Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym klei się szyby w szklarni?

Featured Replies

Napisano

Przyszedł do mnie klient z pytaniem, czym ma przykleic szyby w szklarni. Szklarnia stara, poprzednio szyby klejone do konstrukcji cementem, po latach cement popękał i gość chce go wymienić na coś innego. Gość nie chce żadnych silikonów, i innych klejów w kartuszach bo pójdzie mu tego ładnych kilkadziesiąt sztuk. Może macie wiedzę czym można przykleić takie szkło do metalowej konstrukcji dysponując niewielkim budżetem?

Napisano

> Przyszedł do mnie klient z pytaniem, czym ma przykleic szyby w szklarni. Szklarnia stara,

> poprzednio szyby klejone do konstrukcji cementem, po latach cement popękał i gość chce go

> wymienić na coś innego. Gość nie chce żadnych silikonów, i innych klejów w kartuszach bo

> pójdzie mu tego ładnych kilkadziesiąt sztuk. Może macie wiedzę czym można przykleić takie

> szkło do metalowej konstrukcji dysponując niewielkim budżetem?

Kitem szklarskim miniowym

Napisano

> Przyszedł do mnie klient z pytaniem, czym ma przykleic szyby w szklarni. Szklarnia stara,

> poprzednio szyby klejone do konstrukcji cementem, po latach cement popękał i gość chce go

> wymienić na coś innego. Gość nie chce żadnych silikonów, i innych klejów w kartuszach bo

> pójdzie mu tego ładnych kilkadziesiąt sztuk. Może macie wiedzę czym można przykleić takie

> szkło do metalowej konstrukcji dysponując niewielkim budżetem?

a jest pewien tego cementu? grinser006.gif bo bardzo stary kit moze wygladac troche jak cement z zewnatrz smile.gif

tak jak juz pisali - kit szklarski ale urobi sie po lokcie smile.gif

Napisano
  • Autor

> a jest pewien tego cementu? bo bardzo stary kit moze wygladac troche jak cement z zewnatrz

> tak jak juz pisali - kit szklarski ale urobi sie po lokcie

Oki, dzięki wszytkim za odpowiedzi. Powiem wam szczerze, myślałem, że zwykły kit odszedł już do lamusa sciana.gif Mam kilku szklarzy zaopatrujących się u mnie ale wszyscy uzywają silikonów szklarskich, więc nie myślałem że kit wciąż jest uzywany.

20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

Kit szklarski.

Napisano

> Oki, dzięki wszytkim za odpowiedzi. Powiem wam szczerze, myślałem, że zwykły kit odszedł już do

> lamusa Mam kilku szklarzy zaopatrujących się u mnie ale wszyscy uzywają silikonów

> szklarskich, więc nie myślałem że kit wciąż jest uzywany.

bo nie jest uzywany... zabawy kupa a efekt taki sobie wink.gif

Sporo tez zalezy jak wyglada profil metalowy w szklarni. W szklarni na dzialce rodzicow zadne silikony sie raczej nie sprawdza, bo profil jest zrobiony z teownika _|_ - szybe dachowa sie kladzie na kicie a potem sie robi z kitu uszczelnienie _/|\_ . Szyby boczne podobnie, tylko ze wisza na 'blaszkach' i trzymaja sie na kicie. Przy takim ukladzie to silikonu pojdzie ze hoho wink.gif a wcale nie jest powiedziane ze sie sprawdzi wink.gif

Jak ma profile alu (takie nowe eleganckie szklarnie dzialkowe) to pewnie silikon szklarski sie nada - tam szybe trzyma profil a silikon tylko doszczelnia polaczenie.

Napisano
  • Autor

> bo nie jest uzywany... zabawy kupa a efekt taki sobie

> Sporo tez zalezy jak wyglada profil metalowy w szklarni. W szklarni na dzialce rodzicow zadne

> silikony sie raczej nie sprawdza, bo profil jest zrobiony z teownika _|_ - szybe dachowa sie

> kladzie na kicie a potem sie robi z kitu uszczelnienie _/|\_ . Szyby boczne podobnie, tylko ze

> wisza na 'blaszkach' i trzymaja sie na kicie. Przy takim ukladzie to silikonu pojdzie ze hoho

> a wcale nie jest powiedziane ze sie sprawdzi

> Jak ma profile alu (takie nowe eleganckie szklarnie dzialkowe) to pewnie silikon szklarski sie nada

> - tam szybe trzyma profil a silikon tylko doszczelnia polaczenie.

Widzę, że trafiłem na fachowca, dzieki smile.gif

Napisano

> a jest pewien tego cementu? bo bardzo stary kit moze wygladac troche jak cement z zewnatrz

Cement wcale mnie nie dziwi.

Jak szklarnia była budowana za PRL, to było okres, że i kitu brakowało.

Pare lat temu rozbierałem z kumplem taka szklarnię u niego na działce i był cement zamiast kitu.

Napisano

A może zastosowac uszczelki jak w oknach. Są wciskane po załozeniu szyby. Tylko wydaje mi się że będzie drożej niz kit zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A może zastosowac uszczelki jak w oknach. Są wciskane po załozeniu szyby. Tylko wydaje mi się że

> będzie drożej niz kit

Podejrzewam że stan szklarni jest opłakany, szklarnia tara więc pewnie szyby różne i niedopasowane. generalnie facet przyszedł i chciał kupić klej do glazury żeby pouszczelniać te szyby facepalm%5B1%5D.gif Ale odwiodłem go od tego i obiecałem że znajdę odpowiednie rozwiązanie jego problemu zlosnik.gif

Napisano

> Widzę, że trafiłem na fachowca, dzieki

ojciec planowal zostac badylarzem dawno temu wink.gif szklarnie wystawil ze hoho wink.gif kitowania bylo ze oooojeeeezzuuuuuuuuu wink.gif a potem i tak wrocil do pracy na kopalnie... a ze szklarnie szkoda bylo rozbierac to przez wiele lat co jakis czas musialem odswiezac swoje umiejetnosci szklarskie grinser006.gif ,

no a dzieki checiom mamy to mielismy swoje szklarniowe papryki i pomidory i ogorki i ... pelno innych dziwnych warzyw i owocow wink.gif