Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[DIY] Walcarka do pretów, płaskowników i rurek

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako że powstał na naszym zacnym forum taki dział będę co jakiś czas wrzucał fotki maszynek, zabawek które wykonuje, bys moze kogoś to zainteresuje (szkoda że tak późno powstał dział bo już sie trochę tego u mnie przewinęło..

Aktualnie na warsztacie znajduje sie piaskarka ukończona w 90% fotki znajdują się w temacie Piaskarka, natomiast fotki gotowej pomalowanej i uruchomianej maszyny wrzucę w oddzielnym wątku.

Kolejną maszynka jest wspomniana w tytule walcarka fotki poglądowe wink.gif:

walcarka1.jpg

walcarka2.jpg

Robiona jest w oparciu o standardy rzemiosł na allegro, nie wprowadziłem tu akurat żadnych udziwnień, w planie dwa wałki napędzane korbą za pośrednictwem łańcucha (dwa skrajne) docisk przy pomocy śruby z gwintem trójkątnym, nie widzę sensu stosowania trapezowego, łożyska Made in China z allegro po 1,80 za sztukę (za co ci Chińczycy to robią yikes.gif)

Postepy prac: wałki potoczone, zębatki zakupione, łańcuch zdobyty, praktycznie zostało skręcanie i malowanie, a i najważniejsze musze jutro za nabyć wkręty dociskowe tzw. robaczki hehe.gif

Moze ktoś zada pytanie a po co ci to potrzebne ?? Urzadzonko służy do wyginania poi łuku różnego typu profili ( w tym wypadku małej średnicy i o cienkiej sciance) takie wygibasy bardzo często stosowane sa na przęsła ogrodzeniowe, balustrady porecze lub innego typu konstrukcje zadaszenia itp. Mi być moze niebawem będzie potrzebne do wyginania płaskowników...

Jutro albo w czwartek wieczorem dorzucę kolejne fotki z postepu prac, kolejna będzie prosciutka zaginarka do blach ale o niej niebawem a no i moze przed świętami uda się ruszyć z projektem myjki przydomowej na pompie przemysłowej....

Pozdro !!! 20.GIF

PS Ale u mnie w garażu jest kur@#%*o zimno crazy.gif

Napisano

Czekam niecierpliwie na foty całości z demonstracją jak to działa. 20.GIF

Napisano
  • Autor

oczywiście zapomniałem zrobić fotek sciana.gif ale jutro albo w sobote to nadrobie, co gorsze popełniłem jeden bardzo duży błąd, nie przyszło mi do głowy żeby oszacować jakods rozstaw zewnętrznych wałków, dziś chciałem załozyć łańcuch i zonk... oslabiony.gif ogniwa nie pasują jest albo za ścisło i nie idzie spiąć łancucha ale wisi jak flak.... narazie pozostaje przy opcji flaka, moze wpadne na jakiś genialny plan naprawczy....

Brakuje paru środek i podkładek wystarczy dokupić i poskręcać. Jutro albo w sobote wieczorem będzie aktualizacja. grinser006.gif A i moze zabiore się w końcu za zrobienie na szybko zaginarki żeby wszystko razem przy malowaniu ogarnac....

Napisano

> narazie pozostaje przy opcji flaka, moze wpadne na

> jakiś genialny plan naprawczy....

a gdyby tak zaadoptować jakiś napinacz ?

może z silnika fiatowskiego 903ccm?

Napisano

> wałków, dziś chciałem załozyć łańcuch i zonk... ogniwa nie pasują jest albo za ścisło i nie

> idzie spiąć łancucha ale wisi jak flak....

Używasz tam łańcucha rowerowego? bo jeśli tak, to istnieje coś takiego jak "półogniwo" i skrócenie łańcucha w rzeczywistości o jedno ogniwo zamiast dwóch może się sprawdzi.

Napisano
  • Autor

> Używasz tam łańcucha rowerowego? bo jeśli tak, to istnieje coś takiego jak "półogniwo" i skrócenie

> łańcucha w rzeczywistości o jedno ogniwo zamiast dwóch może się sprawdzi.

