Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Sadpal i inne wynalazki?

Featured Replies

Napisano

Czyli "Kombinuj z AK" biglaugh.gif

Używa ktoś w kominkach opalanych drewnem tego typu preparatów? Daje to coś, mniej się syf w kominie osadza itp? hmm.gif

Napisano

Tesciowa mowi ze obierki z ziemniakow....

Przepalic co jakis czas siatke w piecu czy kominku i daje rade.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Tesciowa mowi ze obierki z ziemniakow....

> Przepalic co jakis czas siatke w piecu czy kominku i daje rade.

> Krawiec

O tym patencie słyszałem, tyle że praktycznie ziemniaków nie jadamy hehe.gif

Napisano

Sypię tego do pieca. Sadzy jest mniej, tyle że sypałem tego trochę więcej niż podano w sposobie stosowania.

Napisano

> Sypię tego do pieca. Sadzy jest mniej, tyle że sypałem tego trochę więcej niż podano w sposobie

> stosowania.

Z tego co się dowiadywałem to nie ilość a regularne stosowanie jest ważne.

Sypałem kiedyś - wydaje mi się, że nie było tyle smoły bo ostatnio nie używam to piec ocieka smołą (nie kominek, tylko piec CO)

Napisano

Tak, trzeba regularnie stosować, ja to sypałem co 1-2 godziny. Ładnie wysuszyło piec.

Teraz się skończył i zastanawiam się co kupić. Był Sadpal, był Sadpal II. Jest jeszcze Diavolina i Kalnit, ale o tym ostatnim jest mało informacji.

Napisano
  • Autor

> Tak, trzeba regularnie stosować, ja to sypałem co 1-2 godziny. Ładnie wysuszyło piec.

> Teraz się skończył i zastanawiam się co kupić. Był Sadpal, był Sadpal II. Jest jeszcze Diavolina i

> Kalnit, ale o tym ostatnim jest mało informacji.

No właśnie, sporo tego, co wybrać, jak żyć? grinser006.gif

Napisano

> No właśnie, sporo tego, co wybrać, jak żyć?

Sadpal II był nieco lepszy od swojego poprzednika pod względem wydajności, to sprawdziłem na swoim piecu.

Daviolina w Bricomanie jak pamiętam kosztuje około 12,5zł więc niedużo.

Niemniej jednak jeśli masz zamiar stosować to "długofalowo" to brałbym Sadpal II.

EDIT

Aha, efektem działania Sadpalu (I czy II) jaki zaobserwowałem to mniejsza ilość sadzy i biały nalot wewnątrz pieca, zwłaszcza na drzwiczkach zasypowych jest to dobrze widoczne.

Napisano

> Aha, efektem działania Sadpalu (I czy II) jaki zaobserwowałem to mniejsza ilość sadzy i biały nalot

> wewnątrz pieca, zwłaszcza na drzwiczkach zasypowych jest to dobrze widoczne.

oraz szybko korodująca blacha przy kominie.

Taką informację uzyskałem od znajomego dekarza.

Napisano

> Czyli "Kombinuj z AK"

> Używa ktoś w kominkach opalanych drewnem tego typu preparatów? Daje to coś, mniej się syf w kominie

> osadza itp?

Wg mnie dosypywanie tego typu katalizatorów do kominków, gdzie pali się tylko drewnem nie ma sensu. Przy paleniu drewnem porównywalny problem stanowi popiół w poziomych odcinkach rur, więc jak ktoś używa kominka bardzo często, albo non-stop to i tak warto raz na rok wyczyścić rury przyłączeniowe do komina.

Takie dopalacze sadzy mają sens w piecach węglowych, gdzie rzeczywiście sadzy może urosnąć kilka centymetrów. Tylko znowu, żeby ktoś nie zrozumiał źle - środki typu sadpal nie wyczyszczą zatkanego komina, ani 5 cm sadzy, tylko działają zapobiegawczo.

Napisano

> Wg mnie dosypywanie tego typu katalizatorów do kominków, gdzie pali się tylko drewnem nie ma sensu.

> Przy paleniu drewnem porównywalny problem stanowi popiół w poziomych odcinkach rur, więc jak

> ktoś używa kominka bardzo często, albo non-stop to i tak warto raz na rok wyczyścić rury

> przyłączeniowe do komina.

