Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamera cofania

Featured Replies

Napisano

szukam kamery cofania, wymagania - jak najlepszy obraz w cenie do hmm.gif powiedzmy 250zl. Kamera bedzie wspolpracowala z seryjnym monitorem nawigacji e39 touring.

To co wpadlo mi w oko:

http://moto.allegro.pl/kamera-cofania-vw-audi-skoda-bmw-pom-odl-kat-170-i2987199085.html

http://moto.allegro.pl/uniwersalna-kamera-cofania-i2959694251.html

co zwrocilo moja uwage? zadziwiajaco szeroki kat - 170stopni, inne maja przewaznie 120, oraz minimalne oswietlenia - 0,3 luxa, inne 1 lux. Ktore jeszcze parametrybrac pod uwage hmm.gif

mial ktos do czynienia z tymi kamerami, moze poleci inna icon_rolleyes.gif

Napisano

> szukam kamery cofania, wymagania - jak najlepszy obraz w cenie do powiedzmy 250zl. Kamera bedzie

> wspolpracowala z seryjnym monitorem nawigacji e39 touring.

uuuu panie, miłej zabawy życzę! A w touringu jest jej co niemiara grinser006.gif

Pierwsze co to proponuję sprawdzić czy jesteś w stanie odkręcić listwę oświetlenia tablicy (4 śruby). Pewnie się to nie uda, nowa w ASO chyba ze 350, więc nie jest źle. Lakierowaną nakładkę da się przełożyć do nowej.

Otwory na lampki w touringu są inne niż w limuzynie, nie jest to plug & play w przypadku dedykowanych do E39, trzeba trochę ciąć.

Drugie co proponuje to przemyślenie i zaplanowanie okablowania do zasilania kamery i sygnału do włączenia kamery i przełączenia tunera (światła wstecznego są przecież w klapie).

Sygnał video możesz puścić bezprzewodowo (na Ebayu są tanie nadajniki/odbiorniki i kamerki).

Jaki jest rok produkcji tego touringa?

Napisano
  • Autor

roboty sie nie boje, bo rozbieram beemki na codzien zlosnik.gif a klape mam funkiel nowke z zeszlego roku. Co do samego sposobu montazu to jeszcze sie nie zastanawialem czy koniecznie bedzie to w listwie hmm.gif

tunera nie mam i bede puszczal sygnalem rgb z navi, a touring z 2003r ok.gif

pozdr.

Napisano

Ja kupiłem coś takiego i bardzo sobie chwalę:

http://archiwumallegro.pl/kamera_cofania_kolorowa_led_n_o_w_a-2219547656.html

Ma diody IR, ale wystarczająco dużo światła dają same światła cofania (doświetlenie IR działa oczywiście i sprawuje się dobrze)

Podłączone mam to najtańszego radia z monitorem 3"

Napisano

> To co wpadlo mi w oko:

> http://moto.allegro.pl/kamera-cofania-vw-audi-skoda-bmw-pom-odl-kat-170-i2987199085.html

> http://moto.allegro.pl/uniwersalna-kamera-cofania-i2959694251.html

> co zwrocilo moja uwage? zadziwiajaco szeroki kat - 170stopni, inne maja przewaznie 120, oraz

> minimalne oswietlenia - 0,3 luxa, inne 1 lux. Ktore jeszcze parametrybrac pod uwage

> mial ktos do czynienia z tymi kamerami, moze poleci inna

mam taka niby 170 stopni wg. allegro.. a wygląda to tak

Napisano
  • Autor

> mam taka niby 170 stopni wg. allegro.. a wygląda to tak

masz modul tv czy podlaczales przez adapter?

mozesz podeslac linka do tej konkretnej kamery ktora kupiles, albo wiesz moze w jakim systemie pracuje, PAL, NTSC czy PAL/NTSC hmm.gif

pozdr.

Napisano

> mam taka niby 170 stopni wg. allegro.. a wygląda to tak

btw. jak ta miarka na obrazie jest kalibrowana? jesli chociaz zblizona do faktycznych odleglosci?

Napisano

> btw. jak ta miarka na obrazie jest kalibrowana? jesli chociaz zblizona do faktycznych odleglosci?

nie jest kalibrowana, jest na stałe naniesiona, a co dziwne wskazania +/- 10% więc idealnie

Napisano

> masz modul tv czy podlaczales przez adapter?

> mozesz podeslac linka do tej konkretnej kamery ktora kupiles, albo wiesz moze w jakim systemie

> pracuje, PAL, NTSC czy PAL/NTSC

> pozdr.

Mam radio które obsługuję kamerę. a linka nie znajdę było to z 3 lata temu koszt około 120 na alledrogo

Napisano

> nie jest kalibrowana, jest na stałe naniesiona, a co dziwne wskazania +/- 10% więc idealnie

Przecież to zależy od miejsca montażu kamery zlosnik.gif

Napisano

> Przecież to zależy od miejsca montażu kamery

jeżeli kamera jest zamontowana w miejscu oświetlenia tablicy rejestracyjnej, a o takiej rozmawiamy, to w większości samochodów jest w takiej samej odległości od zderzaka więc i od przeszkody (ta była dedykowana niby do mojego modelu więc pokazuje z dokładnością jak pisałem)