Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG czy zawór czy cewka czy swieca

Featured Replies

Napisano

silnik benzynowy 1.6 8V

nie pracuje pierwszy cylinder (zdjecie fajki z swiecy, nic nie zmienia)

auto nie ma mocy

temperatura rosnie do 95 gdzie zawsze (nigdy nie przekroczyla) utrzymywala sie 90

olej i plyn chodniczy klarowny i poziom ich nie ulega zmianie

nie kopci

w wydechu czuc nie spalonym paliwem

jakby nie ta rozsaca temperatura to na 100% bylaby to wina ukladu zaplonowego a tak... ?

Napisano

To jakiś VAG? Podmień cewki i sprawdź czy jest reakcja.

Napisano
  • Autor

> To jakiś VAG? Podmień cewki i sprawdź czy jest reakcja.

tak VAG - silnik AKL

dzis bede sie bawic sie cewkami i swiecami, ale chyba trzeba sie spodziewac najgorszego....

Napisano

> tak VAG - silnik AKL

> dzis bede sie bawic sie cewkami i swiecami, ale chyba trzeba sie spodziewac najgorszego....

Jeżeli zamienisz cewki i będzie grało to na razie wymień wadliwą i jeździj. Miałem ostatnio identyczny problem w BCA u siebie (chociaż jakieś zwiększenia temp. chyba nie odnotowałem) Kupiłem ORI za 90 zł (nie w serwisie!) zamieniłem i nadal to samo. zlosnik.gif Okazało się, że nowa też miała przebicie i wymienili mi na kolejną. Do dziś jest w porządku.

Co do temp. to teraz jest gorąco i co jakiś czas wentylator od chłodzenia mi się załącza więc nie stawiajmy od razu na UPG.

Napisano

> tak VAG - silnik AKL

> dzis bede sie bawic sie cewkami i swiecami, ale chyba trzeba sie spodziewac najgorszego....

Najlepiej tak, jak mówi kolega. Zamień cewki miejscami i zobacz, który teraz nie pracuje. Potem świece i to samo. A nóż widelec podwyższona temperatura jest wynikiem problemów z zapłonem?

Napisano
  • Autor

> Najlepiej tak, jak mówi kolega. Zamień cewki miejscami i zobacz, który teraz nie pracuje. Potem

> świece i to samo. A nóż widelec podwyższona temperatura jest wynikiem problemów z zapłonem?

cewka jest jedna duza razem z modulem wiec nie moge podmic miedzy cylindrami tylko calosc

Napisano
  • Autor

> silnik benzynowy 1.6 8V

> nie pracuje pierwszy cylinder (zdjecie fajki z swiecy, nic nie zmienia)

> auto nie ma mocy

> temperatura rosnie do 95 gdzie zawsze (nigdy nie przekroczyla) utrzymywala sie 90

> olej i plyn chodniczy klarowny i poziom ich nie ulega zmianie

> nie kopci

> w wydechu czuc nie spalonym paliwem

> jakby nie ta rozsaca temperatura to na 100% bylaby to wina ukladu zaplonowego a tak... ?

nieszczelnosc na wszystkich 4 zaworach wydechowych...

do roboty:

planowanie glowicy + docieranie gniazd zaworowych = 250

rozrzad = 200

uszczelki = 300

swiecie = 50

olej = 100

robota = 400

chyba uczciwie?

Napisano

300 za komplet uszczelek wydaje mi się nieco dużą kwotą, ale nie wiemy co wchodziło w ten komplet... jak tylko głowica i kolektory to drogo.

Napisano

> 212kkm

> Z tego 112kkm na lpg

nie kiedy wymieniałem pierścienie przy tych przebiegach, potrafiły się zapiec.

Napisano

> 300 za komplet uszczelek wydaje mi się nieco dużą kwotą, ale nie wiemy co wchodziło w ten

> komplet... jak tylko głowica i kolektory to drogo.

uszczelka: UPG, kolektor wydechowy a głowice, kolektor wydechowy a dwururkę, kolektor ssący 8 oringów, uszczelniacz wałka rozrządu, uszczelka króćca płynu chłodzącego i jeszcze śruby głowicy.

na same uszczelki może starczy 300 ale jeszcze śruby by się przydało wymienić. Robocizna 400 nie mało i nie dużo tak se a i 250zł za naprawę głowicy to pewnie wstępnie przy tym przelocie zaraz wymienia jakieś prowadnice dodatkowo i uszczelniacze i się zrobi więcej wink.gif

Napisano
  • Autor

> uszczelka: UPG, kolektor wydechowy a głowice, kolektor wydechowy a dwururkę, kolektor ssący 8

> oringów, uszczelniacz wałka rozrządu, uszczelka króćca płynu chłodzącego i jeszcze śruby

> głowicy.

> na same uszczelki może starczy 300 ale jeszcze śruby by się przydało wymienić. Robocizna 400 nie dh

> mało i nie dużo tak se a i 250zł za naprawę głowicy to pewnie wstępnie przy tym przelocie

> zaraz wymienia jakieś prowadnice dodatkowo i uszczelniacze i się zrobi więcej

Calisc w wersji optymistyczrj ms sie zsmknac w 1300 a pesymistycznej 1500

Ciekawe co bylo przyczyna? Lpg?

Napisano

> Calisc w wersji optymistyczrj ms sie zsmknac w 1300 a pesymistycznej 1500

> Ciekawe co bylo przyczyna? Lpg?

raczej tak. po naprawie niech gazownik dobrze nastroi instalację lpg, tak żeby na jałowym biegu niebyła za uboga mieszanka. W niektórych instalacjach można też włączyć "lubrykacje zaworów" i przy większych obciążeniach dodatkowy wtrysk benzyny, a przy wyższych prędkościach żeby leciał na tylko na benzynie. pozdro