Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana Stag 2l na...

Featured Replies

Napisano

Witam. W mojej asterce mam zamontowana instalacje: reduktor ML-Gas + Stag 2l. Niestety przy zakladaniu bylem kompletnie zielony (w sume dalej wiele o LPG nie wiem) i z tego co widze to ten Stag to jest najprostrzy sterownik jaki moze byc (tak?). Zastanawiam sie nad wymiana (cos zbyt czesto musze do regulacji jezdzic) i mam kika pytan:

1. co sadzicie o tym Stag'u (i w sumie reduktorze)?

2. jesli wymienic to na jaki model?

3. co zyskam zmieniajac na "pelnego komputerka" (mniejsze spalanie, regulacja, etc) ?

4. ile taka wymiana moze kosztowac? (instalacja jeszcze 1,5 roku na gwarancji moze uda sie "za doplata").

Napisano

Witam !!!

Byłem w identycznej sytuacji , gazownik założył mi STAGa2L.

Wyregulować tego badziewia się nie da. To taki bajer aby przejść badanie techniczne. Teraz mam założonego BRC Blitza. Nie jest to super sterownik . Ale o niebo poprawniejszy w działaniu od Staga. Co do spalania i osiągów. Spala mi troszkę mniej w mieście. Na trasie podobnie. Troche też ma lepsze osiągi zwłaszcza przyspieszenie. Regulacja jeśli została przeprowadzona starannie i precyzyjnie to powinno być długo ok.

W porównaniu ze Stagiem wiem, że silnik pracuje na bardziej prawidłowej mieszance a to bardzo ważne.

Co do ceny to musiałem dołożyć 200 zł.

pozdro cool.gif

Napisano

> Witam. W mojej asterce mam zamontowana instalacje: reduktor ML-Gas +

> Stag 2l. Niestety przy zakladaniu bylem kompletnie zielony (w

> sume dalej wiele o LPG nie wiem) i z tego co widze to ten Stag

> to jest najprostrzy sterownik jaki moze byc (tak?). Zastanawiam

> sie nad wymiana (cos zbyt czesto musze do regulacji jezdzic) i

> mam kika pytan:

> 1. co sadzicie o tym Stag'u (i w sumie reduktorze)?

> 2. jesli wymienic to na jaki model?

> 3. co zyskam zmieniajac na "pelnego komputerka" (mniejsze spalanie,

> regulacja, etc) ?

> 4. ile taka wymiana moze kosztowac? (instalacja jeszcze 1,5 roku na

> gwarancji moze uda sie "za doplata").

Witam.

A dlaczego chcesz go wymieniac ? Sprawia jakieś problemy ?

Z tego co sie orientuje - to Stag-2L (tudzież Mini-L w innym wykonaniu) to bardzo proste sterowniki, w zupełności wystarczające do większości układów na jednopunktowym wtrysku. Prostota działania połączona z prostotą regulacji i niską ceną. Ot, taka inteligentna "śruba" z prymitywnym emulatorem lambdy...

Napisano
  • Autor

Wlasnie ta prostota regulacji mnie rozwala (zwlaszcza finansowo), ile mozna na taka regulacje jezdzic??? Jak raz na miesiac nie pojade do regulacji to w rozpedza mi sie do 15-16 l/100... (po regulacji tak z tydzien pali mi ok icon_rolleyes.gif A ponoc inslalacje z "komputerem" nie wymagaja (czestej?) regulacji... Hilfe, bo mi rece opadaja.

Napisano

No to masz coś pochrzanione w instalce. Ja mam silnik na jednopunkcie, instalka lovato i zwykły sterownik AL-604. Sam zrobiłem testerek - bo firmowy cenią 120 zyli. Cała regulacja - to kilka minut i trzyma nastawy bezproblemowo przez pare tysięcy km - czasem podłącze testerek celem sprawdzenia i jest O.K.

Oczywiście sterownik ten nie "umywa się" do możliwości prawdziwych komputerów, ale w moim przypadku wystarczy. Problem jest tylko z emulacją lambdy - ale taki sam jest i przy zaawansowanych komputerach. Cóż ponoć "fiaty tak mają" ...

Też mnie nosiło na zmianę - ale te kilkaset złotych różnicy... dla mnie nie warto...

