Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nieszczęscie sie stało

Featured Replies

Napisano

Wczoraj pomykając sobie do domciu za rumuńskim tirem usłyszałem małe pukniecie no wiecie jak to kamyczki leca no ale nie specjalnie siem tym przejołem tragedie odkryłem dopiero dzis rano. Pod wycieraczkami moja luba zobaczyła pekniecie wkształcie litery "y" długośc całego uszkodzenia to około 30 cm łącznie więc nie da rady łatać i szykuje sie wymiana. Koszta to 260 za szybke z paskiem i 240 bez a do tego montaż 100 pln. A miałem isc na bal karnawałowy, niestety bal musi poczekac do nastepnego roku. Czy mozna sie domagać jakiejś rekompensaty od drogowców czy raczej nie ma co sobie gitary zawacać. I co ważniejsze co zrobić z nalepka od nrejestracji.

276369769-szyba.jpg

post-37593-14352468025129_thumb.jpg

Napisano

Jakbyś wjechał w dziurę , uszkodził auto , zadzwonił po policję , porobił foty , itd. to miałbyś szansę jakieś odszkodowanie otrzymać . Ale tak to wątpię oslabiony.gif

Napisano

> da rady łatać i szykuje sie wymiana. Koszta to 260 za szybke z

> paskiem i 240 bez a do tego montaż 100 pln. A miałem isc na bal

> karnawałowy, niestety bal musi poczekac do nastepnego roku.

Niestety takie ceny są (pi razy drzwi gdzieniegdzie drożej gdzieniegdzie taniej). Co do odszkodowania to niestety ale nie ... już za późno można by było ścigać "tira" ale z watpliwym skutkiem . Naklejkę normalnie da się zdjąć (podgrzać suszarką do włosów i schodzi) , na nową szybę przyklej ją i z tyłu jeszcze naklej przeźroczystą taśmę , ja tak mam

PS. Na bal idź - pożycz stówę i idź ok.gif

Napisano

W Twojej sytuacji, możesz odzyskać tylko z AC, jak masz.

O nalepkę się nie martw. Odkleją i nakleją przy wymianie szyby, nic jej się nie stanie, chyba że, patałachy będą Ci szybę wymieniać.

Napisano

odszkodowanie - zapomnij

a nalepke możesz dostac nową w urzędzie komunikacji ... mnie wydali czeka sie ok 2 tygodni coś koło 20 Zeta

Napisano

przyklej ją i z tyłu

> jeszcze naklej przeźroczystą taśmę , ja tak mam

Z tyłu, czyli od środka, bo nie rozumię? A po co?

Napisano

> przyklej ją i z tyłu

> Z tyłu, czyli od środka, bo nie rozumię? A po co?

na szybę naklejasz nalepkę tak jak powinna być nalepiona normalnie od środka kabiny, ale ze względu na to ze klej lepki jest "oslabiony" po jej odklejeniu, to jeszcze zalecam nakleić na samą nalepkę przeźroczystą taśmę tak aby brzegi tej taśmy wystawały poza obrys nalepki na jakieś 3-5mm i zlepione były z szybą. Wtedy na pewno Ci nie odpadnie.

Napisano

klej lepki jest

> "oslabiony" po jej odklejeniu, to jeszcze zalecam nakleić na

> samą nalepkę przeźroczystą taśmę tak aby brzegi tej taśmy

> wystawały poza obrys nalepki na jakieś 3-5mm i zlepione były z

> szybą. Wtedy na pewno Ci nie odpadnie.

No fakt, warto ją zabezpieczyć.

