Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak mocy na LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

Coś dziwnego się dzieje z autem na LPG. Niby wszystko jest w porządku - wczoraj zrobiłem trasę ok. 50km - aż ni z gruszki ni z pietruszki auto traci moc. Wrzucam 1. pedał do dechy a on ledwo co się toczy. Nie słychać też (brak obrotomierza), żeby wkręcał się na obroty. Wczoraj, gdy mi się to stało, przeturlałem się tak kilka metrów i auto odżyło. Dzisiaj jadąc do pracy też stracił moc ale ponieważ było to na ruchliwej ulicy to przełączyłem na noPb i bez problemu pojechałem dalej.

Specjaliści gazownicy - co wy na to?????

pozdro

Napisano

Sprawdź filtr gazu, spuść syf z reduktora.

Może któryś z elektrozaworów szwankuje.

Napisano

> Witam

> Coś dziwnego się dzieje z autem na LPG. Niby wszystko jest w porządku

>aż ni z gruszki ni z

> pietruszki auto traci moc. Wrzucam 1. pedał do dechy a on ledwo

> co się toczy. Nie słychać też (brak obrotomierza), żeby wkręcał

> się na obroty. Wczoraj, gdy mi się to stało, przeturlałem się

> tak kilka metrów i auto odżyło. Dzisiaj jadąc do pracy też

> stracił moc ale ponieważ było to na ruchliwej ulicy to

> przełączyłem na noPb i bez problemu pojechałem dalej.

> Specjaliści gazownicy - co wy na to?????

> pozdro

U mnie pojawił się ten sam problem dzisiaj, tylko że podczas jazdy 90km/h stracił moc , tak jakby odcinał dopływ gazu. No i już nie dało się przyspieszać wogóle, tylko na Bp i chodzi jak zegarek. I jak miam ten problem z gazem to na wolnych obrotach na luzie chodzi normalnie czasem spada o 200obr mniej ale zaraz wraca. Więc jestem w trasie i próbuje z Bp przełączać na Gaz, czasem jedzie pare kilometrów ale zaczyna się dusić, albo przerywa co jakiś czas, albo wogóóle nie jedzie tylko zdycha i klops. Świece niedawno wymienione, Gaz tankuje na Shellu, syf z reduktora spuszczony 1000km temu, Uno na wtrysku 30kkm z gazem.

Boję się pojechać do gazownika, bo podepnie tylko komp i akurat będzie gaz chodził normalnie, i skasuje 60 zł za fatyge i powie że gaz zły tankuje

Narazie odpiołem akumulator i może komp Bosha jak się zresetuje to coś to da niewiem.gif nie wiem. Bo jak z komputerkiem od gazu się obchodzić to nie wiem

Napisano

> Może któryś z elektrozaworów szwankuje.

A gdzie są te elektrozawory??

da się je jakoś przeczyścić?

Napisano
  • Autor

> Sprawdź filtr gazu, spuść syf z reduktora.

> Może któryś z elektrozaworów szwankuje.

Czy samodzielne czyszczenie filtra gazu jest bezpieczne??? Czy po ponownym skręceniu nie trzeba skontrolować szczelności połączeń???? Druga sprawa spuszczenie syfu z reguktora - gdzie jest kurek (mam reduktor BRC Tecno)???

pozdro

Napisano

> Czy samodzielne czyszczenie filtra gazu jest bezpieczne???

bezpieczne musisz tylko najpierw zakręcić zawór na butli, zapalić silnik poczekać aż sięsamo wypali, i można śmiało odkręcić filterek i przeczyścić albo nowy ja po 15kkm wymieniłem niepotrzebnie bo był i tak bardzo dobry żadnych syfów.

> Druga sprawa spuszczenie syfu z reguktora - gdzie

> jest kurek (mam reduktor BRC Tecno)???

> pozdro

też mam BRC korek powinien być pod reduktorem musisz wyczuć palcami albo lusterko jak się da. Korek pamiętaj żeby odkręcać w przeciwną strone zegara, czyli od góry jak patrzysz to zgodnie z kierunkiem zegara, bo korek jest przykręcony od spodu więc analogicznie. Szmatka i odkręcasz i zlatuje syf

Napisano

Wracam właśnie od gazownika i wymodził że mam zepsutą Sondę Lambda. I dlatego wariuje z obrotami i dusi. A mieszanke miałem idealną na gazie jak na wolnych chodził. Podłączył wężą do spalin i wybadał to. Może u Ciebie też Sonda walneła, mamy takie same objawy choroby gazowej.

Napisano
  • Autor

> Wracam właśnie od gazownika i wymodził że mam zepsutą Sondę Lambda. I

> dlatego wariuje z obrotami i dusi. A mieszanke miałem idealną na

> gazie jak na wolnych chodził. Podłączył wężą do spalin i wybadał

> to. Może u Ciebie też Sonda walneła, mamy takie same objawy

> choroby gazowej.

Hmm tylko czy gdyby była uszkodzona sonda to na noPb nie byłoby również problemów????? Z tego co wiem to u mnie przy jakichś niedomaganiach sondy powinna zaświecić kontrolka Check Engine a na benzynce chodzi bez zarzutów.

Napisano

> Wracam właśnie od gazownika i wymodził że mam zepsutą Sondę Lambda. I

> dlatego wariuje z obrotami i dusi. A mieszanke miałem idealną na

> gazie jak na wolnych chodził.

Uważaj, bo za wszystkie problemy tego świata zawsze winna jest sonda screwy.gif - oczywiście w mniemaniu gazowników partaczy wink.gif.

U mnie też podobno była sonda, sonde wymieniłem a poprawy nie było, potem podobno komp padł, a ostatecznie sam wybadałem, że po prostu słaba masa była.

Może to faktycznie sonda, ale jak nie to niepotrzebnie wydasz kaske. Zobacz co się dzieje jak autko pracuje na noPB, tylko dobrze by było podpiąć się bezpośrednio do sondy, a nie przez kompa od lpg.

Pozdr

Napisano

Dzisiaj gazownik wymienił mi sonde na NTK, dałem 250zł z robocizną. Problem znikł natychmiast zobacze nan jak długo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.