Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie mebla

Featured Replies

Napisano

Mam stolik z ikei. Pomalowany jest jakąś bejcą? (bez połysku czy warstwy lakieru), mebel jest z sosny. Niedługo przeprowadzam się do nowego domu i on mi kolorystycznie nie pasuje, ale po przemalowaniu na biało grałby z planowanym wystrojem poddasza. Jak zabrac sie do przemalowania? Zmatowić/przeszlifować trochę i pomalować od razu wybranym kolorem (jaki typ farby wybrać)? Czy mus drapać do gołego drewna?

Napisano

> Mam stolik z ikei. Pomalowany jest jakąś bejcą? (bez połysku czy warstwy lakieru), mebel jest z

> sosny. Niedługo przeprowadzam się do nowego domu i on mi kolorystycznie nie pasuje, ale po

> przemalowaniu na biało grałby z planowanym wystrojem poddasza. Jak zabrac sie do

> przemalowania? Zmatowić/przeszlifować trochę i pomalować od razu wybranym kolorem (jaki typ

> farby wybrać)? Czy mus drapać do gołego drewna?

sprawdz, czy aby nie jest olejowane, bo wowczas zdzieranie, albo mozesz probowac olejem barwiacym, ale to na ciemniejszy (i to nie bardzo) kolor. Sa zdaje sie srodki do zmywania oleju, ale nie wiem, na ile skuteczne.

Napisano

Ja ze swojej strony mogę polecić emalie szybkoschnące Altax. Kolor biały wystepuje w wersji połysk oraz półmat. Farba jest bardzo przyczepna (nawet do twardego PCV) więc teoretycznie nie trzeba byłoby nawet matować stolika, ale efekt będzie lepszy po zmatowieniu.

Altax_emalia_szybkoschnaca_750ml_P.jpg

Napisano

jesli malowanie jest oryginalne to pewnie jest to jakiś lakier utwardzany UV. bardzo cienka warstewka zlosnik.gif

Napisano

nic nie drapiesz

odtłuszczasz i akryl do drewna

malujesz wałeczkiem welurowym

mozesz nałozyć lakier półmat,mat,połysk

i będzie OK ok.gif

Napisano

> Mam stolik z ikei. Pomalowany jest jakąś bejcą? (bez połysku czy warstwy lakieru), mebel jest z

> sosny. Niedługo przeprowadzam się do nowego domu i on mi kolorystycznie nie pasuje, ale po

> przemalowaniu na biało grałby z planowanym wystrojem poddasza. Jak zabrac sie do

> przemalowania? Zmatowić/przeszlifować trochę i pomalować od razu wybranym kolorem (jaki typ

> farby wybrać)? Czy mus drapać do gołego drewna?

Może być problem. Znajomy kupił olejowany mebel, i stwierdził że go polakieruje. Lakier obecnie schodzi, pęka i dzieją się inne dziwne rzeczy.

Musiałbyś całkowicie usunąć olej ale jak to zrobić - nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Może być problem. Znajomy kupił olejowany mebel, i stwierdził że go polakieruje. Lakier obecnie

> schodzi, pęka i dzieją się inne dziwne rzeczy.

> Musiałbyś całkowicie usunąć olej ale jak to zrobić - nie wiem.

nie sądzę że Ikea olejowała meble- mabel wygląda jak "zabejcowany": widac i czuc pod palcem słoje, nie ma połysku i na nogach gdzie zaczepic mozna odkurzaczem zlosnik.gif na krawędzich zdarte jest do żywego drewna hmm.gif

Napisano

> nie sądzę że Ikea olejowała meble- mabel wygląda jak "zabejcowany": widac i czuc pod palcem słoje,

> nie ma połysku i na nogach gdzie zaczepic mozna odkurzaczem na krawędzich zdarte jest do

> żywego drewna

ikea lubi olejowane meble, a po olejowaniu drewno wyglada jak surowe. Polej to woda - wchlania, czy sie perli?