Napisano
  • Autor

zastanawiam sie czy moze to ze przez jeden dzionek miałem zamarznietego amora (lewy przód) to to jest przyczyna pękniecia, ale to juz tydzień temu "rozmroziłem " a wczoraj amorek działa fajniusio wiec jego raczej nie podejrzewam

Napisano

> Wczoraj pomykając sobie do domciu za rumuńskim tirem usłyszałem małe

> pukniecie no wiecie jak to kamyczki leca no ale nie specjalnie

> siem tym przejołem tragedie odkryłem dopiero dzis rano. Pod

> wycieraczkami moja luba zobaczyła pekniecie wkształcie litery

> "y" długośc całego uszkodzenia to około 30 cm łącznie więc nie

> da rady łatać i szykuje sie wymiana. Koszta to 260 za szybke z

> paskiem i 240 bez a do tego montaż 100 pln. A miałem isc na bal

> karnawałowy, niestety bal musi poczekac do nastepnego roku. Czy

> mozna sie domagać jakiejś rekompensaty od drogowców czy raczej

> nie ma co sobie gitary zawacać. I co ważniejsze co zrobić z

> nalepka od nrejestracji.

Jak Ci będą wymianiać szybę to od razu przeniosą tą naklejkę. Odcinają ją takim sprytnym nożykiem. Mi tak robili.

Napisano
  • Autor

JESZCZE COŚ w kwesri szyby co sądzicie o takim pomyśle (wymiana szyby w sklepie to koszt około 350 pln za zwykłą szybkę) sama szyba z "angielskiego brava " koszt 150 pln montaż 120 pln z tym tylko że panowie troszke mnie ostrzegają przed zakupem WYCINANEJ już z innago autka szyby. Co sądzicie o czymś takim.

Napisano

> Czy

> mozna sie domagać jakiejś rekompensaty od drogowców czy raczej

> nie ma co sobie gitary zawacać.

Przeciez to nie wina drogowcow, ani tira, tylko Twoja. Trzeba bylo zachowac wiekszy odstep to bys kamykiem nie dostal!

Napisano

> Przeciez to nie wina drogowcow, ani tira, tylko Twoja. Trzeba bylo

> zachowac wiekszy odstep to bys kamykiem nie dostal!

ty poczytaj sobie lepiej przepisy i nie filozofuj

jeśli jest czyjaś wina to na pewno nie jego

Napisano

> ty poczytaj sobie lepiej przepisy i nie filozofuj

> jeśli jest czyjaś wina to na pewno nie jego

W takim razie poprosze o zacytowanie tych przepisow ktore o tym mowia.

Napisano

> Przeciez to nie wina drogowcow, ani tira, tylko Twoja. Trzeba bylo

> zachowac wiekszy odstep to bys kamykiem nie dostal!

Właśnie, nie filozofuj. To ile miał jechać za tym tirem? 100 metrów! Chyba nigdy nie widziałeś latających kamieni za tirami. A co zrobić z tymi, którzy nadjeżdżają z przeciwka? Też spod nich lecą kamienie, mnie pękła szyba, bo dostałem kamieniem, który wypadł spod tira jadącego znaprzeciwka. Też mi napiszesz, że zostawiłem za mały odstęp?

Napisano

Panowie Wasza polemika schodzi do zdania..

'' bede jeździł po pustych drogach''

nie można tak czort wie co wyskoczy co sie spieprzy, i co strzeli... i tyle wiec juz nie filozujcie zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie, nie filozofuj. To ile miał jechać za tym tirem? 100 metrów!

No a czemu nie. Przy wiekszych predkoscia ja zawszze tak jezdze i jakos jeszcze mi sie nigdy nie zdazylo dostac kamieniem. Zreszta nie tylko za tirem ale za czymkolwiek moim zdaniem nie ma sensu podjezdzac blizej.

> Chyba nigdy nie widziałeś latających kamieni za tirami.

No jak juz pisalem jeszcze nie widzialem.

>A co

> zrobić z tymi, którzy nadjeżdżają z przeciwka? Też spod nich

> lecą kamienie, mnie pękła szyba, bo dostałem kamieniem, który

> wypadł spod tira jadącego znaprzeciwka. Też mi napiszesz, że

> zostawiłem za mały odstęp?

