Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zastępcze auto po kraksie

Featured Replies

Napisano

Mam taką sprawę. Od razu mówię, zę

jakoś to jest stanowczo zbyt piękne aby było prawdziwe i szczere. Polska jest polską i mamy tu kapitalizm a w kapitalizmie nie ma nic za darmo.

Ale do rzeczy.

Trafiła do mnie dziwna reklama i powiem szczerze aż wierzyć się nie chce. Jedna firma reklamując się, że jak na przykład ja miałem kolizję i jestem poszkodowanym to oni mi dadzą auto zastępcze. Niby w tym nic dziwnego nie ma ale oni mi te auto dadzą za darmo. Dla mnie to już brzydko pachnie na kilometr. Czytając dalej wyczytałem, że firma ta kasę pobiera od ubezpieczyciela tego co zrobił wypadek. Napisali również, że nawet jak ubezpieczyciel im nie zapłaci to oni mnie nie obciąża kosztami wynajmu.

Auta w ofercie tej firmy są względnie nowe roczki najwyżej dwuletnie. Wyposażenie lekko ponad standardowe.

Zastanawiam się na ile jest to ogłoszenie prawdziwe. Może ktoś z was się zetknął z czymś takim? Bo jeśli to działa faktycznie to po pierwsze przestaje mieć sens wykup dodatkowe ubezpieczenia bo nam ta firma da za darmo a dwa jeśli się to stanie ogólnopolską praktyką to ja to widzę tylko tak, ze ubezpieczyciele aby się przed tym bronić zaczną dźwigać składki oc.

Ktoś coś wie więcej na ten dziwny temat?

Napisano

> Mam taką sprawę. Od razu mówię, zę

> jakoś to jest stanowczo zbyt piękne aby było prawdziwe i szczere. Polska jest polską i mamy tu

> kapitalizm a w kapitalizmie nie ma nic za darmo.

> Ale do rzeczy.

> Trafiła do mnie dziwna reklama i powiem szczerze aż wierzyć się nie chce. Jedna firma reklamując

> się, że jak na przykład ja miałem kolizję i jestem poszkodowanym to oni mi dadzą auto

> zastępcze. Niby w tym nic dziwnego nie ma ale oni mi te auto dadzą za darmo. Dla mnie to już

> brzydko pachnie na kilometr. Czytając dalej wyczytałem, że firma ta kasę pobiera od

> ubezpieczyciela tego co zrobił wypadek. Napisali również, że nawet jak ubezpieczyciel im nie

> zapłaci to oni mnie nie obciąża kosztami wynajmu.

> Auta w ofercie tej firmy są względnie nowe roczki najwyżej dwuletnie. Wyposażenie lekko ponad

> standardowe.

> Zastanawiam się na ile jest to ogłoszenie prawdziwe. Może ktoś z was się zetknął z czymś takim? Bo

> jeśli to działa faktycznie to po pierwsze przestaje mieć sens wykup dodatkowe ubezpieczenia bo

> nam ta firma da za darmo a dwa jeśli się to stanie ogólnopolską praktyką to ja to widzę tylko

> tak, ze ubezpieczyciele aby się przed tym bronić zaczną dźwigać składki oc.

> Ktoś coś wie więcej na ten dziwny temat?

z oc sie nalezy auto zastepcze musza za nie wyplacic jak nie dobrowolnie to przez sad , ja czekma wlasnie na kaske , mialem auto przez 31 dni tzn w sumie ok 40 dni ale pozniej zglosilem szkode a liczy sie od dnia zgloszenia szkody

Napisano

Wg mnie ta oferta to nic niezwykłego.

Jak jedno auto "z rodziny" było oddawane do ASO, to nawet serwisy współpracują bezpośrednio z takimi firmami. Podstawiają auto pod ASO na konkretną godzinę, po naprawie wymiana aut i tyle. Po kilku miesiącach przyszło tylko pismo z informacją jaka kwota została pobrana od ubezpieczyciela.

Wszelkimi formalnościami z "odzyskiwaniem" kasy od ubezpieczyciela zajmuje się sama firma. W przypadku naprawy w ASO nie ma problemu, szczególnie, gdy naprawa trwa kilka dni, czy tydzień. Gorzej jak ktoś systemem gospodarczym ma zamiar naprawiać auto przez miesiąc.

Firmy wypożyczające auta poszukują klientów i to nie jest żaden przekręt. Prawie nowe auta z przebiegami 5-10 tys. km są jak najbardziej do wypożyczenia.

Napisano

W firmie leasingowej w któej pracuję mamy taką ofertę dla klientów, którzy mieli stłuczkę a potrzebują auto zastępcze. Szkoda musi myć z OC sprawcy a do tego klient musi mieć OC/AC na własny pojazd. Sprawdź czy oferta o której Ty mówisz wspomina coś o tym w OWU.

Napisano

> Mam taką sprawę. Od razu mówię, zę

> jakoś to jest stanowczo zbyt piękne aby było prawdziwe i szczere. Polska jest polską i mamy tu

> kapitalizm a w kapitalizmie nie ma nic za darmo.

