Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demolka szyby zespolonej?

Featured Replies

Napisano

Da się takową szybę "odzespolić", czyli spowodować, żeby więcej energii słonecznej (ciepła) przepuszczała? hmm.gif

Wiem, że straciłaby na parametrze "izolacyjność cieplna" w obie strony biglaugh.gif

Jakąś dziurę wywiercić czy cuś? hmm.gifhehe.gif

Metoda "na cegłówkę" odpada hehe.gif

Napisano

> Da się takową szybę "odzespolić", czyli spowodować, żeby więcej energii słonecznej (ciepła)

> przepuszczała?

> Wiem, że straciłaby na parametrze "izolacyjność cieplna" w obie strony

> Jakąś dziurę wywiercić czy cuś?

> Metoda "na cegłówkę" odpada

Mam stare szyby zespolone, dwie tafle połączone czymś co przypomina smołę plus ramka do tego.

Myślę że dałoby się bez problemu rozciąć, aczkolwiek nie sprawdzałem.

Napisano

Jeśli to zwykłe szyby to nic nie zrobisz, bo gaz, który jest w środku nie pochłania promieni. Jeśli jest tam napylona jakaś warstwa metalu, czy czegoś podobnego, mającego zmniejszyć termoemisyjność takiego pakietu, to tylko pogorszysz sprawę.

Napisano

Jeżeli to jest pakiet ze zwykłych szyb to rozdzielenie nic Ci nie da na plus a tylko sobie pogorszysz w drugą stronę czyli będzie oddawać ciepło z pomieszczenia

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to jest pakiet ze zwykłych szyb to rozdzielenie nic Ci nie da na plus a tylko sobie

> pogorszysz w drugą stronę czyli będzie oddawać ciepło z pomieszczenia

Właśnie o to mi chodzi, żeby jak najbardziej nagrzewały się rzeczy za taką szybą hmm.gif Utrata ciepła w drugą stronę mnie nie martwi.

Napisano

> Właśnie o to mi chodzi, żeby jak najbardziej nagrzewały się rzeczy za taką szybą Utrata ciepła w

> drugą stronę mnie nie martwi.

Duża to szyba jest ??

Może zamiast psuć pakiet lepiej go wyjąć i zachować a wstawić zwykłą pojedynczą szybę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Duża to szyba jest ??

> Może zamiast psuć pakiet lepiej go wyjąć i zachować a wstawić zwykłą pojedynczą szybę

Jest osadzona w drzwiach balkonowych (nie tych które mam w domu wink.gif ) rama jest porządna więc wolałbym ja zostawić, tylko jakoś zwiększyć przepuszczalność. Kombinuję po prostu ze zrobieniem kolektora powietrznego grzanego słońcem hehe.gif

Napisano

> Jest osadzona w drzwiach balkonowych (nie tych które mam w domu ) rama jest porządna więc wolałbym

> ja zostawić, tylko jakoś zwiększyć przepuszczalność. Kombinuję po prostu ze zrobieniem

> kolektora powietrznego grzanego słońcem

No tak jak zaproponowałem, nie niszcz sobie pakietu bo jak będziesz chciał powrócić to odnowienie będzie kosztowało.

Lepiej dociąć szybę i zastosować grubsze uszczelki