Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[BzAk] Wycisznie mieszkania - sufit.

Featured Replies

Napisano

Witajcie budowlańcy.

Jest sobie mieszkanie w bloku, rok budowy 2006. Właściciel przy okazji remontu chce wyciszyć sobie mieszkanie od sąsiadów z góry. Czy jest jakiś sposób na wykonanie tego. Jeżeli tak, to jaich materiałów użyć. Sufit jest dość wysoko więc, kilkanaście centmetrów można pośwęcić.

W internecie znalazłem takie hasła jak wełna mineralna i styropian akustyczny, ale nie wiem z powodzeniem można tego użyć.

Napisano

w internecie jest nowy kacik na takie rozprawki wink.gif

Napisano

Swego czasu rozeznawałem temat, chociaż myślałem bardziej o ścianach niż o suficie.

Bardzo skuteczny w wyciszeniu jest korek. Centymetrowa warstwa przynosi juz bardzo odczuwalne efekty. Niestety nie każdy lubi korek i w takim przypadku trzeba nałożyć jeszcze na niego jakiś tynk specjalny, który można malować. Poza tym nie jest to najtańszy sposób na wyciszenie mieszkania.

Napisano

jeśli ma kilka cm to zrobić sufit podwieszany, a środek wypełnić wełną mineralną, albo styropianem o którym wspominałeś

Napisano

> jeśli ma kilka cm to zrobić sufit podwieszany, a środek wypełnić wełną mineralną, albo styropianem

> o którym wspominałeś

Dokładnie tak - niedawno pomagałem koledze podwiesić sufit z wypełnieniem środka wełną mineralną. Efekt wyciszenia sąsiadów z góry duży

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak - niedawno pomagałem koledze podwiesić sufit z wypełnieniem środka wełną mineralną.

> Efekt wyciszenia sąsiadów z góry duży

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Podsunę temat korka i wełny. ok.gif

Napisano
  • Autor

> w internecie jest nowy kacik na takie rozprawki

Przeoczyłem jakoś grinser006.gif Dzięki ok.gif

Napisano

> jeśli ma kilka cm to zrobić sufit podwieszany, a środek wypełnić wełną mineralną, albo styropianem

> o którym wspominałeś

styropian to chyba nie bardzo nadaje sie do wygluszania icon_rolleyes.gif

Napisano

Samo wyciszenie sufitu - nic nie da. Lub bardzo niewiele. Rezonans będzie przenoszony przez ściany i szkoda wpakowanej kasy w chybione przedsięwzięcie.

Jedynie kompleksowe wyciszenie, wraz ze ścianami, da rozsądny efekt. Koniecznie należy zwrócić uwagę na mostki dźwiekowe podobne do termicznych.

W jednym z muratorów z 2012 roku był duży materiał poświęcony temu tematowi. Warto poszukać.