> Takie dopalacze sadzy mają sens w piecach węglowych, gdzie rzeczywiście sadzy może urosnąć kilka

> centymetrów. Tylko znowu, żeby ktoś nie zrozumiał źle - środki typu sadpal nie wyczyszczą

> zatkanego komina, ani 5 cm sadzy, tylko działają zapobiegawczo.

Ja palę drewnem w piecu (praktycznie tylko leszczynowym bo mam tego tony z sadu) i mam problem z popiołem właśnie na odcinku "niepionowym" komina. Raz na rok muszę czyścić ale sadzy nie mam prawie wcale. Za to hektolitry smoły wypływają wprost z paleniska ale to dlatego, że palę 36-40 stopni, nie więcej bo mi oczy wysychają w domu spineyes.gif

Jak "jarnę' tak powiedzmy 70 (żeby szybko nagrzać wodę) to smoły nie ma.

Napisano

Wg mnie masz trochę za małą temperaturę na piecu, to jest właśnie skutek że się aż z pieca leje. Az dziwne że komin masz prawie czysty. Aczkolwiek taką zastygniętą sadzę ciężko usunąć z komina.

Napisano

> Wg mnie masz trochę za małą temperaturę na piecu, to jest właśnie skutek że się aż z pieca leje. Az

> dziwne że komin masz prawie czysty. Aczkolwiek taką zastygniętą sadzę ciężko usunąć z komina.

Ta smoła nie dolatuje do komina, nie wychodzi nawet z pieca. Tuż za piecem w ścianie mam rurę kamionkową pod kątem powiedzmy 40 stopni i tam mi się tylko jedynie popiół zbiera - zero sadzy. Ścianki czyściutkie. Czyściłem sam komin pionowy to tam już w ogóle nic nie ma a nie czyszczone było od 7 lat na bank (palę cały rok bo grzeję wodę).

Temp. mam niską bo po prostu drewniany dom, wydajne CO i więcej się nie da wytrzymać w domu chyba że wieje tęgi wiatr i jest mróz spory do tego.

Napisano

Aha smile.gif to dobrze że komin czysty, myślałem że jest inaczej, bo widziałem jak mocno ta sadza zastygnięta (ale w kominie) potrafi się trzymać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ta smoła nie dolatuje do komina, nie wychodzi nawet z pieca. Tuż za piecem w ścianie mam rurę

> kamionkową pod kątem powiedzmy 40 stopni i tam mi się tylko jedynie popiół zbiera

Jak ten odcinek czyścisz?

Napisano

> Jak ten odcinek czyścisz?

W kuchni w ścianie mam szyberek do pionowego odcinka komina. Wkładam tam szczotę na drucie i pcham w dół. Przy samym piecu też mam lufcik i tam wygarniam popiół do skutku aż szczota nic nie wygarnia. Po tej operacji cug w piecu wzrasta kilkukrotnie spineyes.gif

Robię to raz do roku.

Sprawdzam też w górę ale właśnie jak pisałem - nic się tam nie osadza.

Napisano
  • Autor

> W kuchni w ścianie mam szyberek do pionowego odcinka komina. Wkładam tam szczotę na drucie i pcham

> w dół. Przy samym piecu też mam lufcik i tam wygarniam popiół do skutku aż szczota nic nie

> wygarnia. Po tej operacji cug w piecu wzrasta kilkukrotnie

> Robię to raz do roku.

> Sprawdzam też w górę ale właśnie jak pisałem - nic się tam nie osadza.

Fi ile (średnica) masz tę rurę przyłączeniową, co się zatyka?

Napisano

> Czyli "Kombinuj z AK"

> Używa ktoś w kominkach opalanych drewnem tego typu preparatów? Daje to coś, mniej się syf w kominie

> osadza itp?

Stosuję raz, góra dwa razy w sezonie w moim kominku. Nie mam dużo osadów na wkładzie, ale po zastosowaniu, faktycznie trochę ich ubywa.

Napisano

> Fi ile (średnica) masz tę rurę przyłączeniową, co się zatyka?

nie mierzyłem ale na oko 150mm wewnątrz. Ona się zatyka tylko w jednym miejscu - tam gdzie przechodzi w pionowy komin. Po prostu ten popiół który nie zdoła wylecieć górą opada i osiada tam na tym "zakręcie"