Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

INPA co z czym i jak?

Featured Replies

Napisano

Hej,

zakupiłem interfejs, zainstalowałem na szybkości INPE 5, dorzuciłem spolszczenie.

Zainstalowałem też sterownik, ustawiłem odpowiedniego COMa i czas.

Na dzień dobry chce skasować "zegarek" od wymiany płynu hamulcowego.

Wiem już gdzie to zrobić w inpie, ale nie mogę tam wejść.... pewnie dlatego, że auto nie jest podpięte zlosnik.gif

I o to właśnie zapytać PRAKTYKÓW chciałem smile.gif

Różne rzeczy ludziska piszą, a jak mi zawsze ktoś podpinał auto to ... z włączonym zapłonem podłączał interfejs i tyle...

A w necie raz piszą, żeby podpinać z wyłączonym kompem, drugi raz, że z wyłączonym zapłonem, później kombinacje odpalona / nieodpalona INPA...

(gdzieś nawet pisali, że do kasowania inspekcji muszą być zamknięte drzwi i okna blush.gifgrinser006.gif )

Jak to zrobić, żeby było dobrze? zlosnik.gif W jakiej kolejności (podpięcie, zapłon, odpalenie inpy)?

Napisano

yyyyyyyy u mnie podpinałem chyba na każdy ze sposobów. Ale najlepiej to podłączyć fejsa, włączyć zapłon (kontrolki) i odpalić inpe. Inpa sprawdza czy zapłon włączony itp. Inspekcje kasowałem już kilka razy i nigdy nie było żadnych cyrków. Fakt faktem przy kodowaniu niektórych modułów żeby zobaczyć efekty musiałem wylaczyc i zamknac auto i odczekac chwile ale nigdy nie mialem z tym zadnych problemow.

Napisano
  • Autor

> yyyyyyyy u mnie podpinałem chyba na każdy ze sposobów. Ale najlepiej to podłączyć fejsa, włączyć

> zapłon (kontrolki) i odpalić inpe. Inpa sprawdza czy zapłon włączony itp. Inspekcje kasowałem

> już kilka razy i nigdy nie było żadnych cyrków. Fakt faktem przy kodowaniu niektórych modułów

> żeby zobaczyć efekty musiałem wylaczyc i zamknac auto i odczekac chwile ale nigdy nie mialem z

> tym zadnych problemow.

waytogo.gif

skasowałem co chciałem skasować zlosnik.gif

muszę pobawić się i popatrzeć co u mnie da się jeszcze aktywować hmm.gif

dzienne mam, selektywne otwieranie drzwi mam, zamykanie drzwi po ruszeniu mam hmm.gif

Napisano

> skasowałem co chciałem skasować

> muszę pobawić się i popatrzeć co u mnie da się jeszcze aktywować

> dzienne mam, selektywne otwieranie drzwi mam, zamykanie drzwi po ruszeniu mam

Wczoraj wlaczlem dzienne, 3mrugniecia kierunkiem, wylaczylem auto grzanie szyby ponizej 3st.

Napisano
  • Autor

> 3mrugniecia kierunkiem

chętnie poczytam jak to dokładnie zrobić smile.gif

krok po kroku najlepiej, bo jeszcze nic nie programowałem smile.gif

Napisano

a jak z instalacja inpy 5 ?? miales jakies problemy czy byla latwa w ogarnieciu ??

Napisano

> Wczoraj wlaczlem dzienne, 3mrugniecia kierunkiem, wylaczylem auto grzanie szyby ponizej 3st.

Zrobiłeś to inpą czy disem ??

Napisano
  • Autor

> a jak z instalacja inpy 5 ?? miales jakies problemy czy byla latwa w ogarnieciu ??

raczej bez problemu, chwile ze sterownikiem sie bawilem, ale tez w sumie latwo poszlo smile.gif

Napisano

> raczej bez problemu, chwile ze sterownikiem sie bawilem, ale tez w sumie latwo poszlo

mozesz mi podeslac swoja wersje ?? wink.gif moja cos spaprana jest wink.gif

masz moze DISa dobrego ??

