Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyta gazowa-podłaczenie pod propan butan

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie w kwestii gazowej - chciałem kupić nową płytę gazowa do domku. Płyty dostępne w handlu dostosowane sa do gazu ziemnego, a ja chciałbym podłączyć ja pod butle propan-butan. Coś mi sie obiło że trzeba wymienić dysze niewiem.gif, pewnie jakiś inny wąż podłaczeniowy niewiem.gif

Zielony jestem , pomożecie ?

Napisano

ja mam na dzialce zalozona butle, do tego reduktor (taki jak do sloneczka grzejnego) i waz i tyle nic nie trzeba bylo zmieniac

Napisano

Należy wymienić dysze na mniejsze i podregulować powietrze. Kupisz w każdym sklepie z częściami instalacji gazowych.

W zeszłym roku u mnie na osiedlu nie było gazu przez miesiąc, więc wymieniłem dysze, postawiłem obok butle i spokojnie przetrwałem. Znacznie szybciej się wszystko grzało na p-b.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie w kwestii gazowej - chciałem kupić nową płytę gazowa do domku. Płyty dostępne w handlu

> dostosowane sa do gazu ziemnego, a ja chciałbym podłączyć ja pod butle propan-butan. Coś mi

> sie obiło że trzeba wymienić dysze , pewnie jakiś inny wąż podłaczeniowy

> Zielony jestem , pomożecie ?

Pójdź np. do Leroy Merlin i pracownik dobierze Ci komplet do butli - reduktor, wąż i króćce i obejmy.

Butlę kupisz w punkcie wymiany, choć taniej może być kupić butlę w markecie i wymienić na pełną w punkcie.

Do tego możliwe, że trzeba będzie wymienić dysze.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie w kwestii gazowej - chciałem kupić nową płytę gazowa do domku. Płyty dostępne w handlu

> dostosowane sa do gazu ziemnego, a ja chciałbym podłączyć ja pod butle propan-butan. Coś mi

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś jak się kupowało kuchenkę gazową to w zestawie były dwa komplety dysz - do gazu z sieci oraz do gazu z butli.

Napisano

Tak jak mówisz.

Przerabiałem to w tamtym roku.

Oryginalne są stosunkowo drogie bo około 100-150zł w zależności o modelu. Ja do zwykłej kuchenki Indesit takie ceny znalazłem. Obyło się bez tego bo znalazłem oryginalne w domu. Inna sprawa to reduktor i wąż. Są gotowe zestawy w cenie 30zł, do tego oczywiście butla z gazem.

Jeśli chodzi o dysze to musisz znać przynajmniej rozmiar gwintu, wtedy można dobrać coś z innych kuchenek. Z tego co widziałem to najwięcej jest do kuchenek Amica.

Napisano

> Witam

Poszukaj najbliższego dostawcy butli z gazem, mi facet wymienił dysze za jakieś śmieszne pieniądze.

Napisano

> Nie wiem jak teraz, ale kiedyś jak się kupowało kuchenkę gazową to w zestawie były dwa komplety

> dysz - do gazu z sieci oraz do gazu z butli.

Kupowałem w 1999 to chyba kiedyś? Nasza Amica, zamiennych dysz nie było.

Napisano

> i podregulować powietrze.

A gdzie sie taka czynnosc robi ?