Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu głupie pomysły - co zrobić z silniczka od dysku?

Featured Replies

Napisano

Zdemolowałem kilka starych HDD, bo mi zajmowały miejsce, a oddać całych do utylizacji z powodu danych nie mogłem.

Wyciągnąłem z nich między innymi fajne małe silniczki napędzające talerze. I w ramach głupich pomysłów się zastanawiam, czy nie dałoby się z talerzy wyciąć i wygiąć śmigiełek, a do silniczków podpiąć LEDów żeby to robiło za ozdobne (bo nie użytkowe) wiatrowe oświetlenie w ogródku. Ma ktoś jakieś pomysły? Podobno te motorki są trójfazowe.

Napisano

> Zdemolowałem kilka starych HDD, bo mi zajmowały miejsce, a oddać całych do utylizacji z powodu

> danych nie mogłem.

> Wyciągnąłem z nich między innymi fajne małe silniczki napędzające talerze. I w ramach głupich

> pomysłów się zastanawiam, czy nie dałoby się z talerzy wyciąć i wygiąć śmigiełek, a do

> silniczków podpiąć LEDów żeby to robiło za ozdobne (bo nie użytkowe) wiatrowe oświetlenie w

> ogródku. Ma ktoś jakieś pomysły? Podobno te motorki są trójfazowe.

A mają trzy bieguny?

Napisano
  • Autor

> A mają trzy bieguny?

Niektóre trzy, a niektóre cztery.

Napisano

Dałoby radę, tylko sterowanie silniczkiem bldc to nie jest chop siup. Są do tego gotowe scalaki (np: TDA5144). Można też wykorzystać to co jest na płytce samego dysku.

Same silniczki są często wykorzystywane w np: takich projektach wink.gif

Napisano

Mi się podoba taki i nawet mam jakiś stary dysk, który można by wykorzystać, ale brakuje mi najważniejszego w tym wypadku - wiedzy jak to zrobić hehe.gif

Coś mi się YT nie chce wkleić hmm.gif

Napisano

> Coś mi się YT nie chce wkleić

Bo powinieneś wpisać tak:

[ youtube]

&hl=pl&fs=1">
&hl=pl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344">
Napisano
  • Autor

> Dałoby radę, tylko sterowanie silniczkiem blcd to nie jest chop siup. Są do tego gotowe scalaki

> (np: TDA5144). Można też wykorzystać to co jest na płytce samego dysku.

> Same silniczki są często wykorzystywane w np: takich projektach

Ale mnie chodzi raczej w drugą stronę - o wykorzystanie go jako prądnicę tudzież alternator.

Napisano

> Ale mnie chodzi raczej w drugą stronę - o wykorzystanie go jako prądnicę tudzież alternator.

Pamietaj, będziesz musiał zapłacić akcyzę. rotfl.gifrotfl.gif

Napisano

> Bo powinieneś wpisać tak:

> [ youtube]

Dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pamietaj, będziesz musiał zapłacić akcyzę.

Ten silnik ma moc pewnie z 0,5W, więc się nie będę przejmował, tak samo jak nikt się nie przejmuje płaceniem akcyzy od "ogrodowych lamp solarnych" zlosnik.gif

Napisano

Aaa, to sam mam taki wiatrak z silniczka od drukarki smile.gif.

Te z 4 wyprowadzeniami będą lepsze bo mają wyjście ze środka gwiazdy. Dajesz mostek 3-fazowy, najlepiej z diod schottky (mały spadek napięcia), do tego jakiś kondensatorek do wygładzenia napięcia i gotowe. Minus tego jest taki, że może produkować prąd dopiero przy większych obrotach, zależnie od tego ile ma biegunów.

Można go pogonić wiertarką na próbę.

Napisano
  • Autor

> Aaa, to sam mam taki wiatrak z silniczka od drukarki .

> Te z 4 wyprowadzeniami będą lepsze bo mają wyjście ze środka gwiazdy. Dajesz mostek 3-fazowy,

> najlepiej z diod schottky (mały spadek napięcia),

Raczej zamierzam wykorzystać to, co mi się wala po szufladach, więc zwykłe krzemowe diody sygnałowe. Bo prąd jakiś wielki to raczej z tego silniczka nie będzie.

> do tego jakiś kondensatorek do wygładzenia

> napięcia i gotowe. Minus tego jest taki, że może produkować prąd dopiero przy większych

> obrotach, zależnie od tego ile ma biegunów.

> Można go pogonić wiertarką na próbę.

A jakie napięcie i prąd to jest w stanie dać?

Napisano

> prąd jakiś wielki to raczej z tego silniczka nie będzie.

Zgadza się i dlatego schottky są lepsze, bo na krzemach może się odłożyć wszystko co ten silniczek wyprodukuje. Ale sprawdzenie nic nie kosztuje.

> A jakie napięcie i prąd to jest w stanie dać?

Parę woltów i kilkadziesiąt mA prądu. Na kilka ledów powinno wystarczyć.