No nie... Wszystko sie moze zdazyc. Ale szansa na to ze spod tira z naprzeciwka wypadnie kamien i zniesie go na przeciwny pas i trafi akurat w ciebie, jest zdecydowanie mniejsza niz to ze dostaniesz kamieniem od tira za ktorym jedziesz. Ciezko chyba zaprzeczyc.

To tyle. Ja juz skonczylem filozofowac smile.gif

Napisano

> Czy mozna sie domagać jakiejś rekompensaty od drogowców czy raczej nie ma co sobie gitary zawacać.

teraz juz nic nie zrobisz. jak uderzyl kamyczek to mozna bylo scigac tira, ale wiem, ze wtedy bylo wszystko ok. niestety trzeb abedzie wywalic z wlasnego portfela... crazy.gif

> I co ważniejsze co zrobić z nalepka od nrejestracji.

mi przekleili fachowcy i nic nawet nie widac, ze bylo ruszane. zadnych tasm nie przyklejalem. ale kolezance tez szybke w polo inni wymieniali a naklejke nakleili tak, ze przy kontroli moga miec pretensje crazy.gif

Napisano

> Wszystko sie moze zdazyc. Ale szansa na to ze spod tira z

> naprzeciwka wypadnie kamien i zniesie go na przeciwny pas i

> trafi akurat w ciebie, jest zdecydowanie mniejsza niz to ze

> dostaniesz kamieniem od tira za ktorym jedziesz. Ciezko chyba

> zaprzeczyc.

Buahaha, skoro Ty chciales od kolegow paragrafy, to teraz ja chce od Ciebie dowodow fizycznych na to, ze tor lotu kamienia odprysnietego spod opony TIRa jest linia prosta podazajaca po tym samym pasie ruchu :>

Napisano

> Buahaha, skoro Ty chciales od kolegow paragrafy, to teraz ja chce od

> Ciebie dowodow fizycznych na to, ze tor lotu kamienia

> odprysnietego spod opony TIRa jest linia prosta podazajaca po

> tym samym pasie ruchu :

claps.gifbiglaugh.gifok.gif

Napisano
  • Autor

wiesz tira to jeszcze moge sobie znaeść grinser006.gif z tym to nie bedzie problemu, (winny sie znajdzie tymbardziej obcokrajowiec ) biglaugh.gif, no ale nie bede walił w h......

Napisano

> JESZCZE COŚ w kwesri szyby co sądzicie o takim pomyśle (wymiana szyby

> w sklepie to koszt około 350 pln za zwykłą szybkę) sama szyba z

> "angielskiego brava " koszt 150 pln montaż 120 pln z tym tylko

> że panowie troszke mnie ostrzegają przed zakupem WYCINANEJ już z

> innago autka szyby. Co sądzicie o czymś takim.

350zł vs 270zł przy cyzm w pierwszym przypadku masz nówkę, a w drugim "używkę" czyli już pewnie trochę porysowaną, ostrzelaną kamieniami, być moze z jakimiś naprężeniami, bez gwarancji, i jeszcze przy wyciąganiu trzeba dobrze stary klej oskrobać coby potem nie zostało gdzies i nie przeciekało...

nie wiem, ale skoro jestez w stanei to auto utrzymać do domniemam że te 80zł nie zdewastuje twojego budżetu - po co więc tak kombinować?

Napisano

> Buahaha, skoro Ty chciales od kolegow paragrafy, to teraz ja chce od

> Ciebie dowodow fizycznych na to, ze tor lotu kamienia

> odprysnietego spod opony TIRa jest linia prosta podazajaca po

> tym samym pasie ruchu :

Tor lotu kamienia napewno nie jest linia prosta. Ale szansa na to zeby pozostal na tym samym pasie ruchu co tir, jest raczej duza. Ale OK. Prosze bardzo:

1. Kamien spod tira zazwyczaj wylatuje dlatego, iz wczepil sie w rzezbe bierznika, a nastepnie na skutek dzialania sily odsrodkowej obracajacego sie kola kamien sie odczepia.

