Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrusznik???? czy coś innego siada?

Featured Replies

Napisano

Problem z moim uniakiem 1.4 polega na tym ze szczegolnie z rana gdy przekręcam kluczyk w stacyjce jest zero reakcji. Słysze tylko "cyk" silnik nie kręci. dopiero za 3-4 razem silnik zakręci ( bardzo dobrze) i autko odpala. podejrzewam że może to byc rozrusznik chyba że ktoś ma jeszcze inne pomysły co mu dolega?

Napisano

> Problem z moim uniakiem 1.4 polega na tym ze szczegolnie z rana gdy przekręcam kluczyk w stacyjce

> jest zero reakcji. Słysze tylko "cyk" silnik nie kręci. dopiero za 3-4 razem silnik zakręci (

> bardzo dobrze) i autko odpala. podejrzewam że może to byc rozrusznik chyba że ktoś ma jeszcze

> inne pomysły co mu dolega?

Rozrusznik się zawiesza prawdopodobnie szczotki się kończą... spróbuj np na 2 biegu bujnąć do przodu i do tyłu i zobacz czy od razu odpali... Albo stary sposób popukać czymś w rozrusznik 270747800-sex.gif

Napisano

co mu da popchnięcie auta? rozrusznik nie jest zazębiony z kołem zamachowym

wilgoć, niskie temperatury, zużyte części i nie chce kręcić

Napisano

> co mu da popchnięcie auta? rozrusznik nie jest zazębiony z kołem zamachowym

> wilgoć, niskie temperatury, zużyte części i nie chce kręcić

Nie wiem ale kiedyś tak zalecił mi znajomy mechanik i w polonezie to pomagało...

Napisano

Pomogło mi kiedyś też w Xsarze II - za pierwszym razem przetoczenie samochodu, za drugim samo poruszanie skrzynią biegów 270751858-jezyk.gif

Później przyszedł nowy rozrusznik i problem znikł.

Napisano

> co mu da popchnięcie auta? rozrusznik nie jest zazębiony z kołem zamachowym

Takie rozwiązanie się stosowało przy wyszczerbionych wieńcach zębatych koła zamachowego, gdy bendix po nich zgrzytał i nie chciał się zazębić. Wtedy bujnięcie samochodu na biegu powodowało przekręcenie wieńca koła tak, że rozrusznik trafiał na nieuszkodzoną koronkę i się zazębiał.

Napisano

Wyjmij rozrusznik z auta - do tego nie potrzeba kanału.(15 minut pod blokiem) zlosnik.gif

Zmień tulejki(pasuja od malucha), przetocz komutator, wyczyść cały syf z okolic elektrowłącznika i zobacz też , jak koledzy pisali szczotki - szczególnie czy się nie blokują - wystarczy czasem przeczyścić papierkiem ściernym, by luźno chodziły w szczotkotrzymaczu wink.gif

Napisano

> Wyjmij rozrusznik z auta - do tego nie potrzeba kanału.

Ale zanim się do tego zabierzesz - odłącz aku... biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano

> Ale zanim się do tego zabierzesz - odłącz aku...

To sie rozumie samo przez sie grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Zmień tulejki(pasuja od malucha)

- nie zawsze pasują...

Przerabiałem ten problem u siebie - po przekręceniu kluczyka cisza, a jak się drewienkiem rozrusznik "obiło" to wracał do życia.

Podmieniałem tulejki na maluchowe i na samym wirniku miały odpowiedni luz, ale już po wciśnięciu ich w obudowę rozrusznika i złożeniu wszystkiego nie dąło się nim zakręcić, więc wróciłem do oryginalnych...

A co do naprawy, to wystarczyło wszystko rozebrać, dobrze przeczyścić, nasmarować i złożyć do kupy (dobrze ułożyć szczotki!). Śmiga tak już 8 miesięcy cfaniak.gif

Napisano

> - nie zawsze pasują...

Bo do sklepu trzeba iść z suwmiarką zlosnik.gif

Masz kilka rozmiarów, do tego trzeba brać poprawkę na papraków, którzy to robią grinser006.gif