Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektrozawór lpg jako elektozawór do wody ????

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy elektrozawór do LPG (stosowany przed reduktorem) można by zastosować do wody (temperatury 15-80 stopni ) ?

Ktoś robił takie próby ?

Napisano

Nieeeeeeee

W tych zaworach trzpień z > grzybkiem zamykającym ma połączenie z gazem ( przez otworek w membranie zamykającej ) będzie więc tam woda a to moment i trzpień przyrdzewieje do korpusu.

Nie wiem do czego Ci taki elektrozawór ale do różnych > wynalazków < znakomicie nadają się elektrozawory od pralek automatycznych.

Napisano
  • Autor

> Nieeeeeeee

> W tych zaworach trzpień z

> Nie wiem do czego Ci taki elektrozawór ale do różnych > wynalazków < znakomicie nadają się

> elektrozawory od pralek automatycznych.

Potrzebuję zrobić takie małe obejście w centralnym ogrzewaniu (domowym) i potrzebuję zawór który może być długi czas zasilany napięciem, a jednocześnie ma być stosunkowo tani. Dzięki za podpowiedź dotycząca zaworów do pralek - będę już szukał informacji na ten temat na innym forum wink.gif

Napisano

> Potrzebuję zrobić takie małe obejście w centralnym ogrzewaniu (domowym) i potrzebuję zawór który

> może być długi czas zasilany napięciem, a jednocześnie ma być stosunkowo tani. Dzięki za

> podpowiedź dotycząca zaworów do pralek - będę już szukał informacji na ten temat na innym

> forum

pomyśl jeszcze o elektrozaworach stosowanych do sterowania ogrzewaniem - np bmw.

pozdr

Napisano

z doświadczenia wiem że zawory od pralek lubią się przegrzewać i spalić przy zbyt długim zasilaniu.przy ciepłej wodzie to pięć minut pracy na pięć przerwy.niestety starsze przystosowane do nap. 220V (teraz wyższe),nawet tego czasu nie wytrzymują.można poesperymentować dając w szereg rezystor 5W od 500 do 1000ohm. taki rezystor zmniejsza prąd płynący przez cewkę i nie przepali się tak szybko.tyle tylko że to esperymentowanie i nigdy nie wiadomo kiedy cewka padnie i zamyka przepływ wody.jeszcze jedna uwaga ,taki zawór ma małą przepustowość i w centralnum może się nie sprawdzić,ze względu na małe ciśnienie wody panujące podczas normalnej pracy.

Napisano

> Potrzebuję zrobić takie małe obejście w centralnym ogrzewaniu (domowym) i potrzebuję zawór który

> może być długi czas zasilany napięciem, a jednocześnie ma być stosunkowo tani. Dzięki za

> podpowiedź dotycząca zaworów do pralek - będę już szukał informacji na ten temat na innym

> forum

Elektrozawór asco 1/2" kosztuje około 150 zł, czy warto kombinować z przeróbkami?

Napisano

Pracowałem nieco przy ogrzewaniu i powiem Ci, że niestety stosowanie zamienników jest niebezpieczne. Weź nawet najtańsze coś przeznaczone do ogrzewania, np to:

http://allegro.pl/silownik-elektrozawor-230-zawor-term-1-2-prosty-i2902847642.html

Szkoda zdrowia, mienia a czasem życia. I mówię to ja, osoba, która też lubi majsterkować niewielkim kosztem, ale gdzie trzeba, to "niestety" nie da się oszczędzić.

Napisano
  • Autor

> Pracowałem nieco przy ogrzewaniu i powiem Ci, że niestety stosowanie zamienników jest

> niebezpieczne. Weź nawet najtańsze coś przeznaczone do ogrzewania, np to:

> http://allegro.pl/silownik-elektrozawor-230-zawor-term-1-2-prosty-i2902847642.html

> Szkoda zdrowia, mienia a czasem życia. I mówię to ja, osoba, która też lubi majsterkować niewielkim

> kosztem, ale gdzie trzeba, to "niestety" nie da się oszczędzić.

Ok. super podpowiedz - dzięki.