Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Corolla X gen i LPG w 1.6 ?

Featured Replies

Napisano

> Chodzi o ten model.

> Silnik 1.6 o mocy 124 KM współpracuje z instalacją gazową w miarę dobrze ? Jeśli tak to z jaką i

> jaki jest jej koszt ?

Montuje się takie i lpg nie generuje problemów. ASO Toyota powoli zaczynają wchodzić w szkolenia i montaż lpg BRC.

Napisano
  • Autor

> Montuje się takie i lpg nie generuje problemów. ASO Toyota powoli zaczynają wchodzić w szkolenia i

> montaż lpg BRC.

Masz jakieś sprawdzone info w tym temacie ? Jaki zestaw BRC się sprawdza z tym silnikiem ? hmm.gif

Regulacja luzu zaworowego jest za pomocą "szklanek" jak np w 1.8 129KM znanym z avensisa II gen ? hmm.gif

Napisano

> Masz jakieś sprawdzone info w tym temacie ? Jaki zestaw BRC się sprawdza z tym silnikiem ?

> Regulacja luzu zaworowego jest za pomocą "szklanek" jak np w 1.8 129KM znanym z avensisa II gen ?

A który to konkretnie silnik (typ)? Wiem, że były takie z dźwigienkami z rolką i hydrauliczną kompensacją luzu.

Napisano
  • Autor

> A który to konkretnie silnik (typ)? Wiem, że były takie z dźwigienkami z rolką i hydrauliczną

> kompensacją luzu.

Nie mam zielonego pojęcia.

Zapytam zatem o te silniki:

Avensis T25 1.8 1ZZ-FE 129KM

Corolla E15 1ZR-FE 124KM

Corolla E15 1ZR-FAE, 1ZR-FE 132KM

Napisano

No to wedle mojej wiedzy napęd we wszystkich przypadkach łańcuchem, Avensis będzie miał lite szklanki, natomiast silniki z Corolli dźwigienki z rolkami i hydrauliczną kompensacją luzu. Z tego względu na pewno LPG do Avensisa to pomysł dla użytkownika świadomego w stopniu wyższym niż przeciętny.

Co do innych aspektów montażu LPG w tych wozach się nie wypowiem, bo praktycznego doświadczenia nie mam. Najlepiej byłoby oczywiście trafić jakiegoś szczęśliwego użytkownika takiego auta z LPG.

Napisano

> Masz jakieś sprawdzone info w tym temacie ? Jaki zestaw BRC się sprawdza z tym silnikiem ?

> Regulacja luzu zaworowego jest za pomocą "szklanek" jak np w 1.8 129KM znanym z avensisa II gen ?

Toyoty gazowane są często i nie zaobserwowałem problemów. Instalki SQ24MY11. Do każdej stosowana jest lubryfikacja.

Napisano
  • Autor

> Toyoty gazowane są często i nie zaobserwowałem problemów. Instalki SQ24MY11. Do każdej stosowana

> jest lubryfikacja.

Jaki jest jej koszt ? Lubryfikacja to coś działąjącego czy tylko chwyt marketingowy ?

Napisano

> Jaki jest jej koszt ? Lubryfikacja to coś działąjącego czy tylko chwyt marketingowy ?

Dla mnie to jest chwyt marketingowy. Sam mam LPG do 1ZZ-FE bez tych cudów.

Zdjęcia instalacji w moim aucie znajdziesz tu: 1zz-fe + LPG

Napisano
  • Autor

> Dla mnie to jest chwyt marketingowy. Sam mam LPG do 1ZZ-FE bez tych cudów.

> Zdjęcia instalacji w moim aucie znajdziesz tu: 1zz-fe + LPG

Czyli wersja 1.8 129 KM ?

Masz z którego roku ? Pytam bo na początku chyba trafiały do niej wadliwe 1.8 hmm.gif Jak wygląda eksploatacja u Ciebie i jak spalanie ?

Napisano

> Czyli wersja 1.8 129 KM ?

> Masz z którego roku ? Pytam bo na początku chyba trafiały do niej wadliwe 1.8 Jak wygląda

> eksploatacja u Ciebie i jak spalanie ?

Ja mam Corolle z rynku USA 1.8 135KM rok 2004. Pierwsze słyszę o wadliwości tych silników; może słyszałeś coś o zużywaniu oleju przez 1.4 z początku produkcji... Spalanie oscyluje w okolicach 10l LPG, w trasie nieco mniej. Eksploatacja jak na razie bezproblemowa.

Napisano
  • Autor

> Ja mam Corolle z rynku USA 1.8 135KM rok 2004. Pierwsze słyszę o wadliwości tych silników; może

> słyszałeś coś o zużywaniu oleju przez 1.4 z początku produkcji...

Dobrze słyszałem. Szukałem avensisa 1.8 i to jest głowna wada tego motoru. Poszukaj bo widzę że nie masz o tym wiedzy.

Corolla Verso I gen była u mnie w rodzinie od nowości. Miała w papierach właśnie 135KM zamiast 129KM. Pamiętam że była spora dopłata względem 1.6.

> Spalanie oscyluje w

> okolicach 10l LPG, w trasie nieco mniej. Eksploatacja jak na razie bezproblemowa.

Czemu wersja USA ?

Napisano

Ale to nie jest Verso, tylko ZZE130:

klik

Jedyna wada jaka tam występowała dotyczyła ECU - Toyota Poland sprowadziła mi nowy i wymieniła za darmochę w ramach akcji serwisowej smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale to nie jest Verso, tylko ZZE130:

> klik

> Jedyna wada jaka tam występowała dotyczyła ECU - Toyota Poland sprowadziła mi nowy i wymieniła za

> darmochę w ramach akcji serwisowej

A gdzie ja napisałem że masz verso ? grinser006.gif

Nawiązuję wyraźnie że chodzi o moc silnika 135KM zamiast 129KM które były oferowane z silnikiem 1.8 np w avensisie.

Poza tym podałeś link do zdjęc i było widać o jakie auto chodzi zlosnik.gif

1.8 i jego wady o których wspomniałem, są mocno opisane na forum avensisa. Była też akcja naprawcza, która mogła objąć wymianę tzw "small blocka".

Napisano

> tzw "small blocka".

Raczej "short blocka" zlosnik.gif U mnie te problemy nie występują, silnik nie zużywa oleju

Napisano
  • Autor

> Raczej "short blocka" U mnie te problemy nie występują, silnik nie zużywa oleju

Możliwe grinser006.gif W każdym bądź razie warto sprawdzić auto czy miało ten silnik, a jeśli miało, to czy było objęte akcją serwisową.

Napisano

Inny rynek, w Stanach tych problemów nie było.

Napisano

> Toyoty gazowane są często i nie zaobserwowałem problemów. Instalki SQ24MY11. Do każdej stosowana

> jest lubryfikacja.

facepalm%5B1%5D.gifhahaha.gif lubryfikacja...

jak ja podajesz? w jednym miejscu czy do kazdego kanału osobno?

Napisano
  • Autor

> Inny rynek, w Stanach tych problemów nie było.

W tej o której wspomniałem że była w rodzinie, też nic się nie działo. Zupełnie bezawaryjne auto.

Napisano

> Dla mnie to jest chwyt marketingowy. Sam mam LPG do 1ZZ-FE bez tych cudów.

> Zdjęcia instalacji w moim aucie znajdziesz tu: 1zz-fe + LPG

Jaki masz przebieg ogólny i na lpg?