Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przednie wycieraczki:-(

Featured Replies

Napisano

Witam.

Nareszcie odebrałem Brava od mechanika bo padła nagrzewnica i było trochę roboty. Auto stało z dobry tydzien jesli nie więcej. Natomiast pojawił sie problem z przednimi wycieraczkami. Wcześniej nigdy nie miałem z nimi problemu, powiem nawet że super chodziły. Po naprawie juz nie. Mechanik mi mówi że od stania się zatarły i trzeba je rozruszać lub przeczyścic na trzpieniach. Troche mnie to zaskoczyło bowiem nic nigdy sie nie działo a auto stało nieraz dłużej nie jeżdzone. W dodatku silnik wycieraczek głosno chodzi, tzn burczy. Co najciekawsze jak włączam przy kierownicy to nic się niedzieje nawet na podniesionych wycieraczkach, musze je ruszyc aby zaczeły chodzic, przy tym silnik pyrka. Na szybie chodza tylko na najszybszym biegu i po pewnym czasie stop. Przy przełanczaniu na inne predkosci przy podniesionych staje i czeka az rusze go ręką. Co to może być?? Już sił nie mam aby po kilku dniach stania padł silnik. Prosze poradzcie coś.

Napisano

> stania padł silnik. Prosze poradzcie coś.

Silniczek Ci zamienili ??

Poza tym co ten mechanik robił tydzień przy wymianie nagrzewnicy ??

Nawet w Punto, gdzie trzeba zdjąć deske rozdzielczą, zrobili w jeden dzień

A w BBM nie trzeba desk zdejmować

CIekawe, co mu tydzień zajeło ??

Napisano

> Silniczek Ci zamienili ??

> Poza tym co ten mechanik robił tydzień przy wymianie nagrzewnicy ??

> Nawet w Punto, gdzie trzeba zdjąć deske rozdzielczą, zrobili w jeden

> dzień

> A w BBM nie trzeba desk zdejmować

> CIekawe, co mu tydzień zajeło ??

hehehe zlosnik.gif na miejscu autora watku sprawdzilbym czy wszystkie inne rzeczy dzialaja wink.gif oraz tak dla pewnosci numer silnika czy sie zgadza wink.gif

a tak serio to moze cos poruszyli przy wycieraczkach jak kombinowali z nagrzewnica i teraz nie chca sie przyznac ?

Napisano

Jesli chodzi o wycieraczki, mialem taki sam przypadek w Cinquecento. Najpierw wycieraczki chodzily powoli, potem trzeba bylo je rozruszac, az w koncu zdechly mi w najwieksza sniezyce mad.gif

Jak wyjalem mechanizm w silniczkiem, to okazalo sie, ze trzpienie sa zardzewiale w tulejkach. Nie moglem wogole ich ruszyc. Skonczylo sie na wymianie mechanizmu. Teraz w Bravo profilaktycznie stosuje smar w spray'u do smarowania tych tulejek.

Napisano
  • Autor

> Silniczek Ci zamienili ??

E na to by sobie raczej nie pozwolili bo sa za bardzo znani w Fiatach, Lanciach i Alfach.

> Poza tym co ten mechanik robił tydzień przy wymianie nagrzewnicy ??

Czekał 3 dni na część. Dokładnie to padła klapka, która przełancza zimne na ciepłe w obudowie dokładnie to zawias pekł. Trzeba było ściągac cala deske i rozbierać obudowe nagrzewnicy. Część koszt 30 zł a robocizny jeszcze lepiej:-))

Napisano
  • Autor

> Jak wyjalem mechanizm w silniczkiem, to okazalo sie, ze trzpienie sa

> zardzewiale w tulejkach.

Tak tez mi powiedział mechanik, z etrzeba trzpienie przeczyścic, tylko ciekawe czemu sam mi tego nie zrobił:-)) Nie chciało mu sie bawic za mała kase. Jak sie do tego zabrać??

Napisano

> Jak sie do tego zabrać??

