Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Kostka stacyjki

Featured Replies

Napisano

chciałem zapytać użytkowników czy w waszych astrach działa pierwsze położenie stacyjki --> akcesoria

ja jak ostatnio grzebałem w aucie, wyjąłem kostkę i zobaczyłem ze nie ma ona wyprowadzeń na położeniu "I", efekt tego taki że radio mam podłączone pod zapłon dopiero na pozycji "II", ale jak wiadomo benzyna nie może długo stać bez włączonego silnika w tym stanie bo to szkodzi układowi zapłonowemu. Oczywiście wyprowadzenia styków sprawdzałem miernikiem z "bzyczkiem".

czy ktoś się spotkał z kostką stacyjki w której można podłączyć akcesoria w pozycji "I". w sklepach miernikiem sprawdzałem kilkanaście kostek i wszystkie były takie jak moja, bez wyprowadzeń na pozycji "I"

Napisano

samo znalezienie kostki to połowa sukcesu

druga połowa to przestudiowanie schematu i podpiecie odpowiednich kabelków do nowego "wyjścia" lub ciągniecie nowych bo nie zawsze wskazane jest aby to co jest pod "II" pod napieciem było także pod "I"...

Napisano

> jak wiadomo benzyna nie może długo stać bez włączonego silnika w tym stanie bo to szkodzi

> układowi zapłonowemu.

Ale tylko gdy masz klasyczny układ z przerywaczem. W Twoim wypadku niczym to nie grozi.

Nie lepiej podłączyć radio pod stały plus? Wtedy można słuchać bez kluczyka.

Napisano

> Nie lepiej podłączyć radio pod stały plus? Wtedy można słuchać bez kluczyka.

ale wtedy - o ile się posiada- traci chyba logikę zapłonu w radiu... wink.gif

Edit: chociaż tak się teraz zastanawiam patrząc na swoje radio, ono chyba i tak pomimo, że posiada logikę zapłonu jest podłączone do stałego + bo jak wyłacze zapłon to radio mogę uruchomić hmm.gif

Napisano
  • Autor

moje radio nie ma logiki zapłonu. mam jakiś Easy Touch nie pamiętam modelu. w radiu wykorzystywany jest stały plus dla pamieci i plus po kluczyku dla włączania, nie chcę podpinać pod stały plus bo jak czasem się zapomni wyłączyć to po akumulatorze. a jeśli chwile postoi na włączonym zapłonie to wyskakuje Check engine który gaśnie dopiero po chwili, a generalnie chodzi i o to że jak gaszę silnik to gaśnie też radio, bo nie ma napięcia w pozycji "I" stacyjki, bo jak wspominałem na kostce nie ma wyprowadzeń

Napisano

U mnie też nie ma pierwszej pozycji i kiedyś się przymierzałem do jej uruchomienia, jednak poszedłem w innym kierunku i niestandardowo podłączyłem radyjko, które działa do tej pory bezawaryjnie (czyli 5 lat)

wygląda to tak jak w tym wątku: >> kliknij tutaj <<

Tak w skrócie chodzi o to, że załączenie radia powoduje pojawienie się +12V do sterowania anteną i to napięcie zapobiega wyłączeniu radia jak się wyłączy stacyjkę. Zamknięcie zamków przerywa ten obwód i radio wyłącza się. Reszta do dopatrzenia w schemacie.