Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

belka megane2

Featured Replies

Napisano

Witam dopadł mnie problem i czeka mnie chyba wymiana belki tylnej koła są zbieżne za dużo pomiar wykazał11,8mm.Jako że wspaniali konstruktorzy nie dali szans na żadne regulacje czy wymiany czopa piasty,będę jeszcze próbował wizyty u kolegi na ramie i ewentualnie próby nastawienia tego-czy się uda nie wiem confused.gif

Gdyby jednak doszło do wymiany belki to czy są one takie same w wersji HB SEDAN KOMBI ?auto jest jeszcze naszpikowane ASR,ESP i ksenon do tych rzeczy na belce są jakieś dodatki czy wszystko jest standard? może są jakieś elementy na które trzeba zwracać uwage?

w miarę możliwości proszę o pomoc.

Napisano

> Gdyby jednak doszło do wymiany belki to czy są one takie same w wersji HB SEDAN KOMBI ?auto jest

> jeszcze naszpikowane ASR,ESP i ksenon do tych rzeczy na belce są jakieś dodatki czy wszystko

> jest standard? może są jakieś elementy na które trzeba zwracać uwage?

> w miarę możliwości proszę o pomoc.

belki będą raczej miały różną sztywność, wynikająca z masy róznych wersji nadwoziowych oraz rozstawu osi

Napisano
  • Autor

> belki będą raczej miały różną sztywność, wynikająca z masy róznych wersji nadwoziowych oraz

> rozstawu osi

ale jeśli by doszło do wymiany belki to chcę samą belkę bez amortyzatorów,sprężyn więc sztywność tu chyba nie ma nic do rzeczy bo same tuleje metalowo gumowe do sztywności tu nic nie mają a rozstaw osi hmm chyba we wszystkich jest ten sam?

sorki jak już to sedan i kombi mają ten sam rozstaw. ok.gif

Napisano

ale ta belka jest elastyczna, działa jak stabilizator i od jej sztywności zależy czy samochód będzie kladł się w zakrętach czy nie

Napisano
  • Autor

ok wobec tego jeśli trzeba będzie zmienić to szukam do kombi.co z dodatkami asr-esp i ksenon nic nie dochodzi dodatkowego na belce?patrząc tak na szybko to widać tylko po lewej stronie jakieś ustrojstwo plastikowe doczepione do belki wydaje mi się że to do regulacji świateł ABS posiada każde megane esp i asr to chyba tyczy się przedniego zawiasu.

a tak zapytam jak twoja jedzie ok po nierównościach i śliskiej drodze?

Napisano

tego nie jestem 100% pewien, ale chyba same belki od kombi nie będą się różniły. Co do mojej to już kiedyś o tym pisałem, że jak wpada mi jedno tylne koło w dziurę to "siada" cały tył. Czuć to szczególnie na kołach 205/55R16. Na 195/55R15 jest to praktycznie niewyczuwalne. moim zdaniem odpowiada za to właśnie dość sztywna w naszych modelach tylna belka. Jeśli chodzi o zbieżność to była sprawdzana ostatnio w 2010r i było ok. Teraz jeździłem tym samochodem "szybciej" na suchympo torze i na zaśnieżonych leśnych dróżkach i prowadzenie było jak najbardziej przewidywalne, auto było bardzo stabilne nawet na granicy przyczepności. Więc zakładam, że jest wszystko ok. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć prostą belkę. W prostowanie krzywej bym się nie bawił...

Napisz co dalej udało Ci się zrobić w tym temacie, powodzonka waytogo.gif