Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

naprawa z AC w ASO lub nie ASO

Featured Replies

Napisano

Hello

Co się dzieje w przypadku jak mam wykupione AC na naprawy poza ASO (wariant tańszy) a części do mojego samochodu są dostępne tylko w ASO, brak zamienników.

Chodzi o auto BMW z którym warsztat nieautoryzowany sobie nie poradzi.

Co się dzieje w tym przypadku ?

Auto jedzie do ASO a ja pokrywam różnicę kosztów ?

ktoś to przerabiał?

Napisano

> Co się dzieje w przypadku jak mam wykupione AC na naprawy poza ASO (wariant tańszy) a części do

> mojego samochodu są dostępne tylko w ASO, brak zamienników.

> Chodzi o auto BMW z którym warsztat nieautoryzowany sobie nie poradzi.

Zobacz OWU. Najczęściej jest katalogowa wartość cześci nowych pomniejszona o zużycie techniczne (amortyzacja). Jeżeli kupiłeś tanie AC to szukaj taniego warsztatu...

Napisano
  • Autor

> Zobacz OWU. Najczęściej jest katalogowa wartość cześci nowych pomniejszona o zużycie techniczne

> (amortyzacja). Jeżeli kupiłeś tanie AC to szukaj taniego warsztatu...

jeszcze nie kupiłem AC, narazie wybieram

rozrzut jest straszny od 2 do 8 tyś

Napisano

> jeszcze nie kupiłem AC, narazie wybieram

> rozrzut jest straszny od 2 do 8 tyś

A kupujac BMW nie wiedziales ze...Bedziesz Mial Wydatki??

ja nie pojme nigdy, ze ktos kupuje....beeme, a potem szuka wszedzie taniosci i placze ze olaboga...jak drogo:))

Napisano
  • Autor

> A kupujac BMW nie wiedziales ze...Bedziesz Mial Wydatki??

> ja nie pojme nigdy, ze ktos kupuje....beeme, a potem szuka wszedzie taniosci i placze ze

> olaboga...jak drogo:))

Co Ty mówisz. Nikt tu nie szuka oszczedności. Po prostu robię rekonesans na rynku ubezpieczeń.

A swoją drogą BMW tu nie ma nic do rzeczy.

Ubezpieczenie samochodu dowolnej marki o tej wartości co moje BMW będzie tyle samo kosztować albo więcej 270751858-jezyk.gif

Poza tym twój samochód w eksploatacji będzie kosztował znacznie więcej niż mój. Kupując BMW zazwyczaj dostajesz pakiet serwisowy i przeglądy kosztują CIę zero złotych. Więc nie wiem o czym mówisz chłopczyku. zlosnik.gif

Napisano

> Hello

> Co się dzieje w przypadku jak mam wykupione AC na naprawy poza ASO (wariant tańszy) a części do

> mojego samochodu są dostępne tylko w ASO, brak zamienników.

Jak nie ma zamienników to policzą za oryginały ("autentyczny" fakt - kierunkowskaz + zderzak do Corolli) - aczkolwiek to pewnie zależy od TU i umowy - nikt nie wywróży na odległość.

> Chodzi o auto BMW z którym warsztat nieautoryzowany sobie nie poradzi.

Dlaczego warsztat ma sobie nie poradzić - kosmiczna technologia?

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma zamienników to policzą za oryginały ("autentyczny" fakt - kierunkowskaz + zderzak do

> Corolli) - aczkolwiek to pewnie zależy od TU i umowy - nikt nie wywróży na odległość.

> Dlaczego warsztat ma sobie nie poradzić - kosmiczna technologia?

Chodzi mi o to że trzeba będzie np zaprogramować coś w aucie co potrafi tylko BMW

Napisano

> Chodzi mi o to że trzeba będzie np zaprogramować coś w aucie co potrafi tylko BMW

To na zaprogramowanie zawiozą do BMW lawetą - a najprawdopodobniej znajdzie się jakiś np. Grabowski który zrobi to taniej niż w ASO i nic nie będziesz mógł zrobić.

Napisano

> Chodzi mi o to że trzeba będzie np zaprogramować coś w aucie co potrafi tylko BMW

Zabiorą na lawecie auto do ASO zaprogramują i wrócą. Zero problemu. Poza tym nieautoryzowane warsztaty mają namiary na takich magików którzy ogarną takie auto równie dobrze albo i lepiej często na sprzęcie wyniesionym/pożyczonym po robocie z ASO.

A żeby było śmieszniej zdaża sie że ASO jest tylko "wystawiaczem faktury" a cała robota jest zlecona podwykonawcy znającemu technologię ale nie mającemu autoryzacji.

Napisano

> Co Ty mówisz. Nikt tu nie szuka oszczedności. Po prostu robię rekonesans na rynku ubezpieczeń.

> A swoją drogą BMW tu nie ma nic do rzeczy.

> Ubezpieczenie samochodu dowolnej marki o tej wartości co moje BMW będzie tyle samo kosztować albo

> więcej

> Poza tym twój samochód w eksploatacji będzie kosztował znacznie więcej niż mój. Kupując BMW

> zazwyczaj dostajesz pakiet serwisowy i przeglądy kosztują CIę zero złotych. Więc nie wiem o

> czym mówisz chłopczyku.

Chlopcze, mowie o tym, ze albo jestem rozrzutny i powoze BMW(stac mnie na nowe 5) wiedzac ze pakiet FULL to 6-8 tys albo jestem racjonalnie rozrzutny i powoze croma gdzie pakiet FULL to 1960 zl:) a z nawiazka spelnia funkcje logistyczna.

Ale beemki podobaja mi sie bardzo, nie ukrywam ale zeby wydac keszem (pomijam leasingi itp) 300 tys zl toz to niemalo:)

Bierz FULL za 8 tys i po problemie kto naprawi:)

Napisano

> ktoś to przerabiał?

Pewnie tak, ale to nie ma znaczenia, bo każde towarzystwo może mieć własne regulacje w tym zakresie.

Zresztą naprawa w autoryzowanym warsztacie wcale nie znaczy, że ceny części będą ustalane na podstawie cennika tegoż ASO.