Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymienić serwo hamulca bez otwierania obwodu hamulcowego

Featured Replies

Napisano

W osobówce pewnego modelu do wymiany jest serwo hamulca.

Wymiana najchętniej bez otwierania obwodu hamulcowego; bo samoch. ma ABS, jeśli spuścić w nim płyn hamulc.

owietrze może dostać się do bloku/pompy ABS. Usunięcie jego z bloku abs podobno możliwe tylko za pomocą specjalist. urządzenia.

Dlatego plan A jest wymiana serwa bez otwierania obwodu.

Bez otwierania obwodu, znaczy się odłączyć pompę hamulc. od serwa, przewody sztywne podłączone, odsuwać pompę

od serwa na tyle na ile przewody i łączenia pozwalają na to i nie zachodzą na nich przy tym uszkodzenia.

Jak często praktykowane jest takie podejście i jakie są szanse na sukces?

Wiem, że jest to kwestia bardzo indywidualna, że szansa na powodzenie zależy od marki, modelu, rocznika, silnika, itp.

Ale w środowisku ściśle związanym z tym przypadkiem odzew jest zerowy, znaczy tam chyba podejście wcale nie praktykowane,

żadnych dośw. w tej kwestii.

Pytanie stawiam w motokąciku z nadzieją, że odzew będzie trochę większy. Orientacja w sytuacji wskazana przed podjęciem prac.

Nawet jeśli doświadczenia innych nie koniecznie dadzą się przenieść na ten przypadek. Konkretnie chodzi o opla z roku 2002, benzyna.

Plan B: spuścić płyn hamulc., odłączyć przewody sztywne od pompy hamulc., droga otwarta do wyciągnięcia pompy wraz z serwo.

Plan mi się nie podoba ze względu na ryzyko wspomniane wyżej: powietrze dostanie się do bloku abs,

którego usunięcie wg fachowców w tym przypadku wymaga specjal. urządzenia.

Napisano

> W osobówce pewnego modelu do wymiany jest serwo hamulca.

> Dlatego plan A jest wymiana serwa bez otwierania obwodu.

Spróbować możesz, co Ci szkodzi? Ryzykujesz tym, że nie uda się ze względu na długość (raczej krótkość) przewodów sztywnych. Wiesz, że pompa wchodzi do serwa, zaś samo serwo jest mocowane śrubami do grodzi i będziesz musiał uzyskać odpowiedni luz...

> Plan B: spuścić płyn hamulc., odłączyć przewody sztywne od pompy hamulc., droga otwarta do

> wyciągnięcia pompy wraz z serwo.

> Plan mi się nie podoba ze względu na ryzyko wspomniane wyżej: powietrze dostanie się do bloku abs,

> którego usunięcie wg fachowców w tym przypadku wymaga specjal. urządzenia.

Pytanie: czy plan B jest zły ze względu na koszty, czy też może to specjalne urządzenie jest takim rarytasem?

Napisano

> W osobówce pewnego modelu do wymiany jest serwo hamulca.

> Wymiana najchętniej bez otwierania obwodu hamulcowego; bo samoch. ma ABS, jeśli spuścić w nim płyn

> hamulc.

> owietrze może dostać się do bloku/pompy ABS. Usunięcie jego z bloku abs podobno możliwe tylko za

> pomocą specjalist. urządzenia.

> Dlatego plan A jest wymiana serwa bez otwierania obwodu.

> Bez otwierania obwodu, znaczy się odłączyć pompę hamulc. od serwa, przewody sztywne podłączone,

> odsuwać pompę

> od serwa na tyle na ile przewody i łączenia pozwalają na to i nie zachodzą na nich przy tym

> uszkodzenia.

> Jak często praktykowane jest takie podejście i jakie są szanse na sukces?

> Wiem, że jest to kwestia bardzo indywidualna, że szansa na powodzenie zależy od marki, modelu,

> rocznika, silnika, itp.

> Ale w środowisku ściśle związanym z tym przypadkiem odzew jest zerowy, znaczy tam chyba podejście

> wcale nie praktykowane,

> żadnych dośw. w tej kwestii.

> Pytanie stawiam w motokąciku z nadzieją, że odzew będzie trochę większy. Orientacja w sytuacji

> wskazana przed podjęciem prac.

> Nawet jeśli doświadczenia innych nie koniecznie dadzą się przenieść na ten przypadek. Konkretnie

> chodzi o opla z roku 2002, benzyna.

Spróbować zawsze można, może się udać.

> Plan B: spuścić płyn hamulc., odłączyć przewody sztywne od pompy hamulc., droga otwarta do

> wyciągnięcia pompy wraz z serwo.

> Plan mi się nie podoba ze względu na ryzyko wspomniane wyżej: powietrze dostanie się do bloku abs,

A po co chcesz spuszczać płyn hamulcowy? Wystarczy odkręcić na pompie przewody, otwory w pompie zatkać gumkami od odpowietrzników, żeby płyn ze zbiorniczka nie leciał i zdemontować pompę. Z przewodów nic nie wyleci, bo jak się domyślam, moduł ABS jest poniżej tego poziomu. Po zabiegu wymiany serwa, podłączasz przewody do pompy, będzie odrobinę kapać zanim dokręcisz je do końca, a układ nawet nie powinien być zapowietrzony. Ewentualnie dmuchniesz trzy razy pedałem i odpowietrzysz.

Napisano
  • Autor

> ... nie uda się ze względu na długość (raczej krótkość) przewodów

> sztywnych.

Moje rozmyślania nie mają żadnego innego powodu.

> ...czy plan B jest zły ze względu na koszty, czy też może to

> specjalne urządzenie jest takim rarytasem?

ze wgl. na konieczność zlecenia prac (częściowo albo całkowicie), co najmniej odpowietrzenia bloku abs nie jestem w stanie sam wykonać, bo brak odpow. wyposażenia. Nabywać urządzenia dla jednorazowej akcji nie zamierzam.

Koszty będą wyższe. Ale przyznam się, że nie wiem jaki będzie bilans, jeśli w kosztach uwzględnić też własny czas do uwzgl. w planie A.

> ...Spróbować zawsze można, może się udać.

Lepiej mi będzie w ogóle nie próbować, jeśli z góry wiadomo, że szansa na powodzenie przy planie A jest nikła. Wtedy w ogóle lepiej użyć planu B, zaoszczędzony czas i praca. A zwrot z planu A na B w trakcie wykonywania prac oznaczać będzie w tym przypadku konieczność poskręcania wszystkiego do kupy i zmiany warsztatu.

Tzn. zanim otworzony zostanie obwód, samochód musi znaleźć się w miejscu, gdzie fachowe odpowietrzenie abs jest możliwe.

Poza tym plan A uwzględnia demontaż, który w planie B nie jest konieczny. Tu mam na myśli odkręcenie bloku abs od karoserii, tak

aby pompę hamulc można było odsuwać wraz ze sztywnymi przewodami i wraz z blokiem abs od serwa. Wtedy szansa na zyskanie miejsca w celu wyciągnięciu serwa jest większa. Na ile realne jest te

zamierzenie, to na tę chwilę kwestia otwarta.