Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wariator TAP-01 Pytanie.

Featured Replies

Napisano

Czy mozna skrocic przewod idacy od wariatora do czujnika polozenia walu?

W instrukcji niby pisze,ze jest ekranowany,ale jakos jak patrze na sam przewod jak jest zacisniety w pinie (wyjalem pin z kostki) to nie rozni sie od pozostalych.

Napisano
  • Autor

> Czy mozna skrocic przewod idacy od wariatora do czujnika polozenia walu?

> W instrukcji niby pisze,ze jest ekranowany,ale jakos jak patrze na sam przewod jak jest zacisniety

> w pinie (wyjalem pin z kostki) to nie rozni sie od pozostalych.

Problem rozwiazny grinser006.gif

Wiec ekran jest i owszem,ale nie tak jak wskazuje instrukcja staga (kazdy z 4przewodow jest ekranowany).Tylko przewody do czujnika sa to zwykle przewody,jest jeden oplot/ich wspolna izolacja,ktora owszem ma ekran.

Ale same przewody mozna smialo ciac i lutowac. smile.gif

Napisano

> Problem rozwiazny

> Wiec ekran jest i owszem,ale nie tak jak wskazuje instrukcja staga (kazdy z 4przewodow jest

> ekranowany).Tylko przewody do czujnika sa to zwykle przewody,jest jeden oplot/ich wspolna

> izolacja,ktora owszem ma ekran.

> Ale same przewody mozna smialo ciac i lutowac.

Można. U siebie dorabiałem samą "wpinkę" w instalację pomiędzy czujnikiem a instalacją samochodu. Za wtyczkę i gniazdo czujnika wału posłużyli dawcy ze szrotu. Działa już od dwóch lat.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

To jeszcze pomarudze.

Bo cos mi spokoju nie daje.

Mianowicie podpialem sie do TAP-a do tps w lanosie.I cos mi straszne glupty pokazuje w programie (spr fejsem diagsnotycznym tps sprawny).

Zrzuty z wolnych obrotow.

http://files.tinypic.pl/i/00222/lpksp47mifx2.png

http://files.tinypic.pl/i/00222/1dki5mr3fg4b.png

Jedyna roznica miedzy nimi to zaznaczenie tps odwrocony.

Teraz sie tak zastanawiam,czy wartosc tps nie powinna na wolnych obotach byc ponizej 1V?

Bo tutaj jest 5.1V blush.gif

Jak gazuje to napiecie na tps spada.

Powinno rosnac.

Gdy napiecie spadnie ponizej tego 0.6v jakie mam ustawione w programie to wariator sie wylacza.

Co ciekawe mapa obciazen dziala,tzn niby lata ,,chwilowy pkt".

Kompletnie nie wiem o co chodzi i gdzie jest blad.

Napisano

> To jeszcze pomarudze.

> Bo cos mi spokoju nie daje.

> Mianowicie podpialem sie do TAP-a do tps w lanosie.I cos mi straszne glupty pokazuje w programie

> (spr fejsem diagsnotycznym tps sprawny).

Faktycznie dziwne hmm.gif. Zmierz woltomierzem napiecie na wyjsciu TPS. Jezeli przy deptaniu bedzie rosło to uwalony wariator albo jest jakis blad w podlaczeniu.

Mam tez taki wariator ale mnie pokazuje poprawnie, a nie odwrócone napiecie, przy deptaniu napiecie na TPS narasta i w wariatorze tez.

Mozesz tez zaznaczyć TPS odwócony, ustawic prog na górze i powinno dzialac.

Edit: Do ilu spada przy max. depnięciu ? (na samym zapłonie TPS powinien dzialac, wiec mozna to bezpiecznie sprawdzić) Z tego co pamietam z Lanosa na wolnych było cos okolo 0,7V, przy maks depnieciu cos około 4.3 V

Napisano

Albo się źle zapiąłeś z tym TPS, albo coś źle ustawiłeś, względnie wariator/soft jest skopany.

Sprawdź woltomierzem, co się dzieje względem masy w punkcie podpięcia wariatora.

Napisano
  • Autor

> Edit: Do ilu spada przy max. depnięciu ? (na samym zapłonie TPS powinien dzialac, wiec mozna to

> bezpiecznie sprawdzić) Z tego co pamietam z Lanosa na wolnych było cos okolo 0,7V, przy maks

> depnieciu cos około 4.3 V

Znaczy gdy jest wlaczony sam zaplon to ruszanie pedalem gazu nie przeklada sie na zmiane napiecia tps-u.

Bardzo zaluje,ze nie mam miernika,bo bym spr. czy na pewno to jest dobry przewod.Ale raczej tak.

Hmmm a moze na sztuke podlacze sie przy samej wtyczce tps-u.

Tylko wlasnie jesli tam bedzie lipton,to chyba pozostaje reklemacja wariatora.

Napisano
  • Autor

> Albo się źle zapiąłeś z tym TPS, albo coś źle ustawiłeś, względnie wariator/soft jest skopany.

> Sprawdź woltomierzem, co się dzieje względem masy w punkcie podpięcia wariatora.

No niestety do miernika dopiero za max tydzien bede mial dostep.

Napisano
  • Autor

> Byle jaki z marketu też da tu radę, jakbyś miał na to duże ciśnienie.

Wiec zrobilem jak powiedzialem. grinser006.gif

Podpialem przewod wariatora bezposrednio przy wtyczce tps iiii ozylo,wszystko smiga. zlosnik.gif

Wiec niby moja wina zle podpialem.Aaaaale z tego co sie pyt. to sygnal tps leci w czarnej kostce (w jednej z tych 2ch kolo podszybia).W pinie 10 (srodkowy rzad,skrajny lewy albo prawy,przewod ciemno-niebieski).No i po podpieciu sie w ten niby przewod ,,tps" efekt jak pisalem =lipa.

Kurde widac mojego lanosa w poniedzialek skladali.Nie dosc,ze w kazdym lanosie seryjnie dawali aluminiowa miske oleju- w moim dali metalowa.

To teraz jeszcze instalacja jakas tez ,,wyjatkowa" grinser006.gif

Czyli trzeba miernik w lape i spr. jednak metoda tradycyjna.