Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xsara picasso

Featured Replies

Napisano

pelny zestaw na jedna strone to koszt okolo 100zl wink.gif ale to jest wlasnie zestaw do regeneracji, przypominam ze nie zawsze trzeba zmieniac czopy, a regeneracja belki, o ile nie jest ona w stanie agonalnym, polega na wymianie wlasnie lozysk i ew. wymiany czopow.

Napisano

> pelny zestaw na jedna strone to koszt okolo 100zl ale to jest wlasnie zestaw do regeneracji,

> przypominam ze nie zawsze trzeba zmieniac czopy, a regeneracja belki, o ile nie jest ona w

> stanie agonalnym, polega na wymianie wlasnie lozysk i ew. wymiany czopow.

Wymiana samych uszczelnień też jest poważną naprawą - i niektórzy uważają ją za bezcelową.

Poważna jest dlatego, że i tak trzeba rozpiąć drążki skrętne, a potem je ustawić i wstępnie naprężyć - to nie takie proste.

Po demontażu może się okazać, że i tak jest czop do robienia, więc bez specjalnej prasy się nie obejdzie. (nie wolno go wkładać/wyjmować na gorąco lub młotem)

Dlatego często lepiej przy belce nic nie robić - a jak zacznie skrzypieć - odesłać do pełnej regeneracji i regulacji.

A ile czasu wytrzyma belka bez wymiany uszczelnień - to kwestia szczęścia.

Niektórym wytrzyma 100 tyś, a niektórym 300 tyś i będzie OK.

IMO - belkę należy ruszać tylko jak już jest z nią źle.

Napisano

> Wymiana samych uszczelnień też jest poważną naprawą - i niektórzy uważają ją za bezcelową.

Zaprzyjaźniony mechanik (wiele lat w Citroenie) opiekujący się moją XP twierdzi to samo..

Napisano

> Zaprzyjaźniony mechanik (wiele lat w Citroenie) opiekujący się moją XP twierdzi to samo..

u mnie bylo zrobione kosztowalo cale 350 PLN lat temu kilka i auto ma nabite prawie 280 kkm i nie regenerowana belke...

pozdr.

M.

Napisano

> Wszelkie inne naprawy, wstawianie kalamitek, spawanie, frezowanie czopów powodują, że belka nie

> będzie się nawet do regeneracji nadawała.

Nie wiem co masz przeciwko wstawianiu kalamitek.

Moja belka ma ponad 200kkm i nie ma oznak zużycia. Pomimo to wstawiłem sobie kalamitki i profilaktycznie co ok 3miesiące smaruję.

Świeza porcja smaru na pewno nie zaszkodzi a wypchnie ewentualną wodę która przedostanie się do układu.

Napisano

> Nie wiem co masz przeciwko wstawianiu kalamitek.

> Moja belka ma ponad 200kkm i nie ma oznak zużycia. Pomimo to wstawiłem sobie kalamitki i

> profilaktycznie co ok 3miesiące smaruję.

> Świeza porcja smaru na pewno nie zaszkodzi a wypchnie ewentualną wodę która przedostanie się do

> układu.

Moja ma tylko 180 tyś i nie ma kalamitek i też działa.

Tylko ty, wstawiając kalamitki zrobiłeś z zawieszenia bezobsługowego zawieszenie, które trzeba smarować jak w Warszawie M20 hehe.gif

Powiedz mi jeszcze - jak pompujesz smar, to w którym miejscu patrzysz, że zaczyna już wychodzić świeży?

Ile tego smaru tam wpompowujesz?

Napisano

> Powiedz mi jeszcze - jak pompujesz smar, to w którym miejscu patrzysz, że zaczyna już wychodzić

> świeży?

> Ile tego smaru tam wpompowujesz?

Na razie jeszcze nie wychodzi to znak ,że uszczelniacze zdrowe.

Jak zacznie wychodzić to wtedy będę się martwił. biglaugh.gif

Ile? Kilka ruchów smarownicy.

Napisano

> Na razie jeszcze nie wychodzi to znak ,że uszczelniacze zdrowe.

Raczej znak tego, że jeszcze masz spora pustkę niewypełnioną smarem hehe.gif

> Jak zacznie wychodzić to wtedy będę się martwił.

To jak ma wypchnąć wodę, jeśli nie wychodzi zużyty smar?

