Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wielozawór Tomasetto

Featured Replies

Napisano

Czy wielozawór z butli toroidalnej h190 mm mogę bez problemu przełożyć do butli h200 mm?

Napisano

> Czy wielozawór z butli toroidalnej h190 mm mogę bez problemu przełożyć do butli h200 mm?

10mm braknie rurki, aby sięgała dna. Można rurkę dogiąć trochę lub wymienić. Ramię pływaka można wydłużyć, aby nie odbijał zbyt wcześnie.

Napisano

> 10mm braknie rurki, aby sięgała dna. Można rurkę dogiąć trochę lub wymienić. Ramię pływaka można wydłużyć, aby nie odbijał zbyt wcześnie.

A więc technicznie się, ale czy legalnie można coś takiego robić?

Ja u siebie też coś takiego zrobiłem, tylko dałem wielozawór z butli o wys. 225 do 250. Musiałem podgiąć rurkę z ssakiem.

Trzeba jeszcze wiedzieć jaki jest kąt mocowania wielozaworu - nie wiem czy we wszystkich butlach jest taki sam ...

Napisano

> Trzeba jeszcze wiedzieć jaki jest kąt mocowania wielozaworu - nie wiem czy we wszystkich butlach

> jest taki sam ...

Inny jest jedynie chyba w zewnętrznych.

Napisano

> Inny jest jedynie chyba w zewnętrznych.

Napewno jest inny tzn. kąt 0 stopni.

Zobacz jak jest umiejscowiony kołnierz do montażu wielozaworu:

f11l_big.jpg

Wielozawór montowany jest równo z dnem zbiornika.

Napisano

> A więc technicznie się, ale czy legalnie można coś takiego robić?

> Ja u siebie też coś takiego zrobiłem, tylko dałem wielozawór z butli o wys. 225 do 250. Musiałem

> podgiąć rurkę z ssakiem.

> Trzeba jeszcze wiedzieć jaki jest kąt mocowania wielozaworu - nie wiem czy we wszystkich butlach

> jest taki sam ...

Kąt toroidalnych jest 30 stopni. Wielozawory różnią się długościami rurki i ramion pływaka. Cylindryczne 0, 30 i 90 stopni. Różnią się jak wyżej, ale i kątem rurki. Toroidalne zewnętrzne 0 stopni różnice rurki i ramienia pływaka. Różnice są też przy mocowaniu danego typu wielozaworu np. cylindryczny ma wejście gazu u dołu, toroid 30 stopni ma z boku, a zewn tor u góry.

Co do legalu to kto Ci to sprawdzi? Ważne aby odbił przy 80% na stacji gdy diagnosta zażąda sprawdzenia.