2. Dlatego ze kolo sie obraca w plaszczyznie rownoleglej do pasa ruchu, to i sila odsrodkowa wyrzucajaca kamien dziala w tej samej plaszczyznie, wiec i kamien musi leciec rownolegle do pasa ruchu. Otrzywiscie ksztalt kamienia oraz rzezby bierznika opony moga powodowac lekkie odchylenia, ale nie moga one byc duze, biorac pod uwage jak wielka jest sila odsrodkowa wyrzucajaca kamien.

3. Kamien z opony wypadnie z taka sama predkosci ile wynosi liniowa predkosc obracajacej sie opony, wiec taka sama jaka porusza sie tir.

4. Teraz wszystko zalezy w ktorym momencie kamien wypadnie. Przy zalozeniu np. ze tir jedzie 80km/h. Jesli wypadnie rownolegle do drogi do tylu (czyli w momencie gdy bedzie na najbardziej cofnietej czesci opony) nabierze predkosc 80km/h wzgledem tira w kierunku przeciwnym. Dlatego wzgledem drogi jego predkosc bedzie 0km/h i poprostu spadnie na jezdnie. Jesli wypadnie troche wyzej tej pozycji to zostanie wystrzelony w gore. Pytanie pod jakim max katem moze byc wystrzelony. To zalezy od tego jak bardzo cofniete jest ostatnie kolo tira wzgledem jego konca i ewentualnie czy tir ma chlapacze. Przy bardzo ostrym zalozeniu ze bedzie to nawet i 45stopni do poziomu, wtedy jego wektor predkosci 80km/h pod katem 45stopni bedzie mozna rozlozyc na 2 wektory (poziomy i pionowy) z czego wartosc kazdege bedzie wynosila okolo 56km/h. Poziomy po odjeciu predokosc tira, powie nam ze kamien bedzie sie poruszal 24km/h w strone tira, a pionowy powie nam, ze kamien zostanie wyrzucony w gore z predkoscia 56km/h czyli okolo 15m/s i spadnie po okolo 3 sekundach (przy grawitacji okolo 10m/s^2). Otrzywiscie spadnie dalej miejsca w ktorym zostal wystrzelony bo poruszal sie jeszcze 24km/h goniac tira. Ale nawet zanidbujac to oraz opory powietrza i tak gdy zachowujemy odstep od tira na 66m lub wiecej, to nie dojedziemy do miejsca wystrzelenia kamienia szybciej niz na 3 sekundy wiec nie mamy mozliwosci oberwac kamieniem.

5. Osobnym sprawa jest to trzeci przypadek, gdy kamien zostanie wystrzelony nizej niz poziomo. Wtedy odbije sie od jezdni a biorac pod uwage jego ksztal oraz ksztal jezdni moze zostac odbity w zupelnie przypadkowym kierunku - takze i na przeciwny pas.

6. Jeszcze jedna mozliwosc oberwania kamieniem od tira z przeciwnego pasa, jest sytuacja na luku, gdzie tir jest po wewnetrznej. Wtedy rzeczywiscie kamien wystrzelony z tira do tylu, poleci na nasz pas.

Wynika z tego to, ze jadac za tirem blisko (mniej niz 50m) przez powiedzmy 5minut jestesmy caly czas narazeni na oberwanie kamieniem czyli cale 5 minut. Szansa na to ze dostaniemy kamieniem od tira z naprzeciwka jest tylko w bardzo krotkim momencie jak sie z tym tirem mijamy, i tak potrzebne jest duzo szczescia zeby kamien zostal zniesiony na nasz pas ruchu. Powiedzmy ze przez 5 minut jazdy mijamy sie z 10 tirami i od kazdego jestesmy narazeni na kamien przez 2 sekundy to daje w sumie 20 sekund, czyli 15 razy mniej niz jadac za tirem. Natomiast jadac za tirem w odleglosci wiekszej niz 50-60 metrow przy predkosci 80km/h szansa na dostanie kamieniem jest praktycznie zerowa.

