Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiaty zawsze wracają :) Czyli kto wyciągał alternator?

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś stilon potwierdził znane już powiedzenie że fiat jak już zdarzy mu się popsuć to zawsze wróci do domu 270635636-JUMP2.gif Tosz ja fiata na lawecie jeszcze nie dział cfaniaczek.gif

Ale do rzeczy, kilka miesięcy temu pisałem że coś 'piszczy' od strony paska osprzętu silnika... wymieniłem obie rolki i napinacz... nie pomogło.... wymieniłem pasek... nie pomogło... do tego z dnia na dzień piszczało coraz głośniej, ale się już do tego przyzwyczaiłem.

Dziś rano byłem w Jaworznie (80km od domu), odpalam..... i piszczy wyjątkowo głośno... ale wrócić jakoś trzeba.

W połowie drogi piszczenie a właściwie dźwięk rozpadającego się czegoś był już wyjątkowo głośny, nawet radio nie zagłuszało.

Po następnych kilku km zaczeły pojawiać się pierwsze lampki na choince... czyli ABS failure, ECU failure, alternator failure loos coś tam....

Dosłownie 3km przed domem świeciło się już kompletnie wszystko.... no oczywiście poza przednimi lampami 033102bebe_1_prv.gif Na szczęście ten kawałek znam na pamięć... dojechałem choinką do domu, rozpadające się coś było słychać w promieniu 300m.

Wjechałem prosto na kanał i zgasiłem... co oczywiste o ponownym odpaleniu nie ma co marzyć (już się ładuje).

Dostałem się już do alternatora i okazało się że ze sprzęgiełka nie zostało już wiele passed_out.gif

I tu zaczyna się sedno tematu:

-Ktoś wyciągał sam alternator? Jakieś rady ? Fotki etc. ?

-Naprawiać tego (oczywiście przy okazji wymiany sprzęgiełka poszła by wymiana łożysk i szczotek), czy wstawić regenerowany czy wstawić nowy ?

-Jakich kosztów mam się spodziewać ?

Pozdrawiam

Napisano

-Ktoś wyciągał sam alternator? Jakieś rady ? Fotki etc. ?

wyciągałem sam też posypało się sprzęgło na rolce. bardzo dobra instrukcja wymiany znajduje się w elearn. najlepiej wyjmować od dołu odkręcając łapy silnika i cały silnik rurą odgiąć coby wyszedł. od góry tylko jedna albo 2 śruby odkręcasz(ale nie na pewno bo nie pamietam.

> -Naprawiać tego (oczywiście przy okazji wymiany sprzęgiełka poszła by wymiana łożysk i szczotek),

> czy wstawić regenerowany czy wstawić nowy ?

naprawa tego sprzęgła w renomowanej firmie, która zajmuje się regeneracja rozruszników alternatorów i innych silników, wyniosła mnie ok 120 zł. w tym koło pasowe alternatora 80 zł, reszta to demontaż tego co zostało montaż i sprawdzenie sprawności alternatora.

pozdrawiam Marcin.

Napisano
  • Autor

> -Ktoś wyciągał sam alternator? Jakieś rady ? Fotki etc. ?

> wyciągałem sam też posypało się sprzęgło na rolce. bardzo dobra instrukcja wymiany znajduje się w

> elearn. najlepiej wyjmować od dołu odkręcając łapy silnika i cały silnik rurą odgiąć coby

> wyszedł. od góry tylko jedna albo 2 śruby odkręcasz(ale nie na pewno bo nie pamietam.

Hmmm rozumiem że pół-oś też wyciągałeś?

Ktoś ma dostęp do elerna? Z chęcią bym popatrzał co i jak smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie nie wyciągałem półosi nie ma takiej potrzeby.

O, to super smile.gif Myślałem że bez tego się nie obejdzie, chyba wezmę się za to jutro.

Napisano

> O, to super Myślałem że bez tego się nie obejdzie, chyba wezmę się za to jutro.

cała operacja nie powinna trwać dłużej niż 1-2h z wypiciem miedzy czasie piwka lub kawy. nie musisz wykręcać również przewodu od sprawdzania stanu oleju. najważniejsza to 1 do 1.5m rury do odciągnięcia silnika od ściany grodziowej.