> Ile? Kilka ruchów smarownicy.

e2d3e3b93f189d699c516cc0314f5e5a.jpg

Ze stronki:

http://www.peugeot-citroen.com/pl/regeneracja-tylnej-belki/62/foto-przestroga

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

no dobra kupiłem zlosnik.gif i w związku z tym kika pytań hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

czy normalne jest ze parktronic raz działa raz nie?

wczoraj zauważyłem że wariuje regulacja wysokości świateł wystarczy dotknąć potencjometra i światła zaczynają śmigać góra dół hehe.gif

no i jak wyglądają te kostki od tempomatu gdzies przy pedałach bo chce go dołożyć i nie wiem czego szukać ?

reszta narazie jakoś działa. Qwa zachciało mi sie francuza hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

aaaaaha i pytanie jeszcze z cyklu jak to działa. światła mijania włączają sie automatycznie po przekręceniu kluczyka ale czujnik zmierzchu reaguje na zmiane jasności otoczenia i zapala sie dodatkowa kontrolka od świateł (chyba pozycyjnych) i coś tam mocniej świeci w lampach. Niewiele mocniej ale jednak O co chodzi? Czy to coś a'la światła dzienne i normalne mijania?

Napisano

> no dobra kupiłem i w związku z tym kika pytań

> czy normalne jest ze parktronic raz działa raz nie?

nie

> wczoraj zauważyłem że wariuje regulacja wysokości świateł wystarczy dotknąć potencjometra i światła

> zaczynają śmigać góra dół

uwalona regulacja

> no i jak wyglądają te kostki od tempomatu gdzies przy pedałach bo chce go dołożyć i nie wiem czego

> szukać ?

Nie wiem jak dokladnie to wyglada ale czujniki powinny byc przy pedale sprzegla hamulca i gazu... Dodatkowo czeka Cie wymiana pr\zelacznika zespolonego na taki z tempomatem.

> aaaaaha i pytanie jeszcze z cyklu jak to działa. światła mijania włączają sie automatycznie po

> przekręceniu kluczyka ale czujnik zmierzchu reaguje na zmiane jasności otoczenia i zapala sie

> dodatkowa kontrolka od świateł (chyba pozycyjnych) i coś tam mocniej świeci w lampach.

> Niewiele mocniej ale jednak O co chodzi? Czy to coś a'la światła dzienne i normalne mijania?

tzw tryb skandynawski i tak to dziala w XP praktycznie nie swieci wtedy panel klimy i jasniej swieca kontrolki i wskaznik predkosci.

pozdr.

M.

Napisano

wystarczy ze kupi sama manetke od tempomatu, nie ma potrzeby wymieniac kompletnego przelacznika...

Napisano
  • Autor

> tzw tryb skandynawski i tak to dziala w XP praktycznie nie swieci wtedy panel klimy i jasniej

> swieca kontrolki i wskaznik predkosci.

na desce to wiem bo widać ale mnie bardziej interesuje co sie zapala w przednich lampach jak wjedzie sie np do tunelu

Napisano
facepalm%5B1%5D.gif wez no zone popros zeby zaslonila czujnik jak bedziesz patrzal, wsio sie dowiesz grinser006.gif
Napisano
  • Autor

> wez no zone popros zeby zaslonila czujnik jak bedziesz patrzal, wsio sie dowiesz

zasłoniła to zaatakowały ją wycieraczki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> rozumiem ze w zwiazku z tym wiecej prob nie bedzie

problem polega na tym ze jak już jest czas i okazja to zazwyczaj jest tez ciemno i sam rozumiesz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> problem polega na tym ze jak już jest czas i okazja to zazwyczaj jest tez ciemno i sam rozumiesz

Swiatrla na zewnatrz powinny Ci sie swiecic caly czas w trybie skandynawskim smile.gif objawem tego jest swiecaca sie na desce kontrolka od swaitel mijania wygaszony jest klmatronik i rozjasniony licznik. Po zmroku automatycznie powinien przejsc w tryb swaitel mijania gdzie panel ma ustawiona przez Ciebie jasnosc oswietlenia oraz swieci sie kontrolka swaitel mijania i pozycyjnych jednoczesnie.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Swiatrla na zewnatrz powinny Ci sie swiecic caly czas w trybie skandynawskim objawem tego jest

> swiecaca sie na desce kontrolka od swaitel mijania wygaszony jest klmatronik i rozjasniony

> licznik. Po zmroku automatycznie powinien przejsc w tryb swaitel mijania gdzie panel ma

> ustawiona przez Ciebie jasnosc oswietlenia oraz swieci sie kontrolka swaitel mijania i

> pozycyjnych jednoczesnie.

> pozdr.

> M.

no własnie tylko nie wiedziałem co ten tryb skandynawski oznacza zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif poguglałem troche i doczytałem ze żarnik od świateł mijania świeci ze zmniejszoną mocą dlatego widoczne jest ich "rozjaśnienie" po ściemnieniu otoczenia