Mam nadzieje ze napisalem to w miare zrozumiale.

A teraz chetnie poznalbym opinie kolegow, dlaczego to napewno nie kierowca samochodu ktory oberwal kamieniem jest winny?

Napisano

Wszytko faljnie, ale jaką winę widzą koledzy w jeździe Tira. To że kamień wyskoczył z pod jego koła to nie znaczy, że to jego wina. A drogowcy, co mają zamiatać ulicę z kamieni. Jest to wypadek losowy i czeba pogodzić się ze szkodę a nie dewagować kogo to pociągnąć do odpowiedzialności.

Napisano

> Wszytko faljnie, ale jaką winę widzą koledzy w jeździe Tira. To że

> kamień wyskoczył z pod jego koła to nie znaczy, że to jego wina.

> A drogowcy, co mają zamiatać ulicę z kamieni. Jest to wypadek

> losowy i czeba pogodzić się ze szkodę a nie dewagować kogo to

> pociągnąć do odpowiedzialności.

Wkoncu ktos napisal cos sensownego

claps.gif

Napisano

rozbawiłeś mnie do łez-mam nadzieję ,że inne prawdopodobne zdarzenia na drodze równie wnikliwie przeanalizowałeś zawczasu i trzymasz się ich kurczowo-przypominam czasami spadają samoloty weż i to pod uwagę...

Napisano

> rozbawiłeś mnie do łez-mam nadzieję ,że inne prawdopodobne zdarzenia

> na drodze równie wnikliwie przeanalizowałeś zawczasu i trzymasz

> się ich kurczowo-przypominam czasami spadają samoloty weż i to

> pod uwagę...

Poprostu kolega Simon83 chcial odemnie dowodu fizycznego na to co mowie, wiec napisalem.

Ja zato chcialem jakiegos poparcia tego, co koledzy wczeniej mowili ze czyjaby to nie byla wina, to napewno nie kierowcy samochodu ktory dostal kamieniem, wiec tez czekam az ktos podeprze ta toerie jakims dowodem.

Napisano

> Wszytko faljnie, ale jaką winę widzą koledzy w jeździe Tira. To że

> kamień wyskoczył z pod jego koła to nie znaczy, że to jego wina.

> A drogowcy, co mają zamiatać ulicę z kamieni. Jest to wypadek

> losowy i czeba pogodzić się ze szkodę a nie dewagować kogo to

> pociągnąć do odpowiedzialności.

A kto tu wini tira, czytałeś wszystkie posty uważnie? Tak jak napisałeś, jest to wypadek losowy, a wywód jednego z kolegów i wykład z teori lotu kamienia mlot.gif powalił mnie na kolana. pad.gif

Napisano

> Wkoncu ktos napisal cos sensownego

Jasne wszyscy głupoty piszą........

Uważaj na kamienie wylatujące spod kół autobusu z prędkością 14 m/s, jak jedziesz metr za nim, na rowerze z prędkością prawie 60 km/h. hahaha.gif

Napisano

> A teraz chetnie poznalbym opinie kolegow, dlaczego to napewno nie

> kierowca samochodu ktory oberwal kamieniem jest winny?

a czy ktoś w ogóle jest tutaj winny?

co nie oznacza że nie jest odpowiedzialny

Napisano

> A kto tu wini tira, czytałeś wszystkie posty uważnie?

Wyglada na to ze czytal a za to ty nie czytales. Wiec postaram ci sie w skrocie strescic:

Quote:

Co do odszkodowania to niestety ale nie ... już za późno można by było ścigać "tira" ale z watpliwym skutkiem

Quote:

teraz juz nic nie zrobisz. jak uderzyl kamyczek to mozna bylo scigac tira,

Quote:

wiesz tira to jeszcze moge sobie znaeść z tym to nie bedzie problemu, (winny sie znajdzie tymbardziej obcokrajowiec ) , no ale nie bede walił w h.....

Wiec jednak pare osob winilo tira!

