Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.1 SPI jak zimny to długo trzeba kręcić aby odpalił...

Featured Replies

Napisano

Witam zgromadzonych

Mam problem jak w temacie, pacjent to Punto I 1,1 Spi z podtlenkiem.

Jak auto jest zimne (np. po nocy) to trzeba długo kręcić rozrusznikiem aby odpalił. Jak już po dłuższym kręceniu odpali to chodzi elegancko. Problem nie występuje na ciepłym motorze ok.gif

Podmienione zostały świece, kable, cewki...

aku dobry bo rozrusznik kręci jak szalony, problem występuje na benzynie i na LPG.

Gdzie szukać problemu?

z góry dzięki za pomoc waytogo.gif

Napisano

a wyłączasz auto na gazie czy benzynie? Jaka instalacja siedzi pod maską?

Napisano
  • Autor

> a wyłączasz auto na gazie czy benzynie? Jaka instalacja siedzi pod maską?

auto na 99% gaszone jest na gazie, co do instalacji to chyba I lub II gen (na śrubę) lpg nie ogarniam zlosnik.gif

ps. auto kuzyna

Napisano

to niech zacznie gasić na benie, u brata był ten sam problem jak się robiło zimno. Gasił na benie i auto odpalało normalnie

Napisano

sprawdź czujnik temperatury który daje sygnał do komputera

Napisano

To ja sie podlacze pod Twoj temat bo mam bardzo podobnie a raczej na odwrot przy 1.2 mpi. Dlugo kreci na cieplym a na zimnym igla od strzala pali. Czujniki sprawdzane na kompie i wszystko prawidlowo. Tps, krokowiec, temp powietrza wszystko sprawne. Jest sekwencja ale nie ma roznicy na czym gasze auto 270751858-jezyk.gif

Napisano

Też tak miałem u siebie w 1.1 SPI i wystarczyło założyć elektrozawór który odcinał gaz po wyłączeniu silnika. Następnie odpalał na benzynie i przełączał na gaz (ręcznie lub po przekroczeniu danej wartości obrotów).

Napisano

no niby powinno to sprawę załatwić, ale na gaz powinien się przełączać nie po ilości obrotów, a po odpowiednim zagrzaniu silnika

Napisano

W obu przypadkach sprawdziłbym elektrozawory

Jeśli jeden z któryś się zaciął w wyniku zabrudzenia to będzie puszczał gaz do benzyny. Przez noc tyle się go nagrmoadzi w komorze że ciężko odpalić z rana wink.gif

Napisano

> no niby powinno to sprawę załatwić, ale na gaz powinien się przełączać nie po ilości obrotów, a po

> odpowiednim zagrzaniu silnika

Masz racje, prawidłowo tak powinno być no ale u mnie działa to w ten sposób.. oby jak najdłużej smile.gif

Napisano

dlatego jeżdżąc od brata samochodem z gazem zawsze jeżdżę na benie do momentu aż poczuję ciepło z nadmuchu, wtedy dopiero przełączam na gaz

Napisano

> dlatego jeżdżąc od brata samochodem z gazem zawsze jeżdżę na benie do momentu aż poczuję ciepło z

> nadmuchu, wtedy dopiero przełączam na gaz

To ja również nie przełączam od razu z Pb na gaz tylko przejeżdżam kilka km i dopiero wtedy

Napisano
  • Autor

> W obu przypadkach sprawdziłbym elektrozawory

> Jeśli jeden z któryś się zaciął w wyniku zabrudzenia to będzie puszczał gaz do benzyny. Przez noc

> tyle się go nagrmoadzi w komorze że ciężko odpalić z rana

jutro dam znac jakie bedą efekty ok.gif

Napisano

> jutro dam znac jakie bedą efekty

Odłacz zasilanie z elektrozaworu przy butli daj autu pochodzić chwilę by wypalił gaz w wężach po czym powinien zgasnąć

podłącz zasilanie pod elektrozawór i daj mu postać przez noc

Powinien odpalić normalnie jeśli to będzie winna któregoś z elktrozaworu ok.gif

Napisano
  • Autor

> jutro dam znac jakie bedą efekty

no i d*** zbita zgaszenie auta na benzynie nie pomogło, bez zmian.

Z tym elektrozaworem jutro będziem kombinować.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie wsłucham (znaczy przeczytam) zlosnik.gif

Napisano

pisałem podepnij pod iaw scana i sprawdź czy czujnik temperatury silnika działa poprawnie

Napisano

Przyjrzyj się przekaźnikowi odcinającemu wtrysk. Jeśli takowy w tej instalacji istnieje. Nie wiem co tam masz pod maską.

Podobnie też sprawdź połączenia bezpieczników zastosowanych przy LPG.

Po paru latach użytkowania potrafi to pięknie zaśniedzieć. U siebie ostatnio wymieniałem główny przekaźnik układu wtryskowego.

Zdechł a właściwie zdychał przy podobnych objawach jak u Ciebie.

Napisano
  • Autor

i tak, dzisiaj podpiąłem auto pod kompa, błedów żadnych nie wywalił. Poniżej zrzut ekranu z parametrów silnika,

parametry.JPG

nie daje mi spokoju wartość temperatury powietrza, wskazuje cały czas ok 30* ale nie wiem czy jest to spowodowane rozgrzanym silnikiem, czy coś czujnik nawala....

pytanie numer 2, jaka powinna być maksymalna szczelina przy czujniku położenia wału? Mierzyłem i jest ponad 1mm.

Napisano

Coś duży kąt otwarcia P. Z tego co pamiętam to powinno być jakieś 6-7 stopni.

Napisano

ja mam u siebie 7.62 kat przepustnicy wiec jest okej tak mi sie wydaje, a ew. jak to zmienić?

wg mnie coś masz nie tak z krokowym