Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaz wylazu dachowego przy pelnym deskowaniu

Featured Replies

Napisano

Mam zamontowane dwa wylazy dachowe:

i-rooflite-wylaz-dachowy-fenstro-45x73.jpg

Wszystko byloby super, gdybym mial membrane zamiast pelnego deskowania - wtedy membrana polaczona z kolnierzem okna i wsio.

Sek w tym, ze pelne deskowanie kryte papa mam, a okno zamontowane jest do lat - powyzej deskowania i papy, a papa na kolnierz nie zachodzi. Jak pruszyl snieg, to widzialem, ze przy podmuchach wiatru troche przez dziure wpadalo. Poniewaz deskowanie jest sporo nizej od kolnierza, to nie idzie w trywialny sposob zarzucic nan pape. Jakie sa rozwiazania zgodne ze sztuka i wytycznymi producenta?

Napisano

> Mam zamontowane dwa wylazy dachowe:

> Wszystko byloby super, gdybym mial membrane zamiast pelnego deskowania - wtedy membrana polaczona z

> kolnierzem okna i wsio.

> Sek w tym, ze pelne deskowanie kryte papa mam, a okno zamontowane jest do lat - powyzej deskowania

> i papy, a papa na kolnierz nie zachodzi. Jak pruszyl snieg, to widzialem, ze przy podmuchach

> wiatru troche przez dziure wpadalo. Poniewaz deskowanie jest sporo nizej od kolnierza, to nie

> idzie w trywialny sposob zarzucic nan pape. Jakie sa rozwiazania zgodne ze sztuka i wytycznymi

> producenta?

Z tego co pamiętam to wywinąłem papę na ramę i dogrzałem za pomocą opalarki, obficie lejąc lepikiem. Miejscami, powyżej kołnierza miałem ze 3 warstwy papy, spadki zrobione tak, żeby woda nie stała, a spływała na boki. Aż zaraz pójdę popatrzeć jak to zrobiłem.

Edit: A jednak mam trochę inaczej niż napisałem. Pod oknem jest zrobiona rama z łat i to właśnie tą ramę oblepiłem naokoło papą i lepikiem. Okno przyszło dopiero na to - patrz zdjęcie. Szpara między oknem a ramą z łat jest minimalna, jednak jak przez nią spojrzę, to widzę światło zewnętrzne (spód dachówek). W miejscu styku upchnąłem wełny (do zdjęcia ja wyjąłem, widać zszywkę która trzymała wełnę) - jak nie ma "przeciągu" to i nie nawieje ci śniegu. A między kołnierzem blaszanym okna a dachówkami mam zastosowane kliny z gąbki (te samoprzylepne, które są w wyposażeniu każdego okna/wyłazu) - to na pewno też ogranicza nawiewanie śniegu.

286818825-2013-04-0217.22.08.jpg

post-17081-14352519905202_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ja sie zastanawiam, czy tam po prostu pianka niskoprezna tego nie uszczelnic.

Napisano

> Ja sie zastanawiam, czy tam po prostu pianka niskoprezna tego nie uszczelnic.

Pianka parcieje po wpływem słońca itp.

Napisano
  • Autor

> Pianka parcieje po wpływem słońca itp.

Co innego proponujesz?

Napisano

a uszczelniacza dekarskiego próbował użyć? pomoże też uszczelniacz akrylowy

Napisano
  • Autor

> a uszczelniacza dekarskiego próbował użyć? pomoże też uszczelniacz akrylowy

Tam mam dobre 5cm od deskowania do laty, a okno jest na latach jesli dobrze z pamieci odtwarzam.

Z tego, co czytam w instrukcjach, to pisza, ze przy montazu bez deskowania membrane wywinac na oscieznice, a przy deskowaniu analogicznie. Nie wiem, co to znaczy analogicznie, ale teraz juz nic nie wywine, bo pape mam ucieta rowno z otworem. Pisza tez, ze mozna uzyc systemowych korytek, czy uszczelniaczy, ale bez szczegolow, a ja takich znalezc nie moge i nikt w hurtowniach nie wie nic na ten temat.

Napisano

Możesz mieć dostęp do tej szczeliny od zewnątrz?

Jeśli tak, to zapychamy dziurę/szczelinę czymś (płyta osb, łata, deska...) cokolwiek byle by zrobić podparcie dla nowej "obróbki".

Jak już mamy podparcie to albo bierzemy porządna papę termozgrzewalną (modyfikowaną SBS i na włókninie poliestrowej) lub kupujemy taśmę dekarską i robimy nową obróbkę między ramą okna a deskowaniem z wyprowadzeniem spadków od górnego szczytu okna.

A jak się nie da od zewnątrz to faktycznie chyba tylko pianka i co roku mała poprawka.

Napisano
  • Autor

> Możesz mieć dostęp do tej szczeliny od zewnątrz?

> Jeśli tak, to zapychamy dziurę/szczelinę czymś (płyta osb, łata, deska...) cokolwiek byle by zrobić

> podparcie dla nowej "obróbki".

> Jak już mamy podparcie to albo bierzemy porządna papę termozgrzewalną (modyfikowaną SBS i na

> włókninie poliestrowej) lub kupujemy taśmę dekarską i robimy nową obróbkę między ramą okna a

> deskowaniem z wyprowadzeniem spadków od górnego szczytu okna.

> A jak się nie da od zewnątrz to faktycznie chyba tylko pianka i co roku mała poprawka.

to sie okaze, jak zaczne sprawdzac dachowki - jesli jest co trzecia zamocowana, to bede mial dostep, ale niekoniecznie z palnikiem, zeby pape zagrzac. Ta tasma szczelnie sie przyklei do papy z jej nierowna powierzchnia? Chodzi o to, ze u gory nie bedzie papa zachodzila na, ale pod tasme.