Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontury naczepy

Featured Replies

Napisano

Mam takie pytanko, od kiedy jest obowiązek okunturowania naczep taśmą odblaskową? Dokładnie chodzi mi o takie:

news_1.jpg

Gdyby ktoś podrzucił jakimś rozporządzeniem albo jakimś ciekawym arykułem to będe wdzięczny. Dzięki za pomoc i pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> Mam takie pytanko, od kiedy jest obowiązek okunturowania naczep taśmą odblaskową? Dokładnie chodzi

> mi o takie:

> Gdyby ktoś podrzucił jakimś rozporządzeniem albo jakimś ciekawym arykułem to będe wdzięczny. Dzięki

> za pomoc i pozdrawiam

A jest taki obowiązek? Kiedyś słyszałem, że w Hiszpanii to wprowadzili ale chyba się nie przyjęło.

Napisano

> Mam takie pytanko, od kiedy jest obowiązek okunturowania naczep taśmą odblaskową? Dokładnie chodzi

> mi o takie:

> Gdyby ktoś podrzucił jakimś rozporządzeniem albo jakimś ciekawym arykułem to będe wdzięczny. Dzięki

> za pomoc i pozdrawiam

słyszałem, że jest, ale to dotyczy nowo wyprodukowanych pojazdów.

boczny kontur chyba też jest.

to tak jak z lusterkami. teraz wszystkie nowe muszą mieć sfery po obu stronach i z przodu, co nie znaczy, że trzeba doposażać starsze samochody ok.gif

Napisano

> mi o takie:

> za pomoc i pozdrawiam

Zgodnie z opublikowanym rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 4 maja 2009 roku zmieniającym rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. Nr 75 poz. 639) odblaskowe oznakowanie konturowe stanie się obowiązkowe dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy na terytorium RP po 10.10.2009 . dotyczy także przyczep, zabudów na pojazdach "solówkach".

Napisano

> słyszałem, że jest, ale to dotyczy nowo wyprodukowanych pojazdów.

> boczny kontur chyba też jest.

> to tak jak z lusterkami. teraz wszystkie nowe muszą mieć sfery po obu stronach i z przodu, co nie

> znaczy, że trzeba doposażać starsze samochody

Co do lusterek to do końca marca 2009 trzeba było wymienić lusterka w ciężarówkach z takich o promieniu 400mm na takie o promieniu 300mm. Problem w tym, że nikt tego nie kontroluje.

Napisano

> Co do lusterek to do końca marca 2009 trzeba było wymienić lusterka w ciężarówkach z takich o

> promieniu 400mm na takie o promieniu 300mm. Problem w tym, że nikt tego nie kontroluje.

ale tylko prawe hmm.gif