Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi A8 D2

Featured Replies

Napisano

powozi ktoś takim ?

Korci mnie żeby znów wrócić do audi , coś klasycznego - A8 D2 (ewentualnie A6 C4) , silnik tylko benzynowy, bez gazu, celuję w V6 2.8 30V... jest sens sie w to pchać , czy koszty mnie zjedzą .... hmm.gifhmm.gif

Napisano

> powozi ktoś takim ?

> Korci mnie żeby znów wrócić do audi , coś klasycznego - A8 D2 (ewentualnie A6 C4) , silnik tylko

> benzynowy, bez gazu, celuję w V6 2.8 30V... jest sens sie w to pchać , czy koszty mnie zjedzą

> ....

no cóż, jeśli kupować tą gablotę to tylko z 4.2

., Niestety, z manualem były tylko S8 , ale tak czy siak , A8 to tylko 4.2 i quattro. Auto z racji wieku będzie miało trochę usterek,szczególnie elektrycznych i czujników, trzebaby też przyjrzeć się automatowi czy nie poszarpuje czy coś, bo jakiekolwiek grzebanie w 90% skończy się wymianą. Warto też wykosztować się na dynamiczną zmianę oleju w skrzyni, ale to tylko jeśli auto ma zostać u nas na kolejne 100.000 km, bo potrzeba na to z 15 litrów oleju i warsztatu, który się na tym zna.

A6 C4, też bardzo przyjemne, szczególnie z 2.8 ACK, i quattro. Akurat to zawieszenie jest ostatnim wytrzymałym które audi zrobiło, dlatego te auta trzymają wyjątkowo cenę i są droższe starsze roczniki, od młodszych roczników A4 na przykład.

Znajomy, właściwie to nie znajomy, tylko mąż kuzynki, jeździ takim A8 4.2 q z sekwencją i bardzo sobie chwali, bo spalanie nie jest zabójcze i mieści się w tolerancji portfela. To jest po prostu wygodne wozidupsko z zębem, który pokazuje w przedziale prędkości 100-200 km/h

Napisano

> powozi ktoś takim ?

> Korci mnie żeby znów wrócić do audi , coś klasycznego - A8 D2 (ewentualnie A6 C4) , silnik tylko

> benzynowy, bez gazu, celuję w V6 2.8 30V... jest sens sie w to pchać , czy koszty mnie zjedzą

> ....

...powożę od 5 lat. Kupiłem jak miała nalatane 260 tysięcy, z Austrii. Zagazowałem. Pali średnio 15 l gazu. Aktualnie na liczniku 330 tysi. W ciągu 5 lat wymieniłem: 2 dolne wachacze przednie (tzw banany. koszt około 300 zł/szt.), jeden przedni też dolny (350 zł), rozrząd kompletny (ok. 1,4 tyś, starcza na 125 tysi), 1 komplet klocków hamulcowych (zależy od firmy, z tego co pamiętam TRW komplet ok. 500 zł). Silnik 4.2 5V wersja 310 KM, zero problemów (filtr powietrza mann około 70 zł, filtr oleju jakieś grosze, oleju wchodzi około 7,5 litra - u mnie jak narazie od wymiany do wymiany prawie zero dolewek). Skrzynia: zaraz na początku wymieniłem olej i filtry (koszt około 600zł, fajny serwis na ślunsku SS serwis w Czernicy) - śmiga bez zarzutu. Samochodu szukałem prawie rok. Sprawdziłem historię serwisową. Jeśdzi się znakomicie, przyspieszenie "od ręki", dużo miejsca, cisza w śroku - ja tam POLECAM zlosnik.gif Za 39 tysi nie znalazłem równie bezpiecznego i dającego frajdę z jazdy auta. Jak byś chciał coś więcej to dawaj na priv.

Napisano

> powozi ktoś takim ?

> ....

jezdziłem 2 lata D2`ka 4,2 V8 wersja 32 zaworowa. Oprocz remontu skrzyni automatycznej i wymian oleju nic sie nie działo, przebieg mialem ok 250tys

a i tuz przed sprzedaza zaczynały stukac wahacze (banany)