Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie sufitu a plamy po wodzie

Featured Replies

Napisano

No to teraz dla mnie pomóżcie smile.gif

Przymierzam się do malowania chałupy. Kiedyś zalało mi łazienkę na górze i na suficie w salonie wyszły "piękne" plamy na łączeniach płyt k-g.

Czy biała emulsja przykryje to po pierwszym malowaniu czy muszę jakiś trik zastosować?

Pęknięcia na sufitach/ścianach wyskrobać i uzupełnić gipsem przed malowaniem?

Na zdjęciu sufit zaraz po tym, jak to się stało. Na ścianach plamy wyschły bez śladu, tylko sufit został z plamami.

286776206-sufit.JPG

post-37808-14352519613504_thumb.jpg

Napisano

> No to teraz dla mnie pomóżcie

> Przymierzam się do malowania chałupy. Kiedyś zalało mi łazienkę na górze i na suficie w salonie

> wyszły "piękne" plamy na łączeniach płyt k-g.

> Czy biała emulsja przykryje to po pierwszym malowaniu czy muszę jakiś trik zastosować?

Mogą być trudności z zamalowaniem tych plam zwykłą emulsją. Pomaluj plamy farbą na zacieki i plamy ze Śnieżki. Zamalowują się bez problemu nawet tłuste plamy. Jak będziez kupował to pamiętaj o rozpuszczalniku, ciężko odmyć łapy po tej farbie wink.gif

z11734896Q,Farba-akrylowa-do-scian-i-sufitow-Sniezka-na-zacieki.jpg

> Pęknięcia na sufitach/ścianach wyskrobać i uzupełnić gipsem przed malowaniem?

Na pęknięcia lepszy jet akryl, nie pęknie Ci znowu tak szybko. zlosnik.gif

Napisano

Jeśli nie sa jakoś mega ciemne to zamaluje jeśli nie to ja poważne plamy zamalowałem ostatnio tym:

20130316104933.jpg

z bardzo dobrym skutkiem.

Napisano

> Mogą być trudności z zamalowaniem tych plam zwykłą emulsją. Pomaluj plamy farbą na zacieki i plamy

> ze Śnieżki. Zamalowują się bez problemu nawet tłuste plamy. Jak będziez kupował to pamiętaj o

> rozpuszczalniku, ciężko odmyć łapy po tej farbie

a czy jest ona dostepna tylko w kolorze białym czy są też inne barwy?

Napisano
  • Autor

> Mogą być trudności z zamalowaniem tych plam zwykłą emulsją. Pomaluj plamy farbą na zacieki i plamy

> ze Śnieżki. Zamalowują się bez problemu nawet tłuste plamy. Jak będziez kupował to pamiętaj o

> rozpuszczalniku, ciężko odmyć łapy po tej farbie

> Na pęknięcia lepszy jet akryl, nie pęknie Ci znowu tak szybko.

Muszę poszukać podobnych specyfików tu na wyspie smile.gif zarówno akryl jak i farba na zacieki.

Z miesiąc temu sąsiedzi robili remont u siebie (druga połówka bliźniaka) i lokalny malarz uzupełniał ubytki i pęknięcia zwykłym gipsem - stąd moje pytanie o gips.

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie sa jakoś mega ciemne to zamaluje jeśli nie to ja poważne plamy zamalowałem ostatnio tym:

> z bardzo dobrym skutkiem.

Zaraz cyknę fotę, jak to teraz wygląda.

Stan obecny:

286776254-sufit2.JPG

post-37808-14352519614208_thumb.jpg

Napisano

> a czy jest ona dostepna tylko w kolorze białym czy są też inne barwy?

Tylko biała, bo to jest jakby farba podkładowa, na wierzch malujesz już zwykłą białą lub kolor.

Napisano

> Muszę poszukać podobnych specyfików tu na wyspie zarówno akryl jak i farba na zacieki.

> Z miesiąc temu sąsiedzi robili remont u siebie (druga połówka bliźniaka) i lokalny malarz

> uzupełniał ubytki i pęknięcia zwykłym gipsem - stąd moje pytanie o gips.

Można też gipsem, ale akryl jest elastyczny i nie pęknie tak szybko jak gips wink.gif

Napisano

> Zaraz cyknę fotę, jak to teraz wygląda.

> Stan obecny:

To malowal bym tą na plamy najpierw - sama emulsja może nie pokryć.

Napisano

> Można też gipsem, ale akryl jest elastyczny i nie pęknie tak szybko jak gips

ale potem farba może odłazić od akrylu. sprawdzone na sobie no.gif

Napisano

> To malowal bym tą na plamy najpierw - sama emulsja może nie pokryć.

pomalowałbym te plamy jedną warstwą dekoral akrylux wodorozcieńczalna a po wyschnięciu emulsją. sprawdzone na sobie ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale potem farba może odłazić od akrylu. sprawdzone na sobie

Czyli gips może okazać się trwalszy? Mieszkam w wynajmowanym domu i jeśli gips nie pęknie przez 5 lat będę zadowolony smile.gif

Aha - farby, jakimi będę malować to Crown. Czy ktoś słyszał o takich (firma z UK)?

Napisano
  • Autor

> pomalowałbym te plamy jedną warstwą dekoral akrylux wodorozcieńczalna a po wyschnięciu emulsją.

> sprawdzone na sobie

Poszukam dziś specyfiku na plamy w lokalnym sklepie budowlanym.

Napisano

> Przymierzam się do malowania chałupy. Kiedyś zalało mi łazienkę na górze i na suficie w salonie

> Czy biała emulsja przykryje to po pierwszym malowaniu czy muszę jakiś trik zastosować?

> Na zdjęciu sufit zaraz po tym, jak to się stało. Na ścianach plamy wyschły bez śladu, tylko sufit

> został z plamami.

farba perfecta sprawdzona i pokryje na 100%

Napisano

pęknięcia jak są niewielkie to wykrob ale sporo i głęboko. jak wyskrobiesz za mało bedzei pękać.

po wyskrobaniu - grunt i szpachla (są fajne gotowe masy szapachlowe).

jeśli są to większe pęknięcia to niestety trzeba dać flizelinę w taśmie (antyrysowa).

Napisano

> Na zdjęciu sufit zaraz po tym, jak to się stało. Na ścianach plamy wyschły bez śladu, tylko sufit

> został z plamami.

po kolei

pęknięcia, zeskrob, sfazuj i zastosuj flazelinę którą zaszpachluj gipsem Semi i będziesz miał spokój na długie lata

zacieki tak jak koledzy pisali, zastosuj wpierw farbę na zacieki, potem normalnie maluj to czymkolwiek chcesz

Napisano
  • Autor

> po kolei

> pęknięcia, zeskrob, sfazuj i zastosuj flazelinę którą zaszpachluj gipsem Semi i będziesz miał

> spokój na długie lata

> zacieki tak jak koledzy pisali, zastosuj wpierw farbę na zacieki, potem normalnie maluj to

> czymkolwiek chcesz

Użyłem gipsu jakiegoś ze wzmocnionym polimerem lub wzmacnianym polimerem (?) , a na plamy mam tutejszy specyfik firmy Zinsser, z czymś, co nazywa się "shellac-base" (nie wiem, co to za baza).

W każdym bądź razie domyć się po tym można spirytem metylowym zlosnik.gif