Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Preparat do szyb

Featured Replies

Napisano

Witam jak juz wcześniej wspomniałem niedawno kupiłem Chevroleta Lacetti i ma trochę porysowane szyby podobno są delikatne w tym modelu... Możecie polecić jakiś środek żeby chociaż troche zmniejszyć ( mniej uwidocznić) te rysy?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam jak juz wcześniej wspomniałem niedawno kupiłem Chevroleta Lacetti i ma trochę porysowane

> szyby podobno są delikatne w tym modelu... Możecie polecić jakiś środek żeby chociaż troche

> zmniejszyć ( mniej uwidocznić) te rysy?

> Pozdrawiam

Na rysy pozostaje chyba tylko jeden środek - tlenek ceru.

Ale chyba prościej będzie jak pojedziesz do zakładu, który tym się zajmuje. Oni powiedzą Ci, czy w ogóle ma to sens.

Napisano

> Na rysy pozostaje chyba tylko jeden środek - tlenek ceru.

> Ale chyba prościej będzie jak pojedziesz do zakładu, który tym się zajmuje. Oni powiedzą Ci, czy w

> ogóle ma to sens.

Polerka, to IMO tylko u profesjonalistów.

Ja jak, chciałem trochę polepszyć widoczność i odtłuścić szybę, stosowałem Cif zlosnik.gif

Mokra szmatka i lekkie zmywanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Polerka, to IMO tylko u profesjonalistów.

> Ja jak, chciałem trochę polepszyć widoczność i odtłuścić szybę, stosowałem Cif

> Mokra szmatka i lekkie zmywanie

Cif? Chyba sobie ze mnie jaja robisz...?

Chyba ta zostawię tą szybę, jak mi to będzie bardzo przeszkadzać to pomyślę o wymianie ale dzięki za pomoc..:)

Pozdrawiam

Napisano

> Chyba ta zostawię tą szybę, jak mi to będzie bardzo przeszkadzać to pomyślę o wymianie ale dzięki

> za pomoc..:)

Zawsze można próbować tak jak kolega wyżej napisał - tlenkiem ceru, rozrabiasz to w wodzie nakładasz na szybę i polerujesz wiertarką (albo polerką) i odpowiednim padem (po całej szybie, bez zbyt mocnego przyciskania)

Brat polerował w ten sposób tylną i wyszło dobrze (była porysowana wycieraczką).

Jednak zawsze istnieje możliwość, że zrobisz tzw. "soczewkę" (przyciśniesz w jednym miejscy) a na to poradzi jedynie wymiana szyby.

Napisano

> Cif? Chyba sobie ze mnie jaja robisz...?

Poważnie piszę smile.gif

Zmoczyć szybę, zmoczyć szmatę, trochę Cifu na nią i po prostu umyć szybę ok.gif

> Chyba ta zostawię tą szybę, jak mi to będzie bardzo przeszkadzać to pomyślę o wymianie ale dzięki

> za pomoc..:)

Przyzwyczaisz się zlosnik.gif

Napisano

> Witam jak juz wcześniej wspomniałem niedawno kupiłem Chevroleta Lacetti i ma trochę porysowane

> szyby podobno są delikatne w tym modelu... Możecie polecić jakiś środek żeby chociaż troche

> zmniejszyć ( mniej uwidocznić) te rysy?

> Pozdrawiam

Szyby czołowej z zasady nie powinno się polerować, bo mogą pojawić się refleksy zniekształcające obraz.

Robiłem samemu coś takiego w Lanosie pastą do szkła i, co prawda, refleksów nie miałem, ale efekt też był raczej taki sobie,a a zabawy cała masa. Niedługo potem i tak szybę musiałem zmienić, bo pękła po uszkodzeniu z mojej winy (uszkodziłem ją kluczem przy demontażu błotnika).

Najlepiej nauczyć się z tym żyć, albo wymienić szybę, jeśli faktycznie jest mocno zrysowana.