A na rowerze to ja potrafie robic rzeczy o ktorych sie koledze nawet nie snilo jump.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> a czy ktoś w ogóle jest tutaj winny?

> co nie oznacza że nie jest odpowiedzialny

IMHO zeby odpowiadac za jakies zdazenie (finanosow lub w jakikolwiek inny sposob) to trzeba byc winnym!

Napisano

> Wyglada na to ze czytal a za to ty nie czytales. Wiec postaram ci sie

> w skrocie strescic:

> Quote:

> Co do odszkodowania to niestety ale nie ... już za późno można by

> było ścigać "tira" ale z watpliwym skutkiem

> Quote:

> teraz juz nic nie zrobisz. jak uderzyl kamyczek to mozna bylo scigac

> tira,

> Quote:

> wiesz tira to jeszcze moge sobie znaeść z tym to nie bedzie

> problemu, (winny sie znajdzie tymbardziej obcokrajowiec ) , no

> ale nie bede walił w h.....

> Wiec jednak pare osob winilo tira!

Taki mądrala z kolegi, a nie wie o tym, że można uzyskać w takiej sytuacji odszkodowanie palacz.gif

> A na rowerze to ja potrafie robic rzeczy o ktorych sie koledze nawet

> nie snilo

No fakt, nie śniło mi się, żeby jechać metr za autobusem, który jedzie 60 km/h. Taka głupota nawet się mi nie przyśni, nie mówiąc już o tym, żeby to zrobić screwy.gif

Dobranoc. 30.GIF

Napisano

> Taki mądrala z kolegi, a nie wie o tym, że można uzyskać w takiej

> sytuacji odszkodowanie

No wlasnie nie wiem, i dlatego sie chcialem od kolegow dowiedziec. Ale widze ze nikt tego nie potrafi poprzec jakimkolwiek argumentem

> No fakt, nie śniło mi się, żeby jechać metr za autobusem, który

> jedzie 60 km/h. Taka głupota nawet się mi nie przyśni, nie

> mówiąc już o tym, żeby to zrobić

Nie o tym byl watek, wiec poco ten temat? A pozatym nigdzie nie ma zakazu robienia rzeczy, ktore wedlug mniemania niektorych sa glupie.

Rownierz dobranoc

Napisano

> No wlasnie nie wiem, i dlatego sie chcialem od kolegow dowiedziec.

> Ale widze ze nikt tego nie potrafi poprzec jakimkolwiek

> argumentem

Można.

> Nie o tym byl watek, wiec poco ten temat? A pozatym nigdzie nie ma

> zakazu robienia rzeczy, ktore wedlug mniemania niektorych sa

> glupie.

Tu się zgadzam z kolegą.

> Rownierz dobranoc

Również dobranoc.

Napisano

> IMHO zeby odpowiadac za jakies zdazenie (finanosow lub w jakikolwiek

> inny sposob) to trzeba byc winnym!

icon_eek.gif widzę że kolega słabo jest zorientowany w prawie

polecam na wieczór lekturę kc

Napisano

Nie bede moze cytowal Twojej wiadomosci z wiadomych wzgledow, ale oczywiscie pokusze sie o odpowiedz, bo Twoja mi sie spodobala (pewnie wynikala z fizycznych zainteresowan). Wydaje mi sie jednak ze kamienie po drogach lataja glownie nie dlatego, ze wyskakuja z bieznika opony, ale z powodu odprysniecia od niej po najechaniu na kamien. Wowczas teoria, ktora przedstawiles jest zbedna, a lotem kamienia rzadza prawa probabilistyki, gdyz wszystko zalezne jest od rownosci nawierzchni, na ktorej lezy kamien, od jego ksztaltu, od miejsca na oponie, spod ktorego kamien zostal odprysniety i oczywiscie od predkosci pojazdu.

Nie oczekuje odpowiedzi, gdyz watek troche offtopicowy sie zrobil i szkoda czasu zeby go kontynuowac smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.