Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kondensacja wody przy oknach dachowych

Featured Replies

Napisano

Poszly roztopy i pojawily mi sie mokre plamy przy oknach dachowych w lazience.

Plamy pojawily sie w miejscach gdzie plyta K-G przykrecona jest wkretami do profilu.

Zastanawiam sie co zrobic aby sie to nie pojawialo. Dach jest ok bo przy deszczach jes sucho.

Krawiec

Napisano

> Poszly roztopy i pojawily mi sie mokre plamy przy oknach dachowych w lazience.

> Plamy pojawily sie w miejscach gdzie plyta K-G przykrecona jest wkretami do profilu.

> Zastanawiam sie co zrobic aby sie to nie pojawialo. Dach jest ok bo przy deszczach jes sucho.

> Krawiec

Pewnie nawiało śniegu i teraz rozpuściło się.

Napisano

> Pewnie nawiało śniegu i teraz rozpuściło się.

No sa szanse bo ostatnio wialo wlasnie od tamtej strony.

Zastanawiam sie jak to zabezpieczyc o ile sie da... Bo w sumie tam jest kolnierz fabryczny od okna...

Krawiec

Napisano

> No sa szanse bo ostatnio wialo wlasnie od tamtej strony.

> Zastanawiam sie jak to zabezpieczyc o ile sie da... Bo w sumie tam jest kolnierz fabryczny od

> okna...

> Krawiec

Kołnierz od okna (ten metalowy) to nie bardzo pomoże na topniejący śnieg, który został nawiany pod dachówkę i zalega na folii paroprzepuszczalnej. Jak fachmany od dachu tępe to nie zakładają kołnierza z takiej folii wokół okna i wtedy topniejąca woda poprzez pozostawioną dziurę skapuje sobie na wełnę a potem przez nieszczelności w folii paroizolacyjnej powstają zacieki na płytach G-K. Jedyne wyjście to rozebrać parę dachówek wokół okna, odkręcić kołnierz od okna i poprawić tę folię paroprzepuszczalną. Ja już taki zabieg robiłem w zeszłą wiosnę i w tym roku żadne roztopy mi groźne zlosnik.gif

Napisano

No to w takim razie trzeba będzie sprawdzić jak to tam wygląda... Tylko znowu powstaje pytanie jak tą folie umocować na kolnierz bo jak tak sobie będzie luźno wisieć to ją będzie podwiewać.

Krawiec

Napisano

> No to w takim razie trzeba będzie sprawdzić jak to tam wygląda... Tylko znowu powstaje pytanie jak

> tą folie umocować na kolnierz bo jak tak sobie będzie luźno wisieć to ją będzie podwiewać.

> Krawiec

Odnośnie membrany, o której pisali koledzy to np Fakro ma gotowe rozwiązanie w postaci zestawu XDP, w którego skład wchodzi kołnierz paroprzepuszczalny oraz pakiety z wełny owczej do ocieplenia okna.

Tu masz instrukcję montażu takiego zestawu:

KLiiiKKK

Znając życie, fachmany nie zamontowały kołnierza z folii i teraz masz tego efekt....

Pozdrawiam