Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gdy braknie paliwa...?

Featured Replies

Napisano

zatytuowałem tak wątek bo mam nadzieje, ze to wlasnie jest przyczyna mojego niepokoju.

Dodam na poczatek, ze nie mam jak sprawdzic, bo auto stoi(oby jeszcze... ) na drugim koncu miasta, a ja nawet nie mam czasu jechac do niego.

Od pewnego czasu pojawialy sie problemu "szarpanie". zarowno na zimnym i cieplym silniku, bez zadnego ostrzezenia, ja mu w gaz a on szarpie i zero mocy, bylo to bardziej takie walenie powietrza. zatrzymalem sie kiedys, podnioslem maske, gazuje i szarpie filtrem powietrza... pochodzil na wolnych obrotach, zgasilem, odpalilem i jak nowka chodzil. sytuacja powtarzała się kilka razy. do tego na przemian wystepowal inny problem. Bez zapowiedzi gasł. Rozumialbym przy ruszaniu, na wolnych obrotach, ale przy predkosci 100-120 km/h? Najpierw slychac cykanie i zalicza pad.

Nie mozna wtedy odpalic od razu, bo momentalnie blokuje immobiliser:/ musze sie zatrzymac, odplokowac imo i wtedy jest cacy. sytuacje zdarzaja sie raz kilkaset kilometrow a nawet rzadziej. W styczniu zrobilem 3kkm i przytrafilo mi sie to moze 3-4 razy.

Wczoraj jednak ruszylem (jak zwykle bez najmniejeszych problemow - odpalal za dotknieciem nawet przy mrozach -25) przejechalem kilkaset metrow, szarpnal i stanal. (pierwsza mysl nie ma paliwa, ale chyba jednak powinno byc bo na rezerwie zrobilem tylko 60km). Odpalam ponownie, szarpie znowu jakby filtrem pow. i gasnie za 2 sekundy, sytuacja sie powtarza kilka razy, zepchnalem na parking, dalem odpoczac i znowu go mecze, zaskoczyl i o dziwo chodzi bez problemu, gazu gazuje, dziala, pochodzil jeszcze chwile i zgasl. Pozniej znowu odpalal i gasl. Nie chcialem juz go wiecej meczyc i tak zostawilem.

Moglby mi ktos powiedziec jakie sa objawy gdy braknie paliwa? nie odpala wcale? takie jak opisalem? pytam bo nigdy mi sie to nie zdarzylo.

a to szarpanie wczesniej? a gasniecie?

chcialbym sie przygotowac na wszystkie mozliwosci zanim po niego pojade co i tak pewnie nie nastapi predzej jak za 2 dni

P.S. Auto to Mitsubishi Colt '93

Pozdrawiam.

Napisano

mi w czasie jazdy zaciela sie pompka paliwa w Audi 80, co mozna chyba porownac do braku paliwa:) auto po prostu sobie zgaslo (wczesniej chyba strzal z rury byl) i je odpalilem znowu, ale ujechalem kilka metrow i znowu zgadlo, i tak co chwile udawalo sie je odpalic, ale trzeba bylo je podtrzymywac pedalem gazu zeby nie gaslo od razu. Jeszcze tak kilka razy zapalil-zgasł i pozniej juz w ogole nie dalo sie go uruchomic, normalnie krecil i wszystko ok, poza tym ze nie chcial zaskoczyc zlosnik.gif

Napisano

> odpalal za dotknieciem nawet przy mrozach -25) przejechalem

> kilkaset metrow, szarpnal i stanal. (pierwsza mysl nie ma

> paliwa, ale chyba jednak powinno byc bo na rezerwie zrobilem

> tylko 60km).

icon_eek.gif A na ile starcza Ci normalnie rezerwa? Powodów opisanego zachowania może być wiele, ale póki co, to na pewno powinieneś zatankować zlosnik.gif

Napisano

>

Czy auto ma coś wspólnego z gazem (LPG)???

Mi to wygląda na brak paliwa (zatankuj a sie dowiesz !!!) albo na padającą pompę paliwową (może przytkany filtr paliwa??????).

Mialem tak kiedyś w Fiacie Uno...

Na zimno chodziło a w upały albo po dłuższej trasie po kilku kilometrach gasło. Po ponownym odpaleniu (czasem się nie dawało) można było przejechać znowu 1-2 km... Pompa nie była totalnie zwalona - nawet jak było za gorąco, to podawała paliwo tylko za niskie ciśnienie. Coś w elektronice pompy szwankowało ....

AL

Napisano

> Moglby mi ktos powiedziec jakie sa objawy gdy braknie paliwa? nie

> odpala wcale? takie jak opisalem? pytam bo nigdy mi sie to nie

> zdarzylo.

> a to szarpanie wczesniej? a gasniecie?

gdy braknie paliwa auto powoli traci moc aż w końcu gaśnie i już raczej nie odpala, mi tylko raz zgasł samochód w czasie jazdy z powodu braku paliwa (testowałem Astrę na ilość paliwa na rezerwie wink.gif), kilka razy za to nie odpalił po normalnym zgaszeniu (to już w Passacie) wszystko przez brak kontrolki rezerwy wink.gif

Napisano

to może wskazywać na problemy z pompą paliwa. Może jest już zużyta i "nie wyrabia się" w sutuacji kiedy auto potrzebuje większej dawki paliwa. Miałem kiedyś bardzo podobne problemy w fiacie 125p. Tam była jednak mechaniczna pompa poruszana przez wałek rozrządu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.