Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mondeo 1.8 vs avensis 1.8

Featured Replies

Napisano

wady zalety.. ktos ma porownanie ?

85 kpln do wydania

Napisano

> wady zalety.. ktos ma porownanie ?

> 85 kpln do wydania

Za 85 kpln to mozna kupic mondeo 2.0 TDCi i to jedyny sluszny silnik do tego samochodu. Avensis 1.8 nie ma czym jechac.

Mondek lepiej sie prowadzi, Avensis (podobno) mniej awaryjna, ale przeglady i czesci pewnie drozsze.

No i Mondek przestronniejszy w srodku.

Napisano

> 85 kpln do wydania

Szczerze powiem,że te auta są bardzo zbliżone.

Za Mondeo przemawia zawieszenie.

Poszukaj na stronach Auto Świata artykułów,bo te auta były porównywane w tej gazecie.

Z tego co pamiętam to nie tak dawno w odmianach z najmocniejszymi dieslami ale jak odrzucisz fragment tekstu o silnikach to będziesz miał ogólne porównanie tych aut!

Pozdro

Napisano

> 85 kpln do wydania

w firmie mamy ave 1,8.

wsziadajac po nim do mondeo (bylem z tydzien temu na jezdzie probnej) mialem wrazenie, ze jakosc plastykow w mondeo jest zblizona do tych w mojej fabii.

miejsca w srodku mondeo ma raczej wiecej.

no i mondeo jest tanszy

na sedan 1,8 125km mam oferte 71000 (2006rok)

avensisa w tej cenie raczej nie kupisz

za 85 (a dokladnie 83) poroponowano 2,0 TDcI 115 km silver

plusy avensisa - lepsze wykonczenie, mniejszy spadek wartosci

co do niezawodnosci, to sie nie wypowiadam, bo nasz egzemplarz to raczej tym sie nie moze pochwalic

Napisano

> 85 kpln do wydania

w firmie mamy ave 1,8.

wsziadajac po nim do mondeo (bylem z tydzien temu na jezdzie probnej) mialem wrazenie, ze jakosc plastykow w mondeo jest zblizona do tych w mojej fabii.

miejsca w srodku mondeo ma raczej wiecej.

no i mondeo jest tanszy

na sedan 1,8 125km mam oferte 71000 (2006rok)

avensisa w tej cenie raczej nie kupisz

za 76 poroponowano 2,0 TDcI 115 km

plusy avensisa - lepsze wykonczenie, mniejszy spadek wartosci

co do niezawodnosci, to sie nie wypowiadam, bo nasz egzemplarz to raczej tym sie nie moze pochwalic

Napisano

> 85 kpln do wydania

z tych dwóch avensis... inne ...P407

Napisano

> z tych dwóch avensis... inne ...P407

Bylby fajny moze gdyby nie: cena, niewygoda (jesli w tej klasie auta nie da sie z tylu usiasc zeby nie walic glowa...) i srednia opinia jesli chodzi o awaryjnosc i ceny czesci.

Wystarczy popatrzec, co jezdzi u nas - glownie mondki i ave, mimo ze 407 juz jest 1.5 roku prawie na rynku.

na + 407 przemawia tylko wyglad... ale czy auto ma wygladac czy jezdzic?

Napisano

> Bylby fajny moze gdyby nie: cena, niewygoda (jesli w tej klasie auta

> nie da sie z tylu usiasc zeby nie walic glowa...) i srednia

> opinia jesli chodzi o awaryjnosc i ceny czesci.

> Wystarczy popatrzec, co jezdzi u nas - glownie mondki i ave, mimo ze

> 407 juz jest 1.5 roku prawie na rynku.

> na + 407 przemawia tylko wyglad... ale czy auto ma wygladac czy

> jezdzic?

czyli 407 nie jezdzi?

grinser006.gif

jechał nim kolega dłużej aniżeli na jezdzie testowej?

samochody niemieckie od zawsze były w Polsce popularniejsze... uwaza sie ze francuzy są awaryjne, ja mam zupełnie odmienne zdanie na ten temat, a juz wogole odmienne jezeli chodzi o peugeot'a 407...

Napisano

> 85 kpln do wydania

O mondeo moge napisac 2 slowa, zreszta tak jak ktos polecil bralbym klekota.

Poruszam sie tym od czasu do czasu tzn 2.0 tdci rocznik 12.2004. Kupiony wtedy za wlasnie 85k z klima, poduchami, esp, abs, ladnymi 16calowymi felgami na lato i pirelkami na zime, podgrzewaniem przedniej szyby i calkiem fajnym audio.