Napisano
  • Autor

> mozesz mi podeslac swoja wersje ??

zaraz coś skrobnę smile.gif

> masz moze DISa dobrego ??

nie, nawet chyba nie wiem co to jest hehe.gifzlosnik.gif

dopiero co fejsa kupiłem, muszę się jeszcze sporo nauczyć zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> mozesz mi podeslac swoja wersje ?? moja cos spaprana jest

Bo trza ustawic PATH, inaczej bedzie wywalac bledy ze brak pilków

> masz moze DISa dobrego ??

ja uzywam v44 easydis, bardzo fajnie dziala

Napisano

> chętnie poczytam jak to dokładnie zrobić

> krok po kroku najlepiej, bo jeszcze nic nie programowałem

tak sie robi DRL

Oczywiście potrzebujemy interfejs do podłączenie się do bmw i program NSC-expert

1 Uruchamiamy NSC musimy stworzyć profil tak więc klikamy File-load profile - expertmode - OK

następnie File- Edit prifl - hasło: repxet - ok

wybieramy w car/key memory przycisk Individualisierung i zaznaczamy wszystkie 3 opcje czyli :

individualierung aktiv, kernfunktionen, trace individualizable FSW/PSW - ok

conistance check = sprawdza czy wszystko

klikamy przycisk FSW/PSW i zaznaczamy ptaszkiem FSW/PSW-Manipulate with FSW_PSW.MAN

OK OK

możemy zapisać ten profil żeby za każdym razem tego nie robić File -save i nazywamy np E46

2 W katalogu ncsexpert/Work znajdziesz teraz plik FSW_PSW.TRC, skopiuj go gdzieś w inne miejsce na dysku, zmień nazwę na FSW_PSW.MAN, wy edytuj w notatniku i zmień:

DRL_DIMMUNG

wert_01

TAGFAHRLICHT_ECE

nicht_aktiv

GED_FL_ALS_DRL

nicht_aktiv

na

DRL_DIMMUNG

wert_02

TAGFAHRLICHT_ECE

aktiv

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

3 Następnie po zrobieniu w/w zmian zapisz plik FSW_PSW.MAN i wgraj go do katalogu ncsexpert/Work

4 Kliknij F1 (VIN/ZCS/FA), następnie kliknij F3 (ZCS/FA f.ECU)

5 Wybierz swój samochód w oknie które się otworzy- E46 oczywiście

6 Wybierz ECU do komunikacji, ja wybieram ALSZ

7. Teraz wciśnij F6, czyli Back

8. Wbierz F4 "Program ECU", w tym przypadku kodujemy światła, a więc w oknie, które się pokaże wybieramy moduł ALSZ

9 Następnie wybieramy F5 (Basic functions) która to funkcja odczytuje nam do pliku wszystko co mamy w samochodzie zakodowane i następnie w oknie które ci się pokaże zjedź suwakiem niżej i kliknij dwa razy na „coapireadsggetfswpsw", następuje odczyt/kopiownaie FSW_PSW.TRC

10 Sprawdzamy czy w katalogu ncsexpert/Work plik FSW_PSW.TRC, i FSW_PSW.MAN są nadal wyedytowane tak jak zrobiliśmy to wcześniej, jeżeli pliki wróciły do poprzedniego stanu to nadpisujemy je ponownie.

11. Wybieramy Execute Job, po chwili zapalą się nam długie.

UDAŁO SIĘ

Od tej pory mamy już światła długie świecące słabiej niż normalnie jako dzienne. Zapalają się po włączeniu zapłonu. Jeżeli ustawimy na pokrętle na A (Automatyczne włączane przez czujnik zmroku) czyli pokrętło w lewo, w ciągu dnia 50% długie będą jako dzienne, a jak się ściemni same przełączą się na ksenony.

wert_01 w tym przypadku to światła wyłączone (0% światła)

wert_02 to coś około 18 % (tylko nie jestem pewien, czego - czy światłości czy poboru prądu; i tylko ten jest alternatywnie dostępny w LCM2)

wert_03 to coś około 20-22%

W e39 zmieniamy:

FL_DIMMUNG_ALS_DRL

wert_02

GED_FL_ALS_DRL

aktiv

W i punkcie 6,wybierz ECU do komunikacji LCM II

i analogicznie 3x migacz - 1x włączenie:

MIND_ANZ_ZYKL_TIPP_BLK

wert_01

trzeba zmienic na

MIND_ANZ_ZYKL_TIPP_BLK