Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie grzejnika drabinkowego

Featured Replies

Napisano

Z racji tego ze grzejnik w lazience slabo grzeje postanowilem się zabrać za niego. Odpowietrzyłem i teoretycznie było ok - grzal jak szalony. Przez chwilę. Później znów padaka. W związku z tym przyszedł mi do głowy pomysł, że może jest on źle podłączony. Poproszę o wypowiedź fachowcow z AK. smile.gif Dopływ ciepłej wody do grzejnika jest podłączony trójnkiem od góry (lewy kolektor grzejnika patrząc na wprost). na trójniku jest dodatkowo zawór do odpowietrzania. Odpływ wody z grzejnika do instalacji CO jest podłączony również do lewego kolektora. I teraz pytanie czy to wogóle ma prawo działać i czy tak powinno być zrobione zgodnie ze sztuką?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> Odpływ wody z grzejnika do instalacji CO jest podłączony również do lewego kolektora.

Rozumiemy, że u dołu. Jeśli tak, to powinno działać. Odpowietrzniki zwykle montuje się po przeciwnej stronie zasilania, z powodu zbierania się tam bąbli powietrza przepychanych przez przepływającą wodę.

Napisano

jeśli dobrze zrozumiałem to dopływ masz podłączony od góry z lewej strony, a odpływ od dołu i też z lewej strony?

Najlepiej byłoby gdybyś wrzucił foto grzejnika i podesłał markę grzejnika.

Możesz również sprawdzić jak grzejnik się grzeje. Mianowicie, zakręć dopływ, poczekaj aż kaloryfer będzie zimny po czym odkręć dopływ i zobacz jak się grzeje. Chodzi mi o to czy woda przepływa przez wszystkie żeberka po kolei czy od razu idzie pionową rurką w dół

Napisano

Zrób no fotę albo jakiś rysunek to będzie łatwiej.

Czasami jest tak że w zależności od podłączenia w grzejniku musi być kryza ale to się montuje na etapie produkcji

Napisano
  • Autor

Hej,

Ad. 1 dobrze rozumiesz smile.gif

w weekend psotaram się wrzucić fotę.

Co do sposobu nagrzewania to wg. mnie wyglada to trochę dziwnie. Poprzeczne rurki podzielone są na 2 segmenty - górny i dolny. Nagrzewanie idzie od góry lewego kolektora do pierwszego segmentu (górnego rurek) a poźniej idzie prawym kolektorem dalej w dół i drugim segmentem wraca do lewego kolektora i odpływu. tak przynajmneij wynikało z obserwacji nagrzewania poszczególnych partii grzejnika.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Moim zdaniem, żeby to działało, musiałoby wyglądać tak

286735189-schemat.jpg

Inaczej nie ma szans...jeżeli pomiędzy górnym i dolnym segmentem byłoby połączenie po lewej stronie, to woda popłynęłaby tam i grzejnik by nie grzał (tylko ciepła była by lewa część)...

post-11088-1435251938961_thumb.jpg

Napisano

No chyba że w grzejniku wstawili kryzę.

Już nie pamiętam w których grzejnikach chłopaki wstawiali ale jutro zapytam.

Napisano

chyba, że woda idzie jak po drabince, czyli raz od lewej do prawej, a na następnym od prawej do lewej i tak na przemian aż do samego dołu

Napisano

No więc podpytałem chłopaków i kryzy wstawiono do grzejników z bocznym zasilaniem.

Podpowiedź jest taka żebyś jeszcze raz spróbował odpowietrzyć i najlepiej jakby odpowietrznik był na kolektorze po przeciwnej stronie zasilania

Napisano
  • Autor

Tak jak pisałem smile.gif z mojego punktu widzenia wyglada tak jakby nagrzewal sie najpierw od lewej do prawej (1 polowa) a nastepnie od prawej do lewej (2 polowa)

Pozdrawiam

Paweł