Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Accord`1994 - jakie opinie o trwałości, słabe strony?

Featured Replies

Napisano

Auta wiekowe, ale kumpel się uparł, ma budżet 3000 zł na auto i 1000 zł na "coś co trzeba będzie zrobić", jedziemy dziś i jutro oglądać trzy egzemplarze:

automat 2.0

Aerodeck 2.0

accord 1.8

Wszystkie z gazem, to podstawowy wymóg.

Któraś odpada od razu ze zdjęć? Drobne poprawki lakiernicze ogarnie sam, pytanie gdzie szukać przegnitych elementów, który silnik lepiej pracuje z gazem i chyba najważniejsze: czy skrzynia automatyczna w pierwszym linku jest z gatunku "pancernych" czy raczej omijać?

Wg. właścicieli ta z 1 linku z automatem ma 131 km, z drugiego linka 136 km - który ma rację?

Napisano

> Auta wiekowe, ale kumpel się uparł, ma budżet 3000 zł na auto i 1000 zł na "coś co trzeba będzie

> zrobić", jedziemy dziś i jutro oglądać trzy egzemplarze:

Automat przy takim aucie i takiej cenie bym sobie darował...

Zacząłbym od tego co 2750 wystawiony, choć w treści napisane że 4 tyś-chyba cena w ogłoszeniu tylko aby przyciągnąć odwiedzających. Ten środkowy wygląda na mocno zniszczony. Poza tym-w tej kasie niech się cudów nie spodziewa, ładna hondziawka acc to koszt ok 6 tyś, więc musi się liczyć, że nie będą to leleczki. Popatrzeć jak dużo rudej jest, szczególnie podłoga, bo to bolączka tych aut i o ile progi czy zewnętrzne zaprawki da się zrobić stosunkowo tanio, to jak zeżarta będzie mocno to koszt napraw przewyższy wartość auta.

Dokładnie obejrzeć od strony mechanicznej i czy nie jest po mega dzwonie (kanał,podłużnice, podłogę obejrzeć czy nie ma ponadnormatywnych spawów).

Napisano

O ile od strony mechanicznej może być nieźle to w pierwszej kolejności zainteresowałbym się stanem nadwozia. Hondy z tych lat lubią rdzewieć.

Napisano

> Auta wiekowe, ale kumpel się uparł, ma budżet 3000 zł na auto i 1000 zł na "coś co trzeba będzie

> zrobić", jedziemy dziś i jutro oglądać trzy egzemplarze:

> automat 2.0

> Aerodeck 2.0

> accord 1.8

> Wszystkie z gazem, to podstawowy wymóg.

> Któraś odpada od razu ze zdjęć? Drobne poprawki lakiernicze ogarnie sam, pytanie gdzie szukać

> przegnitych elementów, który silnik lepiej pracuje z gazem i chyba najważniejsze: czy skrzynia

> automatyczna w pierwszym linku jest z gatunku "pancernych" czy raczej omijać?

> Wg. właścicieli ta z 1 linku z automatem ma 131 km, z drugiego linka 136 km - który ma rację?

Co do mocy, to są zupełnie inne auta - tak naprawdę jestem zaskoczony, że Aero nie jest przytargane zza wielkiej wody tylko EUDM smile.gif ale całe życie się człowiek uczy smile.gif

co do kosztów - 1 tys to nie na wszelki wypadek a na przegląd pozakupowy. Dla swietego spokoju wypada zrobic rozrzad z pompa wody, swiece, plyny itp. Z roboicizna wyjdzie niewiele mniej. Z aero moze byc trudniej o części bo to duzo mniej popularny model.

Poza tym sprawdzic bude.

Automaty w Hondach sa slabe - dodaja spalania i ujmuja wigoru smile.gif szukalbym manuala 2.0 - spalanie jak w 1.8 a jezdzi lepiej

Napisano

1. sprawdź podłogę przy kierowcy, może być wilgotna, odpływy wody z szyby gniją i woda się leje w 50% egzemplarzy do środka.

2. przewody hamulcowe i paliwowe oraz rura wlewu paliwa mogą być tak zardzewiałe, że połamią się od samego patrzenia na nie.

3. tylne zintegrowane zaciski hamulcowe, jeśli były nieserwisowane a pewnie niebyły, ręczny będzie śmiesznie słaby.

4. rdza na nadwoziu występuje praktycznie wyłącznie w tylnych nadkolach, ale występuje w 90% w tym roczniku, chyba że już był robiony, może być też maska przy grillu.

Poza w/w, super samochód.

Napisano
  • Autor

A o skrzyni automatycznej jesteś w stanie coś powiedzieć?

Tą bordową jedziemy oglądać dziś, wygląda najsensowniej, tyle, że nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym automacie.

Gość twierdzi, że w tej skrzyni nie wymienia się oleju i od kilku lat jak ją ma nie wymieniał...

Napisano

> Gość twierdzi, że w tej skrzyni nie wymienia się oleju i od kilku lat jak ją ma nie wymieniał...

W każdym automacie się wymienia.

Napisano

> A o skrzyni automatycznej jesteś w stanie coś powiedzieć?

Tylko tyle, że accord nie jest szczególnie ekonomicznym samochodem, w manualu pali ok 10 litrów bez klimy i w trasi, a stare automaty do tego dodadzą swoje naście procent.

Jeśli chodzi o wymienianie oleju, to nie wiem jak w automatach, ale generalnie częste wymienianie w skrzyni nie ma za bardzo sensu. Olej tam pracuje w niskich temperaturach i szczelnym środowisku, nie jest mieszany ze spalinami, benzyną, wodą itp.

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o ekonomię, to akceptuję spalanie do 14 litrów gazu, a myślę że w trasie spali mniej - 90% mojego uzytkowania to pustawe drogi 90-100 km/h 50 km dziennie...

Napisano

> Jeśli chodzi o ekonomię, to akceptuję spalanie do 14 litrów gazu, a myślę że w trasie spali mniej -

> 90% mojego uzytkowania to pustawe drogi 90-100 km/h 50 km dziennie...

To w końcu dla kumpla to auto czy dla Ciebie? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> To w końcu dla kumpla to auto czy dla Ciebie?

Łatwiej mi się wypowiadać w pierwszej osobie wink.gif

Ja dla siebie szukam W124 w przyzwoitym stanie, co nie jest łatwym zadaniem i trochę już jestem zniechęcony, ale nie poddaję się 893goodvibes.gif

Napisano

> Łatwiej mi się wypowiadać w pierwszej osobie

> Ja dla siebie szukam W124 w przyzwoitym stanie, co nie jest łatwym zadaniem i trochę już jestem

> zniechęcony, ale nie poddaję się

Niestety dobre i w miarę przystępnej cenie to gatunek na wymarciu. Pomyśl o znalezieniu czegoś nie wyglądającego zachęcająco, ale w technicznym dobrym stanie i zrób renowację blachy w jakimś warsztacie na uboczu, wtedy powinno wyjść w miarę ok, bo jak coś już na gotowo nie picowanego i w bdb stanie to wystawiane jako stan kolekcjonerski i z zaporową ceną.

Napisano
  • Autor

Właśnie zrezygnowałem z poszukiwania diesli, chyba że przypadkiem się trafi, skupiam się teraz na benzynowych, są na ogół mniej zniszczone, szczególnie te słabsze/niepopularne jak 2.0 i 2.2. Ideałem byłoby znalezienie porządnego 2.8 lub 3.2 w wersji kombi z automatyczną skrzynią - mam czas, nie spieszy mi sie, mogę i za rok kupić - ma mieć u mnie dożywocie.