Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Amorki MTS/TaTechnix + seryjne springi.

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Pytanie jest następujące: czy ktoś użytkuje amorki MTS/TaTechnix z seryjnymi sprężynami? Seryjnymi mam na myśli seryjnej wysokości, nawet nie Mtech.

Amorki teoretycznie są skracane do obniżanego zawieszenia. Obniżać za bardzo nie chcę, bo progi w E36 i tak są dość nisko, i teraz na seryjnym zawiasie zdarza się gdzieś zahaczyć, nie mówiąc juz o warunkach zimowych z wyjeżdżonymi koleinami w śniegu.

Da radę?

Napisano

Mam te amorki, ale na sprężynach -40. Jak wkładałem, to widać było, że od serii są niewiele krótsze. Może jakieś 2 cm. Nie będzie to miało znaczenia na zwykłych sprężynach, wysokość auta pozostanie bez zmian.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp.

Właśnie w tych amorkach dziwi mnie to, że mogą być stosowane zarówno do -40 jak i do -80. Mega duży zakres.

Mam już kupiony cały zestaw poduszek, osłon, mam też nowe springi 40/35, ale troche sie boje zimy i dziurw.

W sumie zależy mi na tym, żeby było twardziej, a niekoniecznie niżej.

Napisano

> Dzięki za odp.

> Właśnie w tych amorkach dziwi mnie to, że mogą być stosowane zarówno do -40 jak i do -80. Mega duży

> zakres.

> Mam już kupiony cały zestaw poduszek, osłon, mam też nowe springi 40/35, ale troche sie boje zimy i

> dziurw.

> W sumie zależy mi na tym, żeby było twardziej, a niekoniecznie niżej.

za ile chcesz to mieć?

Bo osiągniesz to na m-pakietowej sprężynie i B6. I będzie świetnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> za ile chcesz to mieć?

> Bo osiągniesz to na m-pakietowej sprężynie i B6. I będzie świetnie

Za 1/3 tego, ile będzie kosztował opisany przez Ciebie zestaw grinser006.gif

Budżet: 500-600. Potrzebuje komplet amorków. Czyli tylko MTS albo TaT. Ewentualnie jakieś SRL, Kamooka czy inny szit. Przy czym wszystkie poduchy, osłony mam nowe. Mam też komplet nowych springów i te seryjne, które teraz są na samochodzie.

Wiem. Nierealne grinser006.gif

Wiem też, że różnica pomiędzy B6+Mtech będzie proporcjonalna jakościowo do ilości wydanej kasy. Ale to dupowóz..

Napisano
  • Autor

W głowie zrodził mi się jeszcze jeden szalony pomysł.

Sprzedam te springi 40/35 co mam, dołożę do wcześniej wymienionego budżetu i kupię najtańszy gwint z alledrogo za niecałe 700.

Tylko chyba poza uznaniem związanym z magicznym słowem "GWINT" nie zyskam chyba nic, ponieważ min. gleba na takim gwincie to 35/35. Czyli tyle co na tych springach.

Idealnie byłoby jakby by był dostępny gwint obniżający 20/20 w stosunku do serii.

Napisano

Mogę się z tobą na sprężynki zamienić palacz.gif

Napisano
  • Autor

A Ty masz Mtecha? Tylko nie pasują chyba wymiennie Sedan/Compakt.

Edyta. Kurde nie wiedzialem, ze przednie B6 do E36 chodza po 250-350/2szt. Tylko troche loteria kupowac uzywki nie zakladajac regeneracji na dzien dobry.

Napisano

> A Ty masz Mtecha? Tylko nie pasują chyba wymiennie Sedan/Compakt.

nie wiem, pewnie nie.

Ale tak, mam oryginalnego M-techa.

> Edyta. Kurde nie wiedzialem, ze przednie B6 do E36 chodza po 250-350/2szt. Tylko troche loteria

> kupowac uzywki nie zakladajac regeneracji na dzien dobry.

prv

Napisano

Patrzac na ilośc dziur na drodze, poczekalbym do wiosny z zakladaniem nowego zawiasu, a dobił ten co masz

Napisano
  • Autor

> Patrzac na ilośc dziur na drodze, poczekalbym do wiosny z zakladaniem nowego zawiasu, a dobił ten

> co masz

Z jednej strony masz rację, bo szkoda nowego zawiasu na dziurwy, a z drugiej strony co to za zawias co dziurw nie przezyje smile.gif

Bede zakladal dopiero gdzies w marcu/kwietniu.

Napisano

Przezyc to on przezyje, poprostu bedzie krócej sluzyl

Napisano

> Za 1/3 tego, ile będzie kosztował opisany przez Ciebie zestaw

> Budżet: 500-600. Potrzebuje komplet amorków. Czyli tylko MTS albo TaT. Ewentualnie jakieś SRL,

> Kamooka czy inny szit. Przy czym wszystkie poduchy, osłony mam nowe. Mam też komplet nowych

> springów i te seryjne, które teraz są na samochodzie.

Ja kupowałem jesienią komplet 4 sprężyn za 230 zł (nowe) i dwa przednie amorki TaT za 130zł/szt. Z tyłu amorów nie ruszałem, bo poprzedni właściciel we wrześniu włożył nowe SRL, te z kolei mają dużą siłę tłumienia, większą niż KYB ExelG. Moje sprężyny miały obniżać -40, a w rzeczywistości poszło -40 z przodu i -60 z tyłu. Na tył dałem 10 mm podkładki pod sprężyny (od Lanosa zlosnik.gif ) i teraz mam -50. Do prowadzenia nie mam żadnych uwag, w trudnych warunkach pogodowych ciężko znaleźć szybszego na drodze.

Napisano
  • Autor

To co Ty za springi kupiłeś grinser006.gif

Myslalem, ze nie ma nic tanszego niz MTS/TaT za 350/komplet.

Komplet amorkow TaT (podobno sa twardsze niz MTS) kosztuje 500.

Tylko ja sie zastanawiam nad tym gwintem TaT za 950, zeby moc sobie podnosic na zime i opuszczac na lato, chociaz gleby wiekszej niz 40/40 nie przewiduje.

Napisano

> To co Ty za springi kupiłeś

Takie Wtedy trafiłem okazję za 229 zł.

> Myslalem, ze nie ma nic tanszego niz MTS/TaT za 350/komplet.

Masz na allegro Jamexy po 204 zł /kpl

> Komplet amorkow TaT (podobno sa twardsze niz MTS) kosztuje 500.

Amorki na przód brałem od tego samego sprzedawcy co springi i też miał w okazyjnej cenie 130 zł/szt.

> Tylko ja sie zastanawiam nad tym gwintem TaT za 950, zeby moc sobie podnosic na zime i opuszczac na

> lato, chociaz gleby wiekszej niz 40/40 nie przewiduje.

Nie powiem, u mnie -40/-50 i jest dosyć nisko. Wszystkie krótkie progi biorę z rozpędu tzn około 40 km/h, bo zanim przednie koła spadną za próg, to ten jest już przy tylnej osi zlosnik.gif . Przy małych prędkościach, jak przód opadnie, to lubi walnąć podłużnicami w okolicach przednich foteli (są całe obite, ale mocne). Komfort jazdy dosyć wysoki, spodziewałem się większego betonu. Codziennie zapylam z trzyletnią córką do przedszkola po niezbyt równej drodze i nie narzeka.