Na poczatek sprobuj psiknac smarem na obracajacy sie trzpien w tulejce, nastepnie wlacz wycieraczki. Czynnosc powtorzyc kilkukrotnie.

Jesli to nie pomoze, zostanie Ci zabawa z wyciaganiem mechanizmu. Na szczescie w Bravo nie musialem tego robic smile.gif i nie mam doswiadczenia w tym temacie.

Na pewno trzeba odkrecic ramiona wycieraczek, przygotuj sie na to, ze moga ciezko schodzic z wieloklinow. Potem trzeba zdjac plastikowe podszybie, podobno sa tam jakies "uparte" zatrzaski. Jak to zrobisz, to mechanizm jest na wierzchu.

Wiecej informacji na pewno znajdziesz w archiwum. Nawet niedawno ktos poruszal ten temat i chyba fotki nawet byly.

Napisano

zamiast tyle pisać rozebrałbyś i sprawdził co jest z tą padaką...

rozbierz i wyczyść!

bez odbioru...

Napisano
  • Autor

> zamiast tyle pisać rozebrałbyś i sprawdził co jest z tą padaką...

> rozbierz i wyczyść!

Tak mam zamiar w sobotę zrobić:-)). Zastanawiam się na przyszłość czy nie można przeszczepić silnika z innego auta. Chodzi tylko o trzpień bo mocowania to nie problem, ktoś się bawił??.

Ja będe w sobotę to zerknę na mechanizm i silnik.

Napisano

> Zastanawiam się na przyszłość czy

> nie można przeszczepić silnika z innego auta

A po co? Problem leży w ośkach wycieraczek...

Poszukaj postów w historii kącika, bo od zeszłej zimy dużo było o tym...

Napisano
  • Autor

Okazało sie że padł jednak silnik. Przyczyna była zardzewiała-zatarta oś ale w silniczku!! Pomimo iz był osłoniety. Osie w pajakach ladnie chodziły po rozłożeniu. Tylko je przesmarowałem dodatkowo. Kupiłem Magneti za 150zł z roczną gwarancją i dzis załozyłem. Wycieraczki sprawne jak dawniej. Jest 1 kłopot, który narazie mi nie przeszkadza. Po założeniu wycieraczki najpierw jada z 1,5cm w dół po czym normalnie juz??. No i tym sposobem musza byc wyżej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane:-(

Napisano
  • Autor

Okazało sie że padł jednak silnik. Przyczyna była zardzewiała-zatarta oś ale w silniczku!! Pomimo iz był osłoniety. Osie w pajakach ladnie chodziły po rozłożeniu. Tylko je przesmarowałem dodatkowo. Kupiłem Magneti za 150zł z roczną gwarancją i dzis załozyłem. Wycieraczki sprawne jak dawniej. Jest 1 kłopot, który narazie mi nie przeszkadza. Po założeniu wycieraczki najpierw jada z 1,5cm w dół po czym normalnie juz??. No i tym sposobem musza byc wyżej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane:-(

Napisano

> Po założeniu wycieraczki najpierw

> jada z 1,5cm w dół po czym normalnie juz??. No i tym sposobem

> musza byc wyżej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane:-(

Nieprawidlowo zalozyles dzwignie mechanizmu wycieraczek na os silnika.

Zeby to poprawic, odkrec dzwignie od silniczka. Wlacz i wylacz wycieraczki zeby silnik ustawil sie w swojej pozycji. Ustaw wycieraczki w zwrotnej pozycji i wtedy zaloz dzwignie mechanizmu na oske silnika. Powinno byc waytogo.gif

Napisano

> Po założeniu wycieraczki najpierw

> jada z 1,5cm w dół po czym normalnie juz??. No i tym sposobem

> musza byc wyżej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane:-(

Tzn. ze jak? Zalaczasz wycieraczki, te pna sie do gory, wracaja, opadaja ponizej prawidlowego polozenia i wracaja do "normalnosci"? Bo jesli tak, to trzeba wyregulowac ciegno na silniczku. Ja tak mialem przez co wycieraczka kierowcy nie docierala do samego slupka tylko tak kilka cm od niego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.