Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zapalająca się kontrolka aku

Featured Replies

Napisano

Witam mam problem z kontrolka aku a mianowicie problem polega na tym że po dłuższej jeździe i po włączeniu sprzętu grającego zapala się kontrolka ładowania i pod wpływem basu rozjaśnia się nie wiem o co chodzi z tym proszę o pomoc

Napisano

> Witam mam problem z kontrolka aku a mianowicie problem polega na tym że po dłuższej jeździe i po

> włączeniu sprzętu grającego zapala się kontrolka ładowania i pod wpływem basu rozjaśnia się

> nie wiem o co chodzi z tym proszę o pomoc

diody prostownicze mówią 30.GIF?

ale pewności nie mam zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli to diody to weź multimetr nastaw na 20V napięcia przemiennego (AC) i sprawdź czy coś wskazuje. Jeżeli nie to zmniejsz zakres i jeżeli pokaże coś na setnym miejscu po przecinku to jest to w granicach błędu a jeżeli więcej to poszła dioda/y.

Napisano

miałem to samo, po jakimś pół roku padł alternator, dałem do regeneracji

Napisano

> Witam mam problem

Problem masz hmm.gif

Może wystarczy naciągnąć pasek, bo objawy wskazują, że jest luźny...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Powyższe objawy świadczą o wgranym sofcie kolorofonu do softu ecu, aby wyeliminować powyższą usterkę należy przy pomocy FiatECUScan ustawić mniejszą wrażliwość na basy........

...a tak na serio w tym modelu częstą usterką są diody mostka tylko wprawny elektryk da sobie z tym radę, polecam zwrócenie uwagi na tą usterkę, akumulator rozładuje się w najmniej odpowiednim czasie...sam przerabiałem ten problem....umiejscowienie alternatora obok wydechu powoduje usterki alternatora( np uszkodzenia termiczne diód ...itp).

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam mam problem z kontrolka aku a mianowicie problem polega na tym że po dłuższej jeździe i po

> włączeniu sprzętu grającego zapala się kontrolka ładowania i pod wpływem basu rozjaśnia się

> nie wiem o co chodzi z tym proszę o pomoc

WG mnie powolutku zaczynają konczyć sie szczotki, a konkretnie jedna szczotka, stąd problemy przy dłuższej jeździe lub włączeniu większego obciążenia. hmm.gif

Napisano

> WG mnie powolutku zaczynają konczyć sie szczotki, a konkretnie jedna szczotka, stąd problemy przy

> dłuższej jeździe lub włączeniu większego obciążenia.

Uważam podobnie wink.gif

Napisano

> Uważam podobnie

Dzięki za poparcie, bo do końca nie byłem pewien. W Uniaczu jeszcze tego nie miałem, ale pamiętam takie akcje w malaczu kiedy niby wszystkie szczotki w stanie spoczynku (przy wyjętym altku) wyglądały niby dobrze, ale jednak już o te stene części milimetra były za małe. Wymiana przywracała altek do życia i układ ładowania do normalności.

Czytałem że trzeba wymienić z całym szczotkotrzymaczem, ale czytalem też że kto obyty z lutownicą poradzi sobie i z zamontowaniem samych szczotek - podobno od malucha pasują hmm.gif kkoszt kilka złociszy - tak czytałem.

Napisano

Witam

Ja ostatnio przerabiałem ten temat w swoim UNO.

Ten sam objaw był, co u ciebie.

Rozebrałem altka,wymieniłem tuleję,łożyska,diody wzbudzenia,złożyłem wszytko.Po odpaleniu okazało sie ze problem się zmniejszył,lecz nie znikł,zmiana regulatora na nowy zlikwidował problem. Dodam że 2 tygodnie wcześniej kupiłem nowy regulator Magneti. Stary regulator zareklamowałem, i dostałem zwrot kasy. Teraz problem znikł całkowicie. Więc kolego zacząłbym na twoim miejscu od zmiany regulatora a na koniec dopiero rozbierał altka.

Pozdrawiam

Duchu