Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyglad swiec i pomiar kompresji

Featured Replies

Napisano

Witam, mecze sie dalej z nierowna praca silnika i duzym apetytem na olej, apetyt zaczał sie po wymianie UPG) astra 1,6xel. Zdobylem manometr i postanowilem sprawdzic kompresje po wykreceniu swiec zobaczylem bialawy osad na elektrodach. Na pierwszej lekki osad na 2 i 3 troche wiecej, najbardziej zasyfiona 4 swieca (fotki)

4491b9582d256b41m.jpg

a8e5030539f909cdm.jpg

516700545df4c3adm.jpg

Pomiaru kompresji dokonalem na zimnym silniku i tak

1 cylnder 7 Bar

2 cylinder 15 Bar

3 cylinder 15 Bar

4 cylinder 16 Bar

Po wlaniu niewielkich ilosci oleju do cylindrow na wszystkich cylindrach cisnienie wzroslo ok 20 barow .

Wychodzi na to ze na pierwszym cylindrze jest bardzo slabe sprezanie, zastanawiam sie czy wynik kompresji moze wynikac ze skopanego montazu UPG ewentualnie peknietej glowicy? Niby proba olejowa wskazuje ze do roboty jest dol silnika, jednak zastanawia mnie taka duza roznica w wynikach kompresji, podczas wymiany UPG widoczne byly dosyc wyraznie slady po honowaniu cylindrow, brak progow. Silnik ma przejechane 215tys km. Czapka byla sciagana z powodu puchniecia wezy wodnych i podnoszenia sie temperatury cieczy (kompresja do ukladu chlodzenia). Glowica oddana do zakladu, (wymianili uszczelniacze zaworowe reszta niby ok) i zostala splanowana. Raczej nie sprawdzali plaszcza wodnego, moj blad ze nie zlecilem. Nowa uszczelka i sruby erling, dokrecane kluczem dynamometrycznym, przylozylem sie do skladania i sam juz nie wiem, czy ja dalem ciala przy skladaniu, czy w zakladzie cos skopali(moze jakis praktykant skladal glowice).

Napisano

Faktycznie, po świeczkach widać, że nieźle siorbie olej.

Niestety pomiar kompresji na zimnym silniku nie jest miarodajny.

Powtórz operację po rozgrzaniu.

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, po świeczkach widać, że nieźle siorbie olej.

> Niestety pomiar kompresji na zimnym silniku nie jest miarodajny.

> Powtórz operację po rozgrzaniu.

Zrobilem na zimnym bo z rana gad pali na 3 cylindry dopiero po chwili lapie na 4 garnek. Wiec chcialem sprawdzic jak to wyglada na zimno. Jutro zrobie na rozgrzanym bo dzis juz czasu nie starczylo.

Napisano

> Witam, mecze sie dalej z nierowna praca silnika i duzym apetytem na olej...

Przerabiałem praktycznie 100% podobny temat, nawet silnik ten sam. Powodem były pozapiekane, uwalone spalonym olejem silnikowym pierścienie tłokowe. Różnica na jednym z cylindrów była nawet większa. Znaleźliśmy środek do rozpuszczania nagarów chyba firmy Brener, jak dobrze pamiętam, zapodany w dość dużych ilościach przez otwory po świecach na gorącym silniku. Zalewaliśmy po kilka cm sześciennych co chyba 10 minut, kilka razy. Potem przedmuchanie cylindrów, koniecznie wymiana oleju i kontrola. Nam się udało, pierścienie odpuściły, poprawiła się kompresja i po kilku dniach jazdy wszystko wróciło do (prawie) normy, brał nawet dużo mniej oleju. Ciężko mi powiedzieć na jak długo to się poprawiło bo trafił się chętny... Niestety to jest półśrodek bo jak już bierze olej to prędzej czy później zawali górne - uszczelniające pierścienie, chyba, że stosuje się potem naprawdę dobry olej, bo wielu - skoro bierze - leje cokolwiek. Nam się udało, nie wiem czy u Ciebie jest dokładnie to samo...

Znalazłem - Zmywacz do układu paliwowego - nr kat. 021842 - Brener

post-40982-14352519302955_thumb.jpg