzewaniem.

Napisano

> A po czym poznac ktora swieca padla? Bo tez mi sie wyswietla samochod z kluczykiem, ale blad jest

> takk dziwny, ze neawet go nie przytocze choc wskazue na problem z dogrzewaniem.

Można sprawdzić przez pomiar rezystancji świecy do masy lub najlepiej przez pomiar prądu pobieranego przez każdą świecę. Jakakolwiek większa odchyłka na którejś świecy może świadczyć o jej przepaleniu.

Nie wykluczone także, że awarii mógł ulec moduł sterujący grzaniem/dogrzewaniem, który znajduje się w okolicy lewego reflektora/pompy ABS.

Napisano

> A po czym poznac ktora swieca padla? Bo tez mi sie wyswietla samochod z kluczykiem, ale blad jest

> takk dziwny, ze neawet go nie przytocze choc wskazue na problem z dogrzewaniem.

najprościej to weź sobie kawałek kabla podłącz go do aku do plusa i dotykaj każdej świecy pokolei i sprawdź która nie iskrzy ta jest uszkodzona

Napisano

> najprościej to weź sobie kawałek kabla podłącz go do aku do plusa i dotykaj każdej świecy pokolei i

> sprawdź która nie iskrzy ta jest uszkodzona

Nie ma ryzyka uszkozenia swiecy przy badaniu tym sposobem?

Napisano
  • Autor

> Nie ma ryzyka uszkozenia swiecy przy badaniu tym sposobem?

Tak u mnie elektryk zlokalizował spaloną, trupek znaku życia nie dał, inne ładnie iskrzyły, znaczy się, prąd pobierały