Jak na ta mase zbiera sie bardzo przyjemnie, jak to turbodiesel zreszta.

W srodku jak dla mnie zbyt ponura kolorystyka (czaaarno), ale miejsca duzo. Bagaznik ogromny.

Jedyne co mnie zaskoczylo to bardzo odbiegajace od katalogowego zuzycie paliwa.

Przez te 2 lata oprocz standardowych plynow i filtrow w serwisie byl w zasadzie tylko raz - padl czujnik abs'u AFAIR.

Jest tez maly problem ze zbyt szybko scierajacymi sie klockami hmm.gif

Czasami denerwuje tez slaba widocznosc do tylu.

Napisano

> Bylby fajny moze gdyby nie: cena, niewygoda (jesli w tej klasie auta

> nie da sie z tylu usiasc zeby nie walic glowa...) i srednia

> opinia jesli chodzi o awaryjnosc i ceny czesci.

nie bede sie wypowidal co do awaryjnosci 407 (bo nie wiem)

ale bylem na tescie w tym samym dniu co w fordzie

w srodku 407 zdecydowanie mniej miejsca

ale materialy wykonczeniowe przyjemniejsze i chyba lepsze.

no i co do siedzenia z tylu, to kolega ma racje. z wzrostem 190 siedziec niewygodnie

Napisano

Co kto lubi ale akurat Peugeot przegrywa wszystkie porównania z Avensisem i Mondeo.

Jeśli chodzi o spalanie i hamulce to nie zapominajmy,że to w największym stopniu zależy od indywidualnego stylu jazdy!

A dane producentów odnoszą się do bardzo spokojnej jazdy zgodnie z przepisami ruchu drogowego!A kto tak jeździ... icon_eek.gif

Napisano

> O mondeo moge napisac 2 slowa, zreszta tak jak ktos polecil bralbym

> klekota.

> Poruszam sie tym od czasu do czasu tzn 2.0 tdci rocznik 12.2004.

> Kupiony wtedy za wlasnie 85k z klima, poduchami, esp, abs,

> ladnymi 16calowymi felgami na lato i pirelkami na zime,

> podgrzewaniem przedniej szyby i calkiem fajnym audio.

szybka to chyba tylko w fordach a szkoda - b. fajny patent smile.gif. No i fordowskie audio fabryczne w ogole niezle gra smile.gif. W passacie za 110 tys nie ma audio (ogladalem taki ostatnio) smile.gif.

> Jak na ta mase zbiera sie bardzo przyjemnie, jak to turbodiesel

> zreszta.

> W srodku jak dla mnie zbyt ponura kolorystyka (czaaarno), ale miejsca

> duzo. Bagaznik ogromny.

> Jedyne co mnie zaskoczylo to bardzo odbiegajace od katalogowego

> zuzycie paliwa.

Hem, nie wiem jakie katalogowe. Kombiak przy spokojnej jezdzie (130-140) pali 6-6,5, przycisniety (~180) ok. 7.5. W miescie 7.5-8. Jak na te mase nie ma sie do czego przyczepic smile.gif.

> Czasami denerwuje tez slaba widocznosc do tylu.

W kombiaku jest ok.gifzeby.GIF

Napisano

O fakt!

Jakbyś trafił radio sony w mondeo to masz zajefajny sprzęt grający i w tym względzie lejesz konkurencję na łeb i szyję! ok.gif

Napisano

> 85 kpln do wydania

Trochę mało znam Mondeo, ale spróbuję.

Mondeo jest przestronniejsze, za to Avensis lepiej wykonany. Ergonomicznie Avensis też jest lepszy od Mondeo.

Generalnie ciężko porównać tak ogólnie - przydałyby się konkretne samochody, z konkretnym wyposażeniem, bo tu się da to ocenić z konfrontacją ceny samochodu i dostępnego silnika.

Co mi się nie podoba w Avensis:

- słaba widoczność ze środka,

- w standardzie brak podłokietnika,

- w standardzie tylko zwykła klima... choć lepsza od tego automatu w Mondeo. zlosnik.gif

- niby się dobrze trzyma drogi, ale tak po śniegu to jakoś mnie ten samochód nie przekonuje... może warto by było kupić auto z jakimiś dodatkowymi systemami? (moje auto oprócz ABS nic nie ma).

Co mi się nie podobało w Mondeo

- w standardzie brak komputera (a przyzwyczaiłem się),

- dupowata klimatyzacja automatyczna - źle ustawione czujniki temperatury,

- dupowaty czujnik temperatury zewnętrznej - łże jak pies,

- beznadziejny zegarek - wskazówki nie do odróżnienia od siebie i od kresek, które oznaczają godziny,

- podłokietnik taki niedorobiony, jak dla mnie za krótki.

