Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3xC ... Cicho Ciepło CB-działa

Featured Replies

Napisano

Czyli:

wygłuszenie,

ocieplenie,

pozbycie się zakłóceń powodowanych wtryskiwaczami CR.

a to wszystko za 15 zł i godzinę zabawy

Potrzebujemy:

1. Matę grubości 15mm (tzw. poroso, fabrycznie pokryte jest środkami antygrzybicznym przeciw-zapalnym i antyelektrostatycznym) 1m2 ~10zł

2. folia aluminiowa (ja miałem zdjętą z pianki pod panele podłogowe) 1m2 ~5zł

3. klej - dowolny do połączenia folii alu z matą (użyłem kleju w spray-u)

4. kawałki gumy - na tzw. zapinki - (ze starej dętki)

5. duże nożyczki (łatwiej się tnie grubą matę)

286706579-3.poroso.jpg286706579-4.alu%2Cklej.jpg

286706579-5.dekielszczeg%F3ly.jpg286706579-6.zdj%EAtaguma.jpg

286706579-8.gumowezapinki.jpg286706579-9.matasp%F3d.jpg

286706579-10.matag%F3ra.jpg286706579-11.gotowe.jpg

post-122606-1435251927255_thumb.jpg

Napisano

Co do CB to polecam jeszcze założyć filtry ferrytowe na przewody elektryczne od wtryskiwaczy........

Moje wygłuszenie wink.gif

Napisano

U mnie ksiegowi obcieli koszty i nie mam tego wiec dobry pomysl.

Zastanawiam sie czy grubosc tego w jakis sposob moze przeszkadzac, bo ORI mata ze 3 x ciensz ai ma jakies przetloczenia na przewody itp.

Napisz jakie odczucia sa, bo przyznam, ze myslalem, ze cromka w srodku poza lekkimi wibracjami mniej slyszalna na wolnych bedzie.

Moze dlatego ze zawsze NoPb mialem wiec takie spaczenie:)

Napisano

Podpowiem ze mozna rozwazyc taka mate kominkowa juz z alu folia, nie wiem jak z dopasowaniem do pokrywy ale panele 100x60cm sa i chyba rozna grubosc.

Cena jakies 10-20zl sztuka.

Napisano
  • Autor

> Co do CB to polecam jeszcze założyć filtry ferrytowe na przewody elektryczne od

> wtryskiwaczy........

To już mam z poprzedniego auta, nie pomaga. Akurat układ filtrowania napięcia w Cromie działa bardzo dobrze.

Wcześniej nawet zasilałem CB z osobnego źródła (akumulator żelowy z UPS-a). I NIC.

Wszystkie zakłócenia pochodzą z eteru i włażą anteną, a nie od strony zasilania.

Napisano
  • Autor

> Moje wygłuszenie

BTW, gdzie kupiłeś te metalowe "zapinki"? - ASO? Jaka cena?

"Doinwestuję" swoją Cromkę, i zamienię gumki na stal wink.gif

Napisano

> BTW, gdzie kupiłeś te metalowe "zapinki"? - ASO? Jaka cena?

> "Doinwestuję" swoją Cromkę, i zamienię gumki na stal

Na Alledrogo .... nie pamiętam ile zapłaciłem z kilka zł

Wpisz " Spinki blaszka " a na pewno coś znajdziesz wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

temat o wygłuszeniu to się podepnę smile.gif

wygłuszał już może któryś z kolegów dach w Cromie???? planuję to w najbliższym czasie zrobić...ostatnio rozbierałem część dachu i poszło sprawnie ale może macie jakieś wskazówki na co trzeba uważać???

może macie sprawdzony materiał na dach który oprócz wygłuszenia będzie stanowił jeszcze dobrą izolację termiczną??

u mnie wstepnie padło na

GMS02

lub

GMS 022

ale decyzję zawsze można zminić:)

Napisano

> temat o wygłuszeniu to się podepnę

Mam oklejony cały dach pianka akustyczną ale bardziej miało to u mnie na celu działać jak izolacja termiczna latem i zimą niż jak wygłuszenie... ( nie pamiętam co dałem ... przy okazji w kilku miejscach trochę matami okleiłem dach )

Uważać należy na kurtyny - ni przesadzać -i na fakt, że podsufitka jest przyklejana częściowo do dachu... miejscami jest tam prawie 8 cm luzu między sufitem a dachem sick.gif

Napisano

> Mam oklejony cały dach pianka akustyczną ale bardziej miało to u mnie na celu działać jak izolacja

> termiczna latem i zimą niż jak wygłuszenie... ( nie pamiętam co dałem ... przy okazji w kilku

> miejscach trochę matami okleiłem dach )

W zasadzie dla mnie izolacja to też jest priorytet dlatego pytam o maty...(na drzwi pewnie pójdzie taśma soudal)... mam małe dziecko i chce jej troszkę umilić jazdę (do tego przyjdą jeszcze przyciemniane szyby) jeszcze się zastanawiam nad czymś takim gabka

ale chyba maty z pierwszego postu będą lepszym rozwiązaniem (chociażby jeżeli patrzyć na cenę)

a wykładałeś całą przestrzeń czy po wygłuszeniu zostawiłeś trochę miejsca???

Napisano

widzę że temat pokrewny więc się zapytam yaya.gif jak wyciągnąć lampki oświetlenia z nad tylnych drzwi i jak wyciągnąć uchwyty na siatkę zabezpieczającą przy dachu aby zdjąć podsufitkę - coś mi rzęzi nag głową przy niskich obrotach , jak byście mogli wrzucić ( o ile posiadacie) ikonka_photo2.gif

Napisano

A ja z kolei zapytam, czy i gdzie można kupić te gumy mocujące widoczne na 4 zdjęciu od góry? Tzw. "guma mocująca". Potrzebna mi jedna taka.

Napisano

> jak wyciągnąć uchwyty na siatkę zabezpieczającą przy dachu aby zdjąć podsufitkę

Uchwyty są przynitowane do stalowych kątowników, a te z kolei przykręcone do dachu. Tak przynajmniej pamiętam z moich zabaw z podsufitką (wersja z szklanym dachem, nie wiem czy wszędzie jest jednakowo). Odchyliłem podsufitkę maksymalnie jak się dało, pokręciłem tym uchwytem (trochę się porusza na nicie) i jakoś wcisnąłem imbus i odkręciłem te mocowania do dachu. A potem rozwierciłem nit i wstawiłem zwykłą śrubkę - przy kolejnych podejściach już nie będzie trzeba się męczyć smile.gif