> Ale do rzeczy.

> Trafiła do mnie dziwna reklama i powiem szczerze aż wierzyć się nie chce. Jedna firma reklamując

> się, że jak na przykład ja miałem kolizję i jestem poszkodowanym to oni mi dadzą auto

> zastępcze. Niby w tym nic dziwnego nie ma ale oni mi te auto dadzą za darmo. Dla mnie to już

> brzydko pachnie na kilometr. Czytając dalej wyczytałem, że firma ta kasę pobiera od

> ubezpieczyciela tego co zrobił wypadek. Napisali również, że nawet jak ubezpieczyciel im nie

> zapłaci to oni mnie nie obciąża kosztami wynajmu.

> Auta w ofercie tej firmy są względnie nowe roczki najwyżej dwuletnie. Wyposażenie lekko ponad

> standardowe.

> Zastanawiam się na ile jest to ogłoszenie prawdziwe. Może ktoś z was się zetknął z czymś takim? Bo

> jeśli to działa faktycznie to po pierwsze przestaje mieć sens wykup dodatkowe ubezpieczenia bo

> nam ta firma da za darmo a dwa jeśli się to stanie ogólnopolską praktyką to ja to widzę tylko

> tak, ze ubezpieczyciele aby się przed tym bronić zaczną dźwigać składki oc.

> Ktoś coś wie więcej na ten dziwny temat?

ubezpieczyciel płaci bez większego problemu za auto zastępcze z OC sprawcy, lecz oni to liczą w taki sposób: 2-dni na oględziny, 3dni na kalkulacje szkody, 4dni na naprawę auta i tyle.... Łacznie masz auto na 9dni a wiadomo że naprawa trwa znacznie dłużej.

Napisano

Jakiś czas temu postawiłem moją astrę po stłuczce (nie z mojej winy) do ASO na naprawę bezgotówkową. Poprosiłem o auto zastępcze.... zażądali jakiejś opłaty. Zapytałem czy mówi poważnie bo jeśli tak to zabieram auto na naprawę do innego warsztatu. Pan zaczął kręcić, ale wygadał się, że no w sumie to był wyrok sądu i należy się panu auto zastępcze z OC sprawcy ale wie pan, to trzeba do sądu.. jak pan chce to wystawimy fakturę, pójdzie pan się sądzić o zwrot i tak dalej...

Popatrzyłem na gościa jak na idiotę i zapytałem ponownie czy żartuje. Podumał i zapytał czy zgodzę się na wynajem auta za 10zł/dobę... moje auto miało być naprawione w ciągu 2 dni maksymalnie. Powiedziałem, że zgadzam się ale na 10zł za cały okres naprawy. Facet się zgodził... naprawa mojego auta przedłużyła się o ponad tydzień. Przy odbiorze chciał mnie skasować po 10zł za każdy dzień ale przypomniałem mu rozmowę (i dopisek na pokwitowaniu odbioru auta), że umawialiśmy się na 10zł za cały okres wynajmu smile.gif

ot i taka to cool story..

Napisano

A jak z AC to wystarczy miec assistance i tez za darmo daja.

Napisano

moj kumpel ostatnio mial stluczke i laweciarz ktory zabieral auto z miejsca kolizji wlasnie powiedzial mu ze istnieje mozliwosc wypozyczenia auta bezgotowkowo do momentu wyplacenia kasy z ubezpieczenia sprawcy. Potwierdzilo sie to, dostal auto (colta z 2011 r.) za darmo, a rozliczenie lezalo w gestii firmy wypozyczajacej i ubezpieczyciela smile.gif

Napisano

Panowie jest juz na rynku masa firm (wypożyczalni aut) co z OC sprawcy podstawiają auto pod wskazany adres (np sixt) korzystałem już dwukrotnie i nigdy nie było problemów w pierwszym przypadku 21 dni i auto musiałem oddać (co jak sie później okazało było wymysłem wypozyczalni) za drugim razem auto miałem przez cały czas naprway.

Nigdy nie płaciłem za to auto a wypożyczalnia brała ryzyko na siebie i tak w pierwszym przypadku sprawa w sadzie trwa do dnia dziasiejszego (minoł rok, 1 dnień wynajecia yariski kosztował ok 400zł yikes.gif) w drugim przypadku kasa już została wypłacona.

Napisano

> sprawa w sadzie trwa do dnia dziasiejszego (minoł rok, 1 dnień wynajecia yariski kosztował ok

> 400zł ) w drugim przypadku kasa już została wypłacona.

przegieli z ceną to mają sąd

korzystałem w listopadzie z rentacardirect i tam przykładowo octavia to 160pln netto/dzień więc ubezpieczyciel nie za bardzo ma się o co bić, ale i tak się zlitowałem nad nimi i oddałem tydzień wcześniej zlosnik.gif nie strzelając focha na połamaną lampkę

GP

Napisano

> Łacznie masz auto na 9dni a wiadomo że naprawa trwa znacznie dłużej.