Tak od składaka, ale jakos nie moge sobie wyobrazić sobie tego półogniwa.... ale musze coś podumac bo jest nie za bardzo spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> a gdyby tak zaadoptować jakiś napinacz ?

> może z silnika fiatowskiego 903ccm?

hmmm... nie wiem, nie chciał bym dokładać teoretycznie zbędnego elementu, ale w ostatecznosci tez rozważam taką opcje frown.gif

Napisano

> Tak od składaka, ale jakos nie moge sobie wyobrazić sobie tego półogniwa.... ale musze coś podumac

> bo jest nie za bardzo

Normalnie łańcuch możesz skracać po 2 ogniwa, bo nie połączysz ze sobą dwóch wewnętrznych, czy dwóch zewnętrznych. Z półogniwem problem się rozwiązuje i możesz skrócić o 1 ogniwo. Pewnie u Ciebie to załatwi problem, no chyba, że łatwiej Ci to będzie przespawać.

Foto:

18091.%7B47994F06-5879-4CDD-BCA4-C86D4F87DEAB%7D.file.jpg

Napisano
  • Autor

> Normalnie łańcuch możesz skracać po 2 ogniwa, bo nie połączysz ze sobą dwóch wewnętrznych, czy

> dwóch zewnętrznych. Z półogniwem problem się rozwiązuje i możesz skrócić o 1 ogniwo. Pewnie u

> Ciebie to załatwi problem, no chyba, że łatwiej Ci to będzie przespawać.

> Foto:

Tak rozwiązało by to znacząco, tylko ciekawe czy dostane takie w moim sklepie rowerowym, DZIĘKI za podsunięci pomysłu !!!!!! wink.gif

Napisano
  • Autor

Walcarka na obecnym etapie prac prezentuje się w ten sposób:

walcarka1.jpg

walcarka2.jpg

Niestety w mojej wiosce (sklepy rowerowe) nikt nie słyszał o czymś takim jak pólogniwo do składaka, ale jako że to kącik młodego konstruktora amatora natchnięty zdjęciem wyklepałem takie ogniwo młotkiem:

walcarka3.jpg

Ogólnie poprawiło się znacznie zwis łańcucha jest mniejszy ale dalej nie jest to ideał brakuje minimalnie żeby zapiąć ogniwo i łańcuch byłby na sztywno, sa jeszcze dwie opcje, albo znaleźć bardziej rozciągnięty łańcuch (ten na taki nie wyglada) albo pogłębić symbolicznie zęby na zębatkach...

Mocowanie zebatek:

walcarka4.jpg

Inne zdjecia:

walcarka5.jpg

walcarka7.jpg

I przygotowania do zamocowania korby... w planach jest wykorzystanie korby z pedałem od roweru po drobnych modyfikacjach ale jak na złosc nie było rzadnego składaka na złomie jak byłem sciana.gif

walcarka8.jpg

I powoli rozpoczynam zbieranie gratów do kolejnej zabawki, małej giętarki mocowanej na imadle lub stole

zaginarka1.jpg

zaginarka2.jpg

max długośc gięcia 650 mm coś w ten deseń:

Zagninarka/Giętarka

Narazie mrozy mnie odstraszają skutecznie od szybkiego działania i tym bardziej od malowania, całość będzie się prezentowała znacznie lepiej po nałożeniu jakiejś farby dekoracyjnej....

Napisano

co to to masz za piłę do cięcia?

i wkrętarkę metabo widzę zlosnik.gif

chyba sam się muszę zacząć chwalić swoimi wynalazkami, chociaż moje bardziej do użytku przemysłowego.

Czas odkurzyć CNC i coś zacząć na nim dłubać, na razie męczę jeszcze schody oslabiony.gif

Napisano

Jak pogłębisz zęby to łańcuch może Ci się zacząć kleszczyć. A półogniwo nie musi być jedno... wyrzuć jeszcze jedno i zobacz jak to się będzie zachowywać.