Napisano
  • Autor

> cała operacja nie powinna trwać dłużej niż 1-2h z wypiciem miedzy czasie piwka lub kawy. nie musisz

> wykręcać również przewodu od sprawdzania stanu oleju. najważniejsza to 1 do 1.5m rury do

> odciągnięcia silnika od ściany grodziowej.

Wszystko się zgadza, wielkie dzięki za pomoc piwo.gif

Bez Ciebie nawet bym tego dzisiaj nie dotknął... a tak to coś rozkręciłem, choć na dłuższą chwilę zaciąłem się przy wyciągnięciu tej śruby facepalm%5B1%5D.gif

s4020833.jpg

Ale po dłuższej walce została już tylko dziura po altuku 270635636-JUMP2.gif

s4020838.jpg

Bo ten se już leży i czeka na naprawę 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

s4020836.jpg

Kto by pomyślał że 2godziny temu jeszcze bardzo poważnie się zastanawiałem czy jest sens to ruszać czy lecieć do ASiO screwy.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

teraz sobie przypomniałem,że z tą śrubą to też niezły zgryz miałem. ale ważne że się udało.

polecam się na przyszłość.

Napisano
  • Autor

Powiedz mi, czy pamiętasz... jak leciało przykręcanie górynego ucha od alternatora.

Sprawa wygląda tak że ucho dochodzi do uchwytu, za uchwytem jest kolejny uchwyt i przez te 2 uchwyty przykręcamy altek jedną śrubą.

Problem jest taki że mam z 5mm między tymu uszami.... ucho altka ładnie dolega do jednego ucha, ale miedzy tym uchem a kolejnym jest te 5mm, mam to skręcić żeby doszło do siebie ? Nie było tam żadnej tulejki ? Na pewno nie było tam szpary bo widać na uszach ładny aluminiowy połysk że coś tam dolegało, albo bezpośrednio jedno do drugiego, albo coś pomiędzy nimi było... kojarzysz ?

Pozdrawiam

Napisano

nie pamiętam co tam jest, ale raczej na pewno powinna być taka duża (gruba)podkładka.z takiej jakby "pozłacanej" stali. jak nie znajdziesz to spróbuj skręcić.może ma być bez tulejki

Napisano
  • Autor

> nie pamiętam co tam jest, ale raczej na pewno powinna być taka duża (gruba)podkładka.z takiej jakby

> "pozłacanej" stali. jak nie znajdziesz to spróbuj skręcić.może ma być bez tulejki

Taka jest szpara:

s4020841.jpg

Co rozumiesz przez 'duża gruba' ? Znalazłem taką która gdzieś wypadła podczas odkręcania. Tylko ta jest zwykłej grubości... ale jest pozłacana.

s4020843.jpg

Napisano

> jest zwykłej grubości... ale jest pozłacana.

no to może być ta własnie podkładka

Napisano
  • Autor

> no to może być ta własnie podkładka

Zgadza się, z nią całkiem inaczej wszystko leżało i ładnie się dokręciło ok.gif Swoją drogą ten co to wymyślił powinien na stosie spłonąć angryfire.gif

Generalnie wszystko już zrobione, wszystko ładnie działa i ładuje, jeszcze raz wielkie dzięki Marcin 20.GIF

Co do kosztów:

Sprzęgło - 150zł

Łożysko przednie - 27zł

Łożysko tylne - 19zł

Szczotki - 6zł

Robocizna - 100zł

Demontaż i montaż - samodzielnie 270635636-JUMP2.gif

Razem: 300zł

Wszystkie części ori MagnettiMinereli smile.gif

Generalnie, aktualnie nie oddawał bym altka do regeneracji a już nie za taką cenę, proste jak budowa cepa, klucz do sprzęgiełka kosztuje 19zł, roboty może na max. godzinkę, do tego okazało się że łożyska mam jak nówki, jeszcze się świeciły, nasmarowane, zero luzów... no ale już kupiłem to nie było sensu nie wymieniać.

Grunt że stilon od jutra znów rusza w trasę i żadna lampka na choince się nie świeci 270635636-JUMP2.gif

Pozdrawiam 001.gif