Trochę się mijasz z prawdą. Auto teoretycznie masz :

od dnia szkody do oględzin

od dnia oględzin do dnia otrzymania kosztorysu/oceny technicznej

technologiczny czas naprawy.

Jeśli warsztat czeka na części to mu za to nie zapłacą od razu ale wszystko zależy od sadu. Jeśli udowodnia ze części idą z Meksyku to wypłacają.

Wypożyczalnie z reguły wypożyczają pojazdy z OC na 14 dni bo mają pewność ze za ten okres bez problemów zapłacą. Serwisy z reguły na pełny czas naprawy czy są części czy nie ma.

Napisano

> Trochę się mijasz z prawdą. Auto teoretycznie masz :

> od dnia szkody do oględzin

> od dnia oględzin do dnia otrzymania kosztorysu/oceny technicznej

> technologiczny czas naprawy.

> Jeśli warsztat czeka na części to mu za to nie zapłacą od razu ale wszystko zależy od sadu. Jeśli

> udowodnia ze części idą z Meksyku to wypłacają.

> Wypożyczalnie z reguły wypożyczają pojazdy z OC na 14 dni bo mają pewność ze za ten okres bez

> problemów zapłacą. Serwisy z reguły na pełny czas naprawy czy są części czy nie ma.

uprościłem to co Ty napisałeś grinser006.gif pracuje w serwisie i trochę wiem jakie są problemy z ubezpieczalnią wink.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam . Jestem już po moich bataliach i postanowiłem opisać to co mnie spotkało.

ja uderzyłem tutaj http://wynajem-samochodow.warszawa.pl/zastepczy-z-oc/

Niestety jak to zwykle w Polsce bywa umowa jest pisana w sztucznym pseudo urzędowym języku z którego nowak rozczytać się nie może nawet jak by chciał. Jednak jest tak jak w reklamie. Masz stłuczkę to CI dadzą auto na zamianę a wynajmu pojazdu kosztami obciążą ubezpieczyciela osoby, która stłuczkę zrobiła. Niby wszystko pięknie i cacy. Nie ja zawiniłem a auto mi dali od razu. Nasuwa się jednak mała refleksja. Jeśli tego typu praktyki staną się wszem i wobec powszechne i będzie to standard w działaniu to ja to widzę nie najlepiej Koszty OC na zapewne wzrosną.

Ja akurat dostałem astrę z 2012 roku.Właściwie to sam sobie taki oto pojazd wybrałem a miałem kilka aut do wyboru. Auto wyczyszczone, zatankowane do pełna. W takim też stanie musiałem pojazd oddać z pełnym bakiem. To mnie akurat nie zdziwiło bo jest to standard. Taki wymóg wypożyczalni aut. Jak bym oddał ubrudzone auto to by mi doliczyli za sprzątanie coś ekstra i zapewne słono.

W każdym bądź razie firma działa bardzo sprawnie. Zadzwoniłem i umówiłem się po odbiór auta to formalności trwały tylko kilkanaście minut. Ważne jest jednak to, że sprawca wypadku musi przyjąć mandat bo inaczej nikt nam auta w ten sposób nie wypożyczy,Na to zwarcie szczególną uwagę bo inaczej możecie się nieprzyjemnie zdziwić.

Podpytałem także co się stanie gdy ubezpieczyciel sprawcy mimo wszystko odmówi tej firmie zapłaty rachunku za to, że ja dostałem na czas naprawy mojego pojazdu od nich auto zastępcze. Czy przypadkiem mnie nie obciążą kosztem wynajmu tego pojazdu. Otrzymałem zapewnienia, że nic takiego nie będzie miało miejsca. Zresztą to pisze na ich stronie. Od całej sprawy minął już ponad miesiąc i na razie jest cisza. Jak by mnie czasem próbowali mimo wszystko jakimiś kosztami obciążyć to na pewno na piszę o tym na forum.

Tak swoja drogą ciekawe co jeszcze pomysłowi właściciele firm wymyślą aby zarobić.

Napisano

> formalności trwały tylko kilkanaście minut. Ważne jest jednak to, że sprawca wypadku musi

> przyjąć mandat bo inaczej nikt nam auta w ten sposób nie wypożyczy,Na to zwarcie szczególną

> uwagę bo inaczej możecie się nieprzyjemnie zdziwić.

No tak, a jak nie ma policji na miejscu zdarzenia? To jak mandat?

Napisano

> z oc sie nalezy auto zastepcze musza za nie wyplacic jak nie dobrowolnie to przez sad , ja czekma

> wlasnie na kaske , mialem auto przez 31 dni tzn w sumie ok 40 dni ale pozniej zglosilem szkode

> a liczy sie od dnia zgloszenia szkody

Co się dzieje w momencie jak poszkodowany jest kierowcą motocykla.

Dostaje zastępczy motocykl ?