Nie porównam audio, bo za mało słuchałem tego w Mondeo, za to to audio w Avensis jest naprawdę bardzo dobre.

Acha - nie podobało mi się też sterowanie audio w kierownicy w Fordzie - ciężko dostępne w sumie nie wiem co to za "bajer" skoro tak samo ciężko się dostać jak do samego radia. hehe.gif W Avensis jest pod kciukami, za to wada tego jest taka, że jak się kręci kierownicą i chce równocześniej pomajstrować przy klawiszach, to się człowiekowi w głowie klawisze mylą... grinser006.gif

Co do usterkowości - i jedne samochody ludzie chwalą i równocześnie na nie narzekają. Avensis bezusterkowa niestety nie jest, choć zdecydowanie nie ma paniki, że coś się nagle popsuje. Wydaje mi się, że serwis nie jest specjalnie drogi (przeglądy), choć częsty (co 15 tys.). Obsługa w serwisach naprawdę bardzo dobra. Widać, że Toyota troszczy się o klienta nawet po sprzedaży mu samochodu.

Proponowałbym przejechanie się i dokładnie zapoznanie z wersją, którą za te 85 tysięcy można kupić i dopiero przyrównanie obu samochodów. Jak widać na warszawskich ulicach oba są równie popularne, więc coś w tym jest. skromny.gif

Acha - nie wiem jak w Fordzie, ale w Toyocie 3 lata gwarancji i Assistance w całej Europie.

Wybrałem Toyotę i nie żałuję. Dzisiaj jakbym miał wybór, to znowu wygrałaby Toyota.

Chociaż najchętniej to bym kupił Hondę Accord. Co Ty na to? Silnik 2.0 do łyknięcia... cool.gif

Napisano

> w pewnym wieku wypada się ustatkować

mnie okreselenie kapelusz...kojarzy sie tylko i wylacznie z kapeluszniczym stylem jazdy, pod ktorym sie nie podpisuje.

jezdze dynamicznie a aven z silnikiem 2.0 dostarcza mi wystarczających wrazen mimo swojej masy ponad 1600 kg

Wiadomo...najchetniej przesiadlbym sie na cos o podobnych wlasciwosciach zaladunkowych, komforcie, ale o lepszych oiagach i osczedniejszym silniku.

Mojobecny typ to BMW X5 z silnikiem 3.0d, ale na razie musze jeszcze troche poczekac crazy.gifirked.gif

Napisano

> mnie okreselenie kapelusz...kojarzy sie tylko i wylacznie z

> kapeluszniczym stylem jazdy, pod ktorym sie nie podpisuje.

> jezdze dynamicznie a aven z silnikiem 2.0 dostarcza mi

> wystarczających wrazen mimo swojej masy ponad 1600 kg

nie przeczę smile.gif

ale najczęściej widuję sunące Ave z kapeluszem w środku - stąd to skojarzenie smile.gif

sorry jeśli uraziłem ok.gif

2.0 Ave to i ja chętnie był łyknął, ale za cienki w uszach jestem hehe.gif

moim marzeniem jest rolka 1,4 D4D zlosnik.gif

Napisano

> 85 kpln do wydania

jak chcesz sedana albo liftbacka, to wez Mondeo.

Avensis inny niz kombi totalnie mi sie nie podoba.

jak dla mnie w Avensisie po 15 miesiacach uzytkowania jedynym mankamentem,

ale IMO dosc powaznym jest grubosc słupka przy przedniej szybie....bardzo ogranicza

widocznosc pod katek 45 stopni. trzeba sie bujac w paro i w lewo na fotelu zeby cos

zauwazyc...ja sie juz przyzwyczailem, ale nie było łatwo crazy.gif

Co do silnika 1.8, to bedzi epalił jak 2.0 czyli po miescie wiosna, lato, jesien okolo 10 litrów, w ziemie do 12.

Malo to nie jest, ale ja czesto woze dużo i długie, wiec spalanie wynagradza mi to przestrzeń ładunkowa.

Po złozeniu czesci tylnej kanapy, połozeniu przedniego fotela przewoziloem juz deski, listwy o długości 3,2m 893goodvibes.gif

ja nie kupiłbym juz innego auta niz kombi, chyba ze jakiś SUV, VAN, itp.

