Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to w końcu jest z OC po sprzedaży/kupnie auta?

Featured Replies

Napisano

> Ot tu dowolności nie masz, a czy kupujący kwit podpisze to jego dobra wola, dlatego lepiej

> wkalkulować oc w cenę. Jak wystawisz auto i ktoś przyjedzie obejrzeć i się zdecyduje i nie

> podpisze Ci kwitu to nie sprzedasz auta?

Jak nie będę zdesperowany, to nie. Cena jest za auto, za OC trzeba dopłacić. Nie chce OC, proszę wypowiadać.

> AC i Assistance jest dodatkowe, OC-jest OBOWIĄZKOWE nawet wg ustawodawcy i tu polemika jest zbędna.

OC jest obowiązkowe, ale chorym pomysłem jest to, że OC przechodzi z automatu razem z pojazdem.

Napisano

> Jak nie będę zdesperowany, to nie. Cena jest za auto, za OC trzeba dopłacić. Nie chce OC, proszę

> wypowiadać.

893goodvibes.gif

> OC jest obowiązkowe, ale chorym pomysłem jest to, że OC przechodzi z automatu razem z pojazdem.

I tak i nie...państwo unika w ten sposób "zapominalskich", ot jest po prostu ciągłość.

Napisano

> a) Odpowiadaj na temat, czyli o wyjmowaniu kół zapasowych, trójkąta i siłowników centralnego

To nie był temat, to była moja własna ironia

> b) A jeśli już o OC mowa - jak będziesz sprzedawał swój samochód - pochwal się tu na forum, jak do

> ceny, którą ustalicie z kupującym dołożysz 500 zł i wciśniesz mu swoje OC.

Ale w czym problem, będzie chciał to weźmie, nie będzie to zrezgnuje, zmuszał nie będę.

> PS. Wystawiłem za 10500, kupujący zbił cenę do 10000. No więc tak jakby zrezygnował z mojego OC.

Z negocjacji to widzę jesteś biegły.

Było wystawić 11000, opuścić 500 i kupujący nie musiał by rezygnować z OC.

Napisano

> Nie rób misiu wycieczek osobistych , bo tak robią Ci co im się argumenty skończyły i zaczynaja

> trollować, poza tym wcześniej napisałem co ja robię, więc jest zupełnie odwrotnie. Nie

> zamierzam tutaj wdawać się z Tobą w pyskówki osobiste, tylko piszemy o realiach.

Realia są takie, że to ty zrobiłeś wycieczkę osobistą twierdząc "jak widać są tacy, co wyjmą trójkąt i siłowniki centralnego oraz zmienią opony na łyse".

Także jak wyrównasz poziom, to może porozmawiamy dalej... sick.gif

> Tego nie wiesz, założyłeś z góry.

Wiem, bo wystawiałem za wyższą cenę z drugim kompletem kół i zero zainteresowania. Wystarczyło zmienić cenę na 1000 niższą i wykreślić z ogłoszenia drugi komplet kół. 3 telefon i sprzedany. Więc akurat tu mam rację.

Napisano

> Realia są takie, że to ty zrobiłeś wycieczkę osobistą twierdząc "jak widać są tacy, co wyjmą

> trójkąt i siłowniki centralnego oraz zmienią opony na łyse".

Tak?Bardzo ciekawe...Uważasz, że to była wycieczka osobista? hehe.gif chyba niepotrzebnie się poczułeś, chyba, że masz coś na sumieniu? cfaniaczek.gif Ludzie są różni i akurat znam przypadki wytargania katalizatora, czy zmianę opon (1 dnia auto oglądane na drugi odebrane), przy mnie ludzie wyciągali dywaniki-wycieraczki gumowe z auta-więc jak widzisz bardziej przytaczałem przypadki z doświadczenia niż wycieczkowałem do ciebie, więc to ty się ogarnij i wyrównaj poziom...

> Wiem, bo wystawiałem za wyższą cenę z drugim kompletem kół i zero zainteresowania. Wystarczyło

> zmienić cenę na 1000 niższą i wykreślić z ogłoszenia drugi komplet kół. 3 telefon i sprzedany.

> Więc akurat tu mam rację.

Żadne porównanie. Niektóre auta wystawiałem po 3 razy nie zmieniając ogłoszenia i zainteresowanie niemalże zerowe, innym razem sprzedałem i 5-6 telefonów po sprzedaży już od potencjalnych zainteresowanych.Reguły nie ma. No ale zrobiłeś jak zrobiłeś, Twoja sprawa.

Napisano

> z doświadczenia niż wycieczkowałem do ciebie, więc to ty się ogarnij i wyrównaj poziom...

Żegnam... 30.GIF

Napisano

> Żegnam...

Nie musisz odchodzić... hehe.gif

Czasami po prostu warto wiedzieć/dowiedzieć się, że to co nam się wydaje/wydaje się że mamy takie prawo, jest zbieżne z prawem kraju w którym jesteśmy (to tak odnośnie oc) ok.gif, bo niektórzy uważają, że mogą jeździć pijani i że mają do tego prawo i to robią, co niekoniecznie jest zgodne z obowiązującym prawem.

OC jest przypisane do pojazdu póki co, czy nam się to podoba czy nie, więc nie ma tutaj co dyskutować, można zdać się na łaskę kupującego czy zechce wypowiedzieć taką umowę, bądź wliczyć ją w pojazd, bądź płacić ratalnie i nie robić z tego halo, że chcą jeszcze "moje oc wyszarpać".

Dość istotnym info jest to, że od umowy polisa należy do pojazdu kupującego, czyli niejako już do danych osobowych kupującego, czyli w razie stłuczki nie mamy co się obawiać, że poleci z naszych zniżek, dla pewności sprzedający może zawrzeć konkretną godzinę na umowie KS.