P.S. Z takim zapleczem warsztatowym to ja bym stamtąd nie wychodził... grinser006.gif

Napisano

A nie myślałeś o napinaczy do łańcucha? Nie koniecznie kupić można zrobić. Zobacz sobie jak one wyglądają no na allegro czy u wujka google

Napisano
  • Autor

> Jak pogłębisz zęby to łańcuch może Ci się zacząć kleszczyć. A półogniwo nie musi być jedno...

> wyrzuć jeszcze jedno i zobacz jak to się będzie zachowywać.

> P.S. Z takim zapleczem warsztatowym to ja bym stamtąd nie wychodził...

Brakuje dosłownie 2-3 mm żeby wyrobić się na normalnych ogniwach, więc mysle ze minimalne- symboliczne pogłebienie załatwiło by sprawe....

Powiem ci tak: jak by Cie mróz za ręce złapał to długo byś nie posiedział a przy metalu ręce marzną momentalnie frown.gif

Napisano
  • Autor

> co to to masz za piłę do cięcia?

Piła to chiński Maktek 125 z opcja pracy w pionie coś ala wyrzynarka, ogólnie świetne urządzenie (mozna było by dyskutować troche nad jakościa wykonania) ale jak dla mnie nie ma porównania do przecinarek ze ściernicami... a i strasznie denerwuje mnie w niej silnik 400V totalny bezsens...

> i wkrętarkę metabo widzę

A no jest pełni funkcje gwinciarki wink.gif

> chyba sam się muszę zacząć chwalić swoimi wynalazkami, chociaż moje bardziej do użytku

> przemysłowego.

> Czas odkurzyć CNC i coś zacząć na nim dłubać, na razie męczę jeszcze schody

A co posiadasz ?? Apropo CNC bardzo małymi krokami przybieram się do budowy plotera pod plazmę ale z tym jeszcze pewnie trochę zejdzie...

Napisano
  • Autor

> A nie myślałeś o napinaczy do łańcucha? Nie koniecznie kupić można zrobić. Zobacz sobie jak one

> wyglądają no na allegro czy u wujka google

myślałem ale to jest dodatkowy element który w tym przypadku jest nie potrzebny, przez moje niedopatrzenie powstał taki problem który nie powinien wystąpić wink.gif

Napisano

> Brakuje dosłownie 2-3 mm żeby wyrobić się na normalnych ogniwach

A może nowy łańcuch będzie o tyle krótszy, że nie będzie luźny przy takiej samej ilości ogniw? (zużyty łańcuch potrafi być dłuższy o np. 2%)

Łańcuch rowerowy jest łańcuchem calowym, czyli podwójny odstęp pomiędzy środkami sworzni wynosi dokładnie 2,54 cm. Zmierz ten cały łańcuch (tylko musi wisieć pionowo, żeby wszystkie luzy się zlikwidowały) i policzysz sobie o ile krótsza byłaby nowa sztuka.

Jak łączysz nowe zębatki z "rozciągniętym" (w rzeczywistości wytartym) łańcuchem, to ogniwa nie siadają w pełni na zębatkę. Wtedy nie trzeba zębów pogłębiać, tylko poszerzać (szlifować w bok okrągłym pilnikiem). Dopiero wtedy łańcuch będzie w stanie w pełni złapać zębatkę i raczej tutaj jesteś w stanie ugrać te 2-3 mm, które potrzebujesz.

Tylko najpierw zorientuj się w jakim stanie zużycia jest Twój aktualny łańcuch, bo jak nie jest mocno zużyty (ok. 1% przyrostu długości) to nie ma sensu szlifować w bok zębatek, bo to nic nie da. Pogłębianie zębatek (w dół) może, jak już wspomniano powodować klinowanie się łańcucha.

Tak jeszcze przy okazji: przełożenie pomiędzy korbą rowerową, a wałkami będzie wystarczające? Gdyby po testach okazało się, że jest źle, to zawsze możesz na jeden z wałków dorzucić wolnobieg z roweru, dać drugi łańcuch łączący go z korbą i dać normalną rowerową przerzutkę zlosnik.gif Będzie walcarka, ze skrzynią biegów biglaugh.gif (tylko, że to będzie działać tylko w jednym kierunku)