Napisano

w sumie masz racje

tez miałem na początku Mini-L i było cacy spalanko małe co mnie bardzo zadawalało regulacji prawie zero (sam se robiłem tym pokrętłem) i zachciao mi się czegoś lepszego więc teraz mam Maxi-L no i spalanko wzrosło a i regulacja nie jest taka prosta, jednym słowem jakby mógł to bym nie zmieniał ale się stało no więc i tak zostanie

pozdrofki

Napisano
  • Autor

> No to masz coś pochrzanione w instalce. Ja mam silnik na

> jednopunkcie, instalka lovato i zwykły sterownik AL-604. Sam

> zrobiłem testerek - bo firmowy cenią 120 zyli. Cała regulacja -

> to kilka minut i trzyma nastawy bezproblemowo przez pare tysięcy

> km - czasem podłącze testerek celem sprawdzenia i jest O.K.

Napisz cos wiecej o tym testerku. Co on pokazuje? Gdzie go podlaczasz? Na jego podstawie mozesz wyregulowac cala instalacje za pomoca śrub na reduktorze, czy jak? Bede wdzieczny za wszystkie informacje.

Napisano

Nie chce powielac wątków - proponuje przeczytać podpięty wątek "Tester sondy lambda" - pawel_luk1. Tam jest fajnie wszystko opisane. ok.gif

U mnie koszt budowy zamknął się w ok. 30 zł. Swój testerek jedynie wzbogaciłem o dodatkowy przełacznik Praca/Test - w naszych sterownikach (gdzie silniczek krokowy jest ze śrubą) jest niezbędny. Instrukcja obsługi jest identyczna jak "firmowych" testerów.

Diody w testerku pokazują napięcie z sondy - a co za tym idzie - skład mieszanki. Aha - ten dodatkowy przełącznik powoduje otwarcie attuatora w górnym położeniu.

Regulacja - banalnie prosta. Podłączam testerek do wyjścia diagnostycznego sterownika. Przełącznik w testerku w poz. TEST (otwarcie attuatora) - daję na ok 3500 obr. - ustawiam śrubą na siln.krokowym taką mieszankę, żeby tester pokazał na diodach ok 0,7-0,8 V (bogata), przełączam w poz. PRACA (attuator bierze sygnał z lambdy) i diody biegają na przemian po całej skali (zaczął działać). Ta sama procedura z wolnymi obrotami z tym , że te regulujemy na parowniku i jeszcze raz cała procedura dla sprawdzenia. I finito....

Raz pojechałem do gazownika - celem sprawdzenia na analizatorze - i sam byłem w szoku. Całkiem ładnie się to zestroiło... tylko minimalne odchyłki... smile.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki!

Przeczytalem i nasuwa mi sie pytanie: czy ma ktos rozpiske wyjscia testowego w Stag2-L?

Napisano

> Wlasnie ta prostota regulacji mnie rozwala (zwlaszcza finansowo), ile

> mozna na taka regulacje jezdzic??? Jak raz na miesiac nie

> pojade do regulacji to w rozpedza mi sie do 15-16 l/100... (po

> regulacji tak z tydzien pali mi ok A ponoc inslalacje z

> "komputerem" nie wymagaja (czestej?) regulacji... Hilfe, bo mi

> rece opadaja.

coś masz rozwalone

mam taką samą instalację i nic się nie rozjeżdza

pozdro

Napisano

> Dzieki!

> Przeczytalem i nasuwa mi sie pytanie: czy ma ktos rozpiske wyjscia

> testowego w Stag2-L?

Hmmm... w moim Autronic'u i złącze ma 4 przewody: zasilanie,masa,lambda,attuator - myślę, że Stag ma podobnie.

Poszukaj na stronie producenta - zakładka "autogaz" i wybierz tester TSL-02 - może tam coś znajdziesz....

Napisano
  • Autor

> Hmmm... w moim Autronic'u i złącze ma 4 przewody:

> zasilanie,masa,lambda,attuator - myślę, że Stag ma podobnie.

> Poszukaj na stronie producenta - zakładka "autogaz" i wybierz tester

> TSL-02 - może tam coś znajdziesz....

Po raz kolejny dzieki. Wychodzi na to ze w Stagu wyprowadzone jest zasilanie i sygnal sondy, nie ma attuator'a.

Napisano

Mam taką instalke. Od początku jak ją mam auto pali w tych samych granicach i trzyma ustawione parametry.Coś masz kolego nie tak z instalką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.