Napisano

> nie przeczę

> ale najczęściej widuję sunące Ave z kapeluszem w środku - stąd to

> skojarzenie

> sorry jeśli uraziłem

nie uraziłes wink.gif

20.GIF

> 2.0 Ave to i ja chętnie był łyknął, ale za cienki w uszach jestem

> moim marzeniem jest rolka 1,4 D4D

kazdy ma inne potrzeby, i do róznych rzeczy wykorzystuje samochód.

ja jak kupowalem aito to tez mialem dylemat...Ford Mondeo, Honda Accord albo Avensis.

Mondeo mizo ze ciut wiekszy mialo bagaznik, jokos mnie nie przekonywalo

na Accorda musialbym czekac 3 miesiace, albo brac takiego jaki byl, co w ogole mi nie odpowiadalo,

wiec wybór padł w sumie na najlepiej wyposazeonego Avensisa, w takim kolorze jkai sobie wymarzylem i najwiekszym wypasem

ale spadek jego wartosc powali mnie......zaplaciclem 114 kpln, a dwa miesice temu opłacałem nowa polise i jego wartosc to 78 kpln passed_out.gifklnie.gif

Napisano

> kazdy ma inne potrzeby, i do róznych rzeczy wykorzystuje samochód.

> ja jak kupowalem aito to tez mialem dylemat...Ford Mondeo, Honda

> Accord albo Avensis.

Mi Accord zupełnie się nie podoba - taka kanciasta, płaska krowa na małych kółkach zlosnik.gif

W dodatku to nie jeździ - widziałem porownanie na torze i nie umywała się np. choćby do Passata. Koszmarne przychyły na zakrętach - żenada zlosnik.gif

Za Ave przemawia "legenda" niezawodności i stonowana sylwetka ... jak ktoś lubi ok.gif

Najładniejszy wg mnie jest Mondeo ... i chyba całkiem niezły za rozsadną cenę smile.gif

A z tych 3 to i tak chyba wolałbym Paska ... gdyby nie znaczek fajłeja ... mam jakieś złe skojarzenia ... miałbym wrażenie, że jadąc takim autem wszyscy się na mnie patrzą hmm.gif

Napisano

> Mi Accord zupełnie się nie podoba - taka kanciasta, płaska krowa na

> małych kółkach

> W dodatku to nie jeździ - widziałem porownanie na torze i nie umywała

> się np. choćby do Passata. Koszmarne przychyły na zakrętach -

> żenada

> Za Ave przemawia "legenda" niezawodności i stonowana sylwetka ... jak

> ktoś lubi

> Najładniejszy wg mnie jest Mondeo ... i chyba całkiem niezły za

> rozsadną cenę

> A z tych 3 to i tak chyba wolałbym Paska ... gdyby nie znaczek

> fajłeja ... mam jakieś złe skojarzenia ... miałbym wrażenie, że

> jadąc takim autem wszyscy się na mnie patrzą

ale wez sie odlutuj do falweja qrna, zawsze mozesz sobie fundzielnac znaczek skody na superB

jak dla mnie to optimum bylaly ave w tym 177 dieslu ale to znacznie 100 kpln przekracza

Napisano

> ale wez sie odlutuj do falweja qrna, zawsze mozesz sobie fundzielnac

> znaczek skody na superB

i to jest myśl ... ale ...

tak się nie dawno zastanawiałem na Golfem (Golf V TDI za 67kzł, Astra III benzyna za 64 zlosnik.gif)

tylko jakoś tak dziwnie mi się robi, jakbym miał jeździć fajłejem ...

.... ale kontynując wąte ... ale Skoda droższa od Astry i Golfa biglaugh.gif

nie wiem jak teraz jest

ale pół roku moje typy to albo Astra benzyna albo Corolla Diesel ... no i cały czas mi ten fajłej po głowie biega ... moze się w końcu przyzwyczaję do tej myśli hehe.gif

> jak dla mnie to optimum bylaly ave w tym 177 dieslu ale to znacznie

> 100 kpln przekracza

to już chyba nie mój segment cenowy wink.gif

Napisano

> nie przeczę

> ale najczęściej widuję sunące Ave z kapeluszem w środku - stąd to

> skojarzenie

Eeee, to ja w Ave najczęściej jakieś kobitki widzę... shocked.gif A moja żona to potwierdza. palacz.gif Co ciekawe jak mówię, że "to aż niemożliwe", to ona opuszcza tą osłonę od słońca dla kierowcy i pokazuje mi tam wmontowane lusterko. Mi lusterko tam nie jest potrzebne (bo przecież prowadzę!!!), a kobiety wiele razy jadą i się malują... serduszka.gif Stąd dałem wiarę mojej żonie, że to samochód dla bab. hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.