Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym malować drewnianą piaskownicę?

Featured Replies

Napisano

Skleciłem dla szkraba najprostszą piaskownicę - 4 deski świerkowe heblowane 100x25 cm i na spód sklejka 5mm. Będzie to stało na płytkach chodnikowych, termin użyteczności 2-3 lata, może ciut więcej. Pytanie czym to zabezpieczyć przed wilgocią i co nałożyć w celu uzyskania ładnego zielonego lub brązowego koloru. Impregnat przezroczysty a potem jakąś bejcę? Czy może jakaś lakierobejca? Ważne żeby to nie śmierdziało i było w miarę eko. Córka może spróbować sprawdzić jakość drewna zębami i wolałbym uniknąć zatrucia smile.gif

Napisano

> Skleciłem dla szkraba najprostszą piaskownicę - 4 deski świerkowe heblowane 100x25 cm i na spód

> sklejka 5mm. Będzie to stało na płytkach chodnikowych, termin użyteczności 2-3 lata, może ciut

> więcej. Pytanie czym to zabezpieczyć przed wilgocią i co nałożyć w celu uzyskania ładnego

> zielonego lub brązowego koloru. Impregnat przezroczysty a potem jakąś bejcę? Czy może jakaś

> lakierobejca? Ważne żeby to nie śmierdziało i było w miarę eko. Córka może spróbować sprawdzić

> jakość drewna zębami i wolałbym uniknąć zatrucia

drewnochron w dowolnym kolorze. Lakierobejca nie wytrzyma tyle lat i trzeba będzie poprawiać.

Napisano

> Skleciłem dla szkraba najprostszą piaskownicę - 4 deski świerkowe heblowane 100x25 cm i na spód

> sklejka 5mm. Będzie to stało na płytkach chodnikowych, termin użyteczności 2-3 lata, może ciut

> więcej. Pytanie czym to zabezpieczyć przed wilgocią i co nałożyć w celu uzyskania ładnego

> zielonego lub brązowego koloru. Impregnat przezroczysty a potem jakąś bejcę? Czy może jakaś

> lakierobejca? Ważne żeby to nie śmierdziało i było w miarę eko. Córka może spróbować sprawdzić

Proponuję użyć produktów Altaxa, czego byś nie użył to bez problemu wytrzyma te 2-3 lata. Jeśli to ma być zabawka dla dzieci to nie używałbym żadnych impregnatów, tylko od razu 2-3 warstwy lakierobejcy. Altax ma specjalną lakierobejcę woskową na zewnątrz, ktora bardzo dobrze znosi warunki atmosferyczne.

Altax też ma szybkoschnącą lakierobejcę w 100% bezpieczną dla dzieci, można nią malować meble i zabawki, ale niestety nie jest typowo przeznaczona na zewnątrz, bardziej do wnętrz...

Napisano

Kup najmniejszą puche Sadolinu i będziesz zadowolony

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi, zorientuję sie w cenach, ten Altax eko mi pasuje

U mnie lakierobejca Altax bezpieczna dla dzieci kosztuje odpowiednio 250ml - 13,90zł, 750ml - 32,90zł wink.gif Mała puszka wystarcza na jednokrotne pokrycie 4m2 drewna smile.gif

Napisano

> Kupiłem w końcu lakier akrylowy Vidaron, z atestem do malowania zabawek, 750ml za 24.90. Całość

> wystarczy na 12m2, więc w moim przypadku trzykrotne malowanie. Dałem sobie spokój z kolorem i

> zachowam oryginalną fakturę desek.

Przeszlifuj i odpyl porzadnie deski, to nie zacznie odlazic lakier po pierwszym sezonie.

Napisano

> Kupiłem w końcu lakier akrylowy Vidaron, z atestem do malowania zabawek, 750ml za 24.90. Całość

> wystarczy na 12m2, więc w moim przypadku trzykrotne malowanie. Dałem sobie spokój z kolorem i

> zachowam oryginalną fakturę desek.

Też dobrze zrobiłeś. Tez bym polecił Vidarona ale chciałeś kolorek więc nie proponowałem wink.gif

Napisano

Ja poleciałem lakierobejcą - jedna warstwa, muszę wszystko jeszcze przemalować raz, bo nie we wszystkie deski wchłonęło się to równomiernie (piaskownica z Aldika):

mg0276s.jpg

Na gotowo to wygląda tak:

mg0518k.jpg

Deska z tyłu jest inna niż pozostałe, inaczej